Klapa Lučica

05.Studeni.2013.

….. jedna od klapa koja ispovjeda narav ovog podneblja jest i klapa “Lučica“, osnovana nekih davnih godina, nastavljač pjevačke tradicije, zakleti prijatelj dobre fuzije, znalački ugođene terce. Klapa je to koja se nauživala nagrada i priznanja, koja je na svijet dala niz novih pjesama …..
(Jakša Fiamengo)

Klapa je osnovana daleke 1966. godine. U svom amaterskom radu nailazila je na brojne poteškoće, koje su uvijek, napornim, ali profesionalnim radom i entuzijazmom svakog pojedinog člana, uspješno svladane. Postigla je zavidne uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Njemačka, Francuska itd.), te snimila mnogobrojne pjesme za radio, televiziju i razne diskografske kuće.
Nastala spontano oko J.K. „Split„ (zvane Lučica, po kojoj su i dali ime ) ona od početka ima svoj identitet, njeguje serenadski stil pjevanja (termin je uvjetan), što znači – odlikuje se mekoćom i suptilnošću, jednom riječju – lirskim pristupom svoje interpretacije.Također, njeguje „ mekše „ pjevanje, obraćajući pažnju posebno na „ fuziju „ glasova, gdje do punog izražaja dolazi individualna i grupna muzikalnost sa svim elementima dinamike i agogike.Vrlo je značajno i to što je od početka rad klape bio određen izrazitim respektom prema autohtonom / starom splitskom pjevanju.

Dakle, poticaje pjevanja klapa nalazi u baštini srednje-dalmatinskog područja i u narodu sačuvanim ostatcima koralnog pjevanja, iako se ne mogu zanemariti činjenice da je u toku rada dolazilo do promjena u razvoju klape, što je nosilo vrijeme, a što je i normalno.

klapa-lucica-karikaturaKlapa „Lučica“ je prva klapa koja je dobila specijalno priznanje za 15 nastupa na omiškom festivalu, gdje su višestruki osvajači nagrada u natjecateljskom izvornom dijelu, kao i na večerima novih skladbi, a bila je i prva klapa debitant sa prvom nagradom ocjenjivačkog suda.

Na splitskom festivalu dobili su priznanje za nastupanje na 15 festivala, gdje su osvojili 3 nagrade (Zlatno jedro, Srebrni grb i Brončano jedro ), pjevajući više od trideset pjesama. Lučica je i prva klapa koja je samostalno nastupila na festivalu „Split“. Ovom nizu treba pridodati i bezbroj nastupa u dobrotvorne svrhe, kao i tonsko sudjelovanje u oba dva promidžbena filma o Splitu (pok. Mile Gizdića i Mladena Mateljana). “Lučica”  je klapa istinskih entuzijasta koji su svojim opusom popularizirali pjesmu Splita, Dalmacije i Hrvatske.

