Festivalu dalmatinskih klapa osmi Porin

23.Ožujak.2018.

U prepunoj dvorani Spaladium Arene u Splitu u subotu navečer održana je 25. svečana dodjela Glazbene nagrade Porin. Ova vrijedna nagrada u kategoriji najboljeg albuma klapske glazbe otišla je u ruke Festivala i to za album „Festival dalmatinskih klapa Omiš 2017. – Večer novih skladbi“, čiju glazbenu produkciju potpisuje umjetnički ravnatelj Festivala Dušan Šarac.

Podsjetimo, u istoj kategoriji za Porina bili su nominirani albumi „Došlo vrime“ ženske klape Dišpet i „Omiški“ izvođača muške klape Bunari iz Vodica. Iako su ostale bez statue, obje klape zajedno sa klapom Sinj imaju i te kako razloga biti ponosne zbog veličanstvenog glazbenog otvorenja svečane večeri.
Večer je za Omiš i Festival počela na najljepši mogući način – osvajanjem ovog Porina koji nam svima jako puno znači. Ovo je osmi Porin kojeg je Festival do sada osvojio a ono što ja posebno želim jest čestitati svim izvođačima, skladateljima i tekstopiscima koji su sudjelovali na albumu jer ovo je njihov Porin “– izjavio je ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić koji se zajedno sa umjetničkim ravnateljem Festivala Dušanom Šarcem popeo na pozornicu Spaladium Arene po vrijednu statuu.

Za Festival ništa manje nije važan još jedan Porin dodijeljen u Spaladium Areni – onaj kojeg je za životno djelo dobio akademik Jakša Fiamengo. Naime, bard komiškog, dalmatinskog i hrvatskog pjesništva već odavno je neodvojivi dio Omiškog festivala koji je na njemu kao autor stihova, i to najtrofejniji, prisutan još od 1981. godine a ujedno je i član Festivalskog vijeća.

Proteklih godina Festival dalmatinskih klapa u istoj ili sličnim kategorijama osvojio je Porina 7 (sedam) puta: 1994., 2002., 2011., 2012., 2013., 2016. i 2017. godine.

Tekst: Ružana Kovač