Klapa “Lučica” – sa festivalom do 50-te obljetnice


Ako pjevanje shvatimo kao plovidbu, a ona u biti i nije drugo nego vječni bordiž od srca do srca klapskih - i ne samo klapskih - zanesenjaka, onda je kultna splitska klapa „Lučica" brod, koji upravo uplovljava u luku, lučicu, onu od dalmatinske terce. Iz nje zapravo nikada i nije isplovio, tu su ga skladali glazbeni kalafati da bi ga porinuli u raspjevano more gdje je trajno ovladao emocijama poklonika ove vrsti pjeva. Stare su to pjesme koje su, ruku na srce, već odavno stekle atribut svevremenosti, vječno mladih iskaza, pa se toga u svečanoj prilici polustoljetnog pjevanja ove klape valja uvijek iznova prisjetiti. Ovim biranim i dojmljivim riječima Akademik Jakša Fiamengo pri izdanju jednog od brojnih CD-ova predstavio je klapu Lučica iz Splita.

U klapi pjevaju: Mirko Tripalo - 1. tenor, Gordan Mišetić-Čoks - 2. tenor, Duško Tambača i Neno Smodlaka - baritoni, te basovi Milivoj Tafra i Juraj Nižetić. Pjevali su još: Darko Krstulović pjevao od 1972. - 1979. godine i ostavio veliki pečat u starijim snimkama Lučice, a kad se za to ukazala potreba prvog tenora Mirka mijenjali bi Slavko Bašić ili Miro Ljubičić. Glazbeni voditelj klape je mo. Duško Tambača

U jubilarnoj pedesetoj godini djelovanja klapa je po drugi put nominirana za hrvatsku glazbenu nagradu Porin, i to u u kategoriji br. 17 - najbolji album klapske glazbe za album "Spli'ski teštament 2" zajedno s Festivalom dalmatinskih klapa Omiš i ženskom klapom Kastav.

spliski-testament-2

Prošećimo malo kroz povijest s klapom "Lučica" iz Splita ili o klapi pročitajte još!