KLAPA LUČICA, OD ISKONA DO BESKRAJA
Pjevati znači ujedno i osluškivati, osobito kad je u pitanju klapska pjesma koja nas stalno podsjeća da smo, otkad je pjesme i pjevača koji će je pjevati i osluškivati što se nekad pjevalo, ulančani ne samo u klapsko višeglasje već i u pjesmu kao izraz života, sukus cijele lepeze naših sudbina i iskaza divljenja ljepotama podneblja. U svemu oko nas kriju se glasovi, signali koji nas pozivaju da ih primjetimo i, ako su vrijedni, sačuvamo, a tako je i s pjesmama, onima iz prošlosti ali i s kojima živimo. Posložene su i sačuvane u škrinji od iskona, u biću naše kolektivne memorije i svojom nas iznimnošću podsjećaju na autentiku u podneblju s okusom soli i morem kao vrhovnim okupljalištem svega što odiše Mediteranom i mediteranizmom, u kojem su te pjesme, pored sunca, koje nas grije, i ljepote krajolika svakako dar s najvišeg mjesta.
Te pjesme su znaci oduvijek, govore nam kakvi smo, svaka ima ljudsko lice, ispovjeda određenu sudbinu. Biljeg su pojedinačnih i kolektivnih usuda, nalik su brodu kojim bordižamo od uvale do uvale, od luke do luke, od otoka do otoka. Ploveći – a što je pjevanje nego plovidba? – te pjesme i ti glasovi izlaze na rive, okupljaju se na pjaci i u konobama, u dvorima i na balkonima, znaju svoje kantune i skalinade. Bile serenadne ili pak pune bunta, bile lamenti ili pjesme od svečanosti, slavlja ili žalovanja, ponosa ili molitve, bile „ljuvene“ ili „pritrujene“ – sve su te pjesme iskazi naših naravi, naše svagdašnjosti koja traje koliko i pjesma, nastala jednom da se ne prekine. Sve u svemu, svjedoče nam da je pjevanje osobit način življenja, da pjevati znači isto što i živjeti.
Jedna od klapa koja ispovjeda narav ovog podneblja jest i klapa “ Lučica“, osnovana nekih davnih godina, nastavljač pjevačke tradicije, zakleti prijatelj dobre fuzije, znalački ugođene terce. Klapa je to koja se nauživala nagrada i priznanja, koja je na svijet dala niz novih pjesama, najčeše iz pera svog vrijednog voditelja i pjevača, skladatelja i melografa, muzikologa i obrađivača Duška Tambače. Ne samo da je sam skladao u duhu i na način naših starih, već je ovaj zaslužni umjetnik godinama slušao napjeve, uživao u ljepoti pomalo zaboravljenih pjesama i sve marno zapisivao. Tako je nastao ovaj CD, kojim kultna klapa ponovno, nakon duže stanke, u istom sastavu izlazi na pozornicu, onu koja je najvrijednija od svih, koja se nalazi na svakom kantunu grada, u tijesnim ulicama i po dvorima, najposlijetku i u našim srcima iz kojih nikada nije otišla, jer kad jednom uđe, ostane zauvijek.
Kakve su te pjesme? Stari su to napjevi, glazbene ispovijesti težačkih i ribarskih naglasaka, glasovi negdašnjih splitskih klapa i pučkih pjevača, škrinja neprocjenjivog etnomuzikološkog blaga i grada i šire, otrgnuti od zaborava, dio su opće kulture iznimno bogatog podneblja, izviru iz svjetlosti, koja se prepoznaje i u sjenama, a ujedno u njima, sjenama, čuva svjetlost iznimnih duhovnih nijansi.
Pjevati znači dostruko živjeti. Za sebe i za druge.To su svakako u ovim prostorima znali naši stari kantaduri kad su sebi bili i artisti i publika. Kad su se predavali pjesmi koja je trajni znak našeg identiteta, svjesni kontinuiteta koji ne smije biti prekinut ni sada ni nakon što posljednji stari pjevač iii kazivač bude na životu, odgovoran za pjesmu od koje smo i za koju smo. Taj iskon koji se prostire do u beskraj i na ovim se snimkama čuje u vrsnim vokalima, u klapskom pravorijeku “ Lučice“, u koju je ponovno ujedrila naša stara dobra pisma.
Jakša Fiamengo
NAGRADE NA OMIŠKOM FESTIVALU
FESTIVAL VEČER NAGRADE SKLADBA
2. FDK Omiš 1968. Završna večer klapa 1. NAGRADA ŽIRIJA
3. FDK Omiš 1969. Završna večer klapa
4. FDK Omiš 1970.
5. FDK Omiš 1971. Večer novih skladbi NAGRADA ZA NAJBOLJU IZVEDBU Misto moje malo (Krešimir Čvrljak)
6. FDK Omiš 1972. Završna večer klapa 1. NAGRADA ŽIRIJA
2. NAGRADA PUBLIKE
Večer novih skladbi NAGRADA ZA NAJBOLJU IZVEDBU
7. FDK Omiš 1973. Večer novih skladbi 2. NAGRADA ŽIRIJA Ka’smo digli crjenu kapu (DuškoTambača – Drago Ivanišević)
8. FDK Omiš 1974. Završna večer klapa 2. NAGRADA ŽIRIJA
2. NAGRADA PUBLIKE
Večer novih skladbi 1. NAGRADA ŽIRIJA Sudamja (Duško Tambača – Drago Ivanišević)
9. FDK Omiš 1975. Završna večer klapa 2. NAGRADA ŽIRIJA
Večer novih skladbi 2. NAGRADA ŽIRIJA Gomile (DuškoTambača – Marin Franičević)
3. NAGRADA ŽIRIJA Šaka zemje (DuškoTambača – Jure Franičević-Pločar)
10. FDK Omiš 1976. Večer novih skladbi NAGRADA ZA NAJBOLJU IZVEDBU Težaci (Duško Tambača – Drago Ivanišević)
11. FDK Omiš 1977. Večer novih skladbi 1. NAGRADA ŽIRIJA Ča vridi (Duško Tambača – Drago Ivanišević)
2. NAGRADA ŽIRIJA Prid didovon slikom (Duško Tambača – Marin Franičević)
1. NAGRADA PUBLIKE
NAGRADA ZA NAJBOLJU IZVEDBU
12. FDK Omiš 1978. Večer novih skladbi 1. NAGRADA ŽIRIJA Ne plači me, Milena (Duško Tambača – narodni)
NAGRADA ZA 10 NASTUPA NA FDK
13. FDK Omiš 1979. Večer novih skladbi 1. NAGRADA ŽIRIJA Moj did (Duško Tambača – Drago Ivanišević)
1. NAGRADA PUBLIKE
NAGRADA ZA NAJBOLJU IZVEDBU
14. FDK Omiš 1980. Večer novih skladbi Perušće besid (Duško Tambača – Joško Božanić)
15. FDK Omiš 1981. Nastup izvan konkurencije
16. FDK Omiš 1982. Završna večer klapa 3. NAGRADA ŽIRIJA
17. FDK Omiš 1983. Završna večer klapa 3. NAGRADA PUBLIKE
NAGRADA ZA 15 NASTUPA NA FDK
20. FDK Omiš 1986. NAGRADA POVODOM 20 GODINA FDK
26. FDK Omiš 1992. Nastupili kao gosti festivala
31. FDK Omiš 1997. Nastupili kao gosti festivala
45. FDK Omiš 2011. Večer otvorenja

