FIOFEST 2018. – Svečani klapski koncert u čast Dinka Fija

22.Travanj.2018.

U četvrtak, 26. travnja pred brojnom publikom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je drugi po redu Fiofest – svečani klapski koncert u čast Dinka Fija. Jedanaest klapa pjesmom je odalo počast našemu istaknutom melografu, skladatelju i glazbenom pedagogu, koji je svojim predanim radom od zaborava spasio velik dio hrvatske tradicijske baštine. Na njegov značaj i rad okupljene je podsjetio dr. sc. Joško Ćaleta, naš ugledni etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent.
Publici su se pjesmom predstavile klape Slavić, Obilanca, Ćakulone, Figurin, Bošket, Nostalgija, Sagena, Euterpa i Petrada, klapa Poj iz Samobora, Prvi komin Snježanin. Posebni glazbeni gosti bili sunekadašnji članovi Dječjeg zbora Radiotelevizije Zagreb, koji je maestro Dinko Fio uspješno vodio od 1961. do 1975. godine te s kojim je 1961. godine osvojio 1. nagradu na svjetskom prvenstvu dječjih zborova u Lilleu.

Koncertu su prisustvovali i članovi obitelji Fio, a supruga Nada je uoči koncerta organizatorima i izvođačima poslala kratku crticu zahvale i podrške: Iz daleke osame na Korčuli, odakle je Golubica poletjela nošena pjesmom, šumom mora i borovih grana, nikad zaboravljena, šaljem organizatorima i pjevačima od srca veliku zahvalnost.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu skrbi o značajnom dijelu ostavštine Dinka Fija, koji joj je Maestro povjerio u naslijeđe. Organiziranjem Fiofesta Knjižnica želi iskazati zahvalnost i odati počast ovome velikanu hrvatske glazbe, koji je i sâm bio čest i rado viđen gost u njezinoj Zbirci muzikalija i audiomaterijala. Fiofest želi prerasti u bijenalni festival dalmatinske klapske pjesme, posvećen jednome autoru, a svojim ga je sredstvima ove godine podržalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te ga je uvrstilo i na listu programa u okviru Europske godine kulturne baštine 2018.