Klapa Mostar

19.Siječanj.2014.

Šezdesetih godina prošloga stoljeća unutar Kulturno umjetničkog društva “Abrašević”  iz Mostara djelovao je muški pjevački oktet koji se s prvim Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu  preobrazio u klapu Mostar. Bila je to ujedno i prva i jedina klapa iz BIH koja se pojavila na  festivalu u Omišu i tako redom petnaest festivalskih godina.

Klapa Mostar se družila i natjecala s klapama tadašnjeg vremena, Gusari s Neretve, Lučica, oktet Dalmacija cement, Šibenik, Srdela, Moreška, Maestral, Trogir, Ošjak, Omiš i drugi. Od samih početaka pjevači klape Mostar su se neznatno mjenjali dok se vrlo brzo nije ustalio septet koji je dosta toga učinio na popularnosti dalmatinskog klapskog melosa.

Klapa Mostar njegovala je serenadski tip pjevanja blizak gradskoj urbanoj sredini s promišljenim odabirom skladbi za svoj repertoar. Među prvim klapama znala je izvoditi i skladbe za muške zborove iz klasične literature, a sve to zahvaljujući svom prvom glazbenom voditelju maestru Iliji Vasilju koji ih je vješto i znalački uvježbavao i stvorio temelje za daljnji rad.

Ipak najviše uspjeha na Festivalu dalmatinskih klapa u Omiš klapa Mostar je polučila između petog i desetog festivala s drugim po redu glazbenim voditeljem prof. Antom Vezilićem koji je unio još više preciznosti i dinamičkog fraziranja u interpretaciji. Svojim nastupima na FDK u Omišu obradovali su mnoge, a naročito svoj grad Mostar dobivši 10-ak nagrada, što srebrenih i brončanih , kako publike tako i žirija koje zaokružuju njihov vrijedni rad. Od raznih gostovanja izvan BiH vrijedno je istaknuti njihove nastupe u Italiji, Čehoslovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj, a još više je vrijedno spomena njihova LP ploča u nakladništvu RTV Lubljana 1976 god. Unutar klape djelovao je i instrumentalni trio (dvije mandoline i gitara), što potvrđuje da su gajili i vokalno-instrumentalni repertoar.

klapa-mostar(2)

I pred kraj njihovog zaista uspješnog djelovanja, posljednje tri festivalske godine, (13-ti, 14-ti  i 15-ti  FDK Omiš)  glazbeno ih je vodio prof. Živko Ključe. U tom razdoblju nastupili su i po prvi put u večerima novi skladbi, zatim gostovali u Francuskoj (Pariz) i još jednom na FDK osvojivši srebreni omiški leut ( druga nagrada publike)  1979. godina. Nakon 15. omiških godina i ugodnog rastanka s Omišom, klapa Mostar se i dalje družila kroz večernje susrete s poznatim ljudima (pjesnici, glazbenici, slikari, odvjetnici, doktori i drugi) pjevajuči za njih i svoju dušu.

Klapa Mostar je u Omišu nastupila na prvih petnaest festivala neprekidno od 1967. do 1981. godine i osvojila ukupno osam nagrada:

1972. –  3. nagrada žirija

1975.  –  2. nagrada žirija i  3. nagrada publike

1976. –  3. nagrada žirija i 2. nagrada publike

1977. –  2. nagrada žirija i  3. nagrada publike

1979. –  2. nagrada publike

A u klapi su pjevali: Ivica Mikulić – I tenor, Vojka Vilenica – II tenor, Ivica Jurica – bariton , Zrinko Zadro (Nino) – bariton, Miroslav Vučić – bas, Zdenko Bubaš – bas i Nikola Jurković (Nidžo) – bas.