Lučica danas
Treba naglasiti da ova klapa još uvijek pjeva i održava probe. 2008. godine obilježili su 42. godine postojanja koncertom u prepunom splitskom teatru. A u svibnju iste godine točnije za vrijeme splitske Sudamje – fešte Sv.Dujma, nebeskog zaštitnika Grada Split koji se slavi i kao Dan Grada snimili su i spot za pjesmu Sudamja autora Duška Tambače i Drage Ivaniševića kojom je Lučica davne 1974. pobijedila na večeri novih skladbi Omiškog festivala.

U klapi pjevali su još …

Darko Krstulović pjevao od 1972. – 1979. godine i ostavio veliki pečat u starijim snimkama Lučice, a kad se za to ukazala potreba prvog tenora Mirka mijenjali bi Slavko Bašić ili Miro Ljubičić.

Nagrade i priznanja
2008. – Skupna nagrada Grada Splita za promicanje i očuvanje dalmatinskog glazbenog izraza
2008. – Nagrada Europske federacije novinara u turizmu
2009. – Poveljom Splitsko – dalmatinske županije
2012. – Posebno priznanje 15. Međunarodni festival turističkog filma Solin 2012. za spot “Sudamja”
2013. – Međunarodna nagrada, Lecce – Italia za najbolji turistički film – spot “Pismo moja, hrli tamo” – Autor Saša Kuzmić
2013. – Posebno priznanje 16. Međunarodni festival turističkog filma Solin 2013. za spot “Pismo moja, hrli tamo” – Autor Saša Kuzmić
2013. – Priznanje Predsjednika RH za izniman doprinos u promociji glazbene kulture i klapskog pjevanja, njegovanju i očuvanju tradicijskih i pučkih vrijednosti od zaborava
2015. – Posebno priznanje 18. Međunarodni festival turističkog filma Solin 2015. za spot “Zaspao je lipi Ive” – Autor Saša Kuzmić
2015. – Posebna nagrada Hrvatske glazbene unije – Status  2015.

U periodu od 2009 – 2013. godine najveći ostvareni projekti klape „Lučica“ su, uz pojedine nastupe, očuvanje i pribiljedžba starih splitskih pjesama, posebice pjesama koje su se u prošlosti pjevale u Splitu. Lučica je pjesme snimila na 2 CD-a (Pismo moja hrli tamo   i Spli’ski teštament) sa popratnim tekstom, tako da ova baština ostane na korištenje mlađim klapama, koje su i do danas slijedile „Lučicu“ i pjevale njihove napjeve, a čiji se članovi nisu bili ni rodili kad je „Lučica“ bila u naponu snage.

I za kraj, između ostalog reče svojevrsni frontman klape Gordan MišetićČoks: …. kako smo u poznim pjevačkim godinama, nikada se ne zna kada ćemo prestati pjevati, ali nastojati ćemo još koju godinu i doći do jubileja od 50 godina. Ne damo se.