Festivala ženskih klapa Omišljanska rozeta

27.Ožujak.2017.

Omišalj, to drevno primorsko mjesto gdje su ljudi, poput svih otočana, odrasli na tvrdom, slanom kamenu i težačkoj zemlji, uz ribarske mreže i žuljevite ruke, čuva svoju bogatu povijest i glagoljanje. Uporno i s velikom strašću i danas. Mnogo je onih koji su se zbog teškog života otisnuli nekih davnih godina s ovih obala, najčešće u Ameriku, ali kojima su korijeni ostali duboko u ovom našem otočnom kamenu. I uvijek se vraćaju. Udahnuti slani morski zrak, osjetiti snagu bure, milovanje mora i čistu toplinu sunca. Prošetati mrežom omišljanskih uličica koje sve uvijek vode do srca mjesta, omišljanske Place i crkve, mjesta gdje život počinje i završava, mjesta gdje se i danas, na ljetni blagdan Vele gospe, diže bandira i gdje odjekuju zvuci sopila i vrte se u narodnim plesovima sve generacije Omišljana na Stomorini. A sve se to odvija pod vječnim pogledom župne crkve, najvrijednijeg kulturno-povijesnog spomenika Omišlja, na kojemu je ugrađena rozeta iz 15. stoljeća nad ulazom u crkvu, koju je pokojni akademik, Branko Fučić, nazvao Omišjanska ruža.

omisljanska-rozeta-1
Na Placi, u staroj jezgri, koja se na hridi izdiže iznad mora i svjedoči kontinuitetu żivota ovdje od prapovijesti, pravo je mjesto za uprizorenje Festivala koji teži iskonskome. I zato treba sve one samozatajne notne bilježnice noćnoga neba osvijetliti raspjevanim festivalom koji želi postati tradicionalni događaj najromantičnijeg otočnog mjesta, Omišlja, u kojemu se na bogatoj podlozi povijesti stvara nova glazbena priča, Festival klapa Omišljanska rozeta.

Treći festival ženskih klapa Omišljanska rozeta 2017. biti će održan u petak 4. kolovoza 2017. godine s početkom u 21 sat, na Placi u Omišlju.

Rok za prijave je 1. travnja 2017.

Natječaj (.pdf)

O svemu više na službenoj internetskoj stranici festivala.