Iz monografije FDK Omiš 1967-2016

28.Rujan.2018.

Omiška klapska biblija, kako je na jednoj od brojnih promocija nazvana Monografija Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016 autorice Herci Ganza, po riječima jednog od recenzenata umjetničkog ravnatelja Festivala mo. Dušana Šarca uistinu je kapitalno djelo hrvatske kulture. Kao aktivni dugogodišnji suradnik Festivala doživio je ovo djelo kao nostalgični roman o klapskoj bajci.

“Monografija evocira sjećanja na klapske večeri i svitanja” – nastavlja akademik Jakša Fiamengo, također jedan od recenzenata, te dodaje kako je ovom monografijom klapsko pjevanje dobilo ne samo dokument o svom djelovanju, već i atmosferu klapskog života; približila nam je ljude koji za klapsku pjesmu daju i više od sebe samih, ono što običan zaljubljenik samo nazire. Meštri od glasova u skupnom poretku pretvaraju se u u onaj moćniji, najmoćniji – u glas, jedan jedini i jedinstveni, glas koji zvoni stoljećima i uvijek nas iznova podsjeća da ipak nismo mali na điografskin kartan

..::..

Volontersko srce festivala

Promijenila su se vremena, promijenila se i država, društveni poredak, promijenila se i većina sudionika; došle su nove klape, novi programski sadržaji i izričaji, svježe ideje … Sve se promijenilo osim dviju stvari – svete izvornosti koju Omiš brižno i nježno čuva i Omišana koji s jednakom privrženošću, pijetetom i domaćinskom dušom od malih nogu doprinose u organiziranju ljetnih festivalskih “obreda”, uskačući gdje god je potrebno i stavljajući se na raspolaganje Direkciji Festivala. Tako u uvodnoj liniji dijela monografije pod nazivom Volontersko srce festivala piše autorica Herci Ganza.

 

O volonterskom srcu u Monografiji  …..