Dvadeset i pet godina ženske klape Cesarice

27.Studeni.2018.

Četverostruke dobitnice Porina, višestruke pobjednice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, osvajačice najsjajnijih odličja na natjecanjima u inozemstvu, dobitnice Povelje Republike Hrvatske za osobiti doprinos u promicanju dalmatinske klapske pjesme,  zagrebačke Cesarice dvadeset i pet godina djelovanja proslavile su velikim samostalnim koncertom u ZKM-u u Zagrebu u nedjelju 25. studenoga.

Program rođendanskoga koncerta odrazio je sve ono što su Cesarice, čija je današnja umjetnička voditeljica nekoć najmlađa članica Antonia Tomas, utkale u dvadeset pet godina jubavi prema pismi: dišpet i prpošnost diklicâ, slavljenje života, nježnosti i plemenitosti, ali i vjekove predaka izbrazdane patnjom, boli, borbom, natopljene melankolijom…

..::..

 

Klapa Cesarice na Večeri novih skladbi 50. FDK Omiš 2016. osvojila je nagradu za najbolju
izvedbu nove skladbe "Mornarova ljuba" autora Vedrana Bonačića

..::..

Na tom putu, na kojem su se susrele s mnogim tragateljima za glazbenim vrelima, nadahnule su se ne samo hrvatskom, dalmatinskom tradicijom nego i baštinom drugih naroda, utrle novu stazu u kombiniranju tradicijskog zvuka i klasike davši pritom i jednomu i drugomu svoj nježni, sofisticirani klapski “štih”.

Svojih su dvadeset i pet godina Cesarice u ZKM-u proslavile s posebnim gostima – duo Hojsak & Novosel kojeg čine mladi i talentirani glazbenici Tihomir Hojsak (kontrabas) i Filip Novosel (tambura), javnosti još znani i pod nazivom Bow vs. Plectrum.

..::..

 

Direkcija Festivala dalmatinskih klapa Omiš upućuje svim Cesaricama
iskrene čestitke povodom ovog značajnog jubileja!