Drugi seminar ženskog klapskog pjevanja „O-krug”

07.Listopad.2019.

Ženska klapa Mindula iz Okruga Gornjeg je 27. listopada 2018. organizirala seminar ženskog klapskog pjevanja “O-Krug” u Okrugu Gornjem. Radionicama je prisustvovalo šezdesetak polaznica. Zbog potreba i zanimljivosti ovakvih događanja (edukativnih radionica) odaziv je bio veći od očekivanog. Ove godine je broj prijavljenih premašio prošlogodišnji.

Veliki odaziv medija (Nova TV, Radio Split, Radio Dalmacija, Slobodna Dalmacija, portal Dalmacija news, Dalmacija danas, Trogirski portal, Radio Trogir, te Radio prvi program HRT-a) osim što su doprinijeli popularizaciji samog seminara i klapskog pjevanja, doprinijeli su i turističkoj promociji samog mjesta, te cijelog područja.

Još od samih klapskih začetaka u Dalmaciji, Trogir i okolica u njemu zauzimaju značajno mjesto. Nema ni jedne klape koja ne pjeva bar jednu pjesmu iz našeg kraja, za što su zaslužne klape koje su djelovale na ovom području. Prepoznatljivim načinom pjevanja i nikad dostignutom kvalitetom izvodili su narodne napjeve svog kraja, kao i vrsni obrađivači koji su svojim odličnim obradama doprinijeli kvaliteti napjeva. Velika većina tih napjeva s područja Trogira zapisana je na Čiovu, najviše njih u Okrugu. Nakon prestanka djelovanja klape Trogir, koja je prema mišljenju mnogih klapskih pjevača i voditelja bila najbolja klapa svih vremena, na području Trogira i okolice dolazi do pada kvalitete klapskog pjevanja, pa i do gašenja klapa.

Smatramo da ovaj seminar doprinosi oživljavanju klapskog pjevanja na našem području i uvelike pomaže u zaštiti i promiđžbi naše kulturne baštine koja je prepoznata u svijetu kako je pokazalo i uvrštavanje klapskog pjevanja na popis UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine 2012. godine.

Predavači su: Antonia Tomas, Vedrana Šiša, Terezija Kusanović, Joško Ćaleta, Krešimir Magdić, svi odreda renomirani voditelji nagrađivanih klapa.

Na seminar je prijavljeno 69 sudionica: klape Uzorita-Sukošan, Bodulke-Hvar, Kolura-Split, Besida-Klis, Mirabela-Omiš, Stivanja-Trogir, Lavandiere-Preko (o.Ugljan), Obilanca-Zagreb, Ventula-Split, Frecija-Jelsa, VG Škude-Karlovac, i pojedine članice klapa iz Zagreba, Metkovića i Novalje uz klapu domaćina žensku klapu Mindula iz Okruga Gornjeg.

..::..

PROGRAM SEMINARA

 

..::..

Članak sa prošlogodišnjeg seminara!