Klape Orca i Ankora najbolje završne večeri ženskih klapa

22.Srpanj.2017.

U petak, 21. srpnja 2017. g na Trgu Sv. Mihovila u Omišu, pod okriljem tvrđave Mirabela, u svečanoj završnici ženskih klapa u programu Festivala dalmatinskih klapa Omiš, odzvanjala je pjesma najboljih deset ženskih klapa Hrvatske.

Omiški Trg bio je popunjen do zadnjeg mjesta, a za one koji nisu  imali sreće da pribave ulaznice za najtraženije večeri Festivala, prijenos na video zidu bio je organiziran na nasipu Toreta, u Parku hrvatskih branitelja, u sklopu Omiš Summer Treat Festivala.

Popularno nazvan klapski Olimp, Festival dalmatinskih klapa Omiš kao najznačajniji i najzahtjevniji klapski festival, ove je godine po prvi put dobio dvije večeri u izravnom prijenosu na HRT-u, žensko i muško finale. Tako je žensko klapsko pjevanje dobilo zasluženu ravnopravnost u često rezerviranom društvu za muškarce.

Na završnoj večeri nastupilo je deset klapa: PERUŽINI – Pag, VENTULA – Split, SALONA – Solin, KARMEL – Turanj, KURJOŽE – Podstrana, ORŠULICE – Vodice, ĆAKULONE – Zagreb, ANKORA – Podstrana, ORCA – Split i TERANKE – Pula.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo nije imalo niti malo lak posao: Mirko Barišić, mo. Mojmir Čačija, Mićo Friganović, prof. Rajmir Kraljević, dr. Marko Rogošić, dr. Ivana Tomić Ferić i prof. Velebit Veršić ipak su nakon dugog žiriranja odlučili da su pobjednice klapa Orca iz Splita, koja je ujedno osvojila i drugu nagradu publike.

51-fdk-orca-post

klapa Orca iz Splita

Drugo mjesto članova žirija osvojila je klapa Teranke iz Pule, dok je treće mjesto osvojila klapa Ankora iz Podstrane.

Publika je najviše glasova dala upravo klapi Ankora, dok je treće mjesto po ocjeni publike zaslužila Oršulice iz Vodica.

51-fdk-ankora-post

klapa Ankora iz Podstrane

Zaslužena pobjeda ženske klape Orca iz Splita uvod je u još jednu zanimljivu festivalsku večer, završnu večer za muške klape, koja će se na istoj lokaciji održati sutra, u subotu, 22. srpnja s početkom u 21 h.

51-fdk-pano-post