Klapa - Ardura


BIOGRAFIJA:

Ženska klapa Ardura osnovana je u studenom 2005. godine, iako je većina članica je još  2003. godine  pod imenom „Peristil„ sudjelovala na debitantskoj večeri 37. festivala dalmatinskih klapa Omiš u Bolu na Braču. Što znači „Ardura“,  sigurno će se pitati mnogi? Ardura je, kako objašnjavaju uklapi, romantična pojava, svjetlucanje mora na mjesečini, kad ga se uzburka nekim predmetom (veslom, rukom …), ili kad ispod površine mora prođe riba. U nekim mjestima na jugu Dalmacije (Kučište na Pelješcu) kažu da se more „zaardura“ i da su stariji ribari po tragu ardure znali koja je riba ispod prošla. Ardura je pak talijanska izvedenica od „ardere“ što znači gorjeti, paliti. U „Arduri“ kažu da im to ime svakako pristaje, jer poput morske ardure romantičan je i milozvučan njihov repertoar, te biraju i njeguju nježniji i serenadni stil klapske pjesme.
Klapa „Ardura“ od svoga osnivanja aktivna je na području Splita u svim segmentima kulturnog i turističkog života, pa tako ljeti redovito, u sklopu turističke ponude grada Splita nastupa po gradskim trgovima, rado se odaziva i sudjeluje na raznim humanitarnim koncertima poput onog za dječji dom „Maestral“, ali i za druge humanitarne akcije. Osim Splita, ova klapa je nastupala na svim važnijim klapskim smotrama i festivalima u našoj domovini, poput onih u Vodicama, Opuzenu, Bolu, Kaštelima i, naravno, na najpoznatijem festivalu, onom u Omišu.
Na Omiškom festivalu klapa nastupa odmah po osnutku, 2006. godine, već sljedeće 2007. godine osvajaju visoko četvrto mjesto po glasovima publike i žirija.
2008. godine u jakoj konkurenciji sve boljih, poznatijih i dugovječnijih ženskih klapa „Ardura“ osvaja 2. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda (tek 0,4 boda manje od favorizirane klape „Neverin“ iz Kaštela) – srebrni štit s grbom grada Omiša, te 1. mjesto po glasovima publike – zlatni omiški leut. Slijedeće 2009. godine klapa osvaja 2. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda i  2. nagradu publike.
Tako se klapa „Ardura“ tada popela na sam vrh ženskog klapskog pjevanja u „Lijepoj našoj“, a sve to uz puno rada, upornosti i odricanja, kako ističu djevojke iz klape.

SASTAV KLAPE:
1. sopran Ana Matković 
2. sopran Valentina Jurić, Jelena Cvitanić
1. alt Lenka Buljan, Ana Tomasović
2. alt Dragana Ivanišević Matić, Ana Maleš, Marija Pecotić
Glazbeni voditelj Marko Tomasović 

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
44. FDK Omiš 2010. Završna večer ženskih klapa  
43. FDK Omiš 2009. Završna večer ženskih klapa 2. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
2. NAGRADA PUBLIKE
42. FDK Omiš 2008. Završna večer ženskih klapa 2. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
1. NAGRADA PUBLIKE
41. FDK Omiš 2007.    
40. FDK Omiš 2006. Izborna večer ženskih klapa  
UKUPNO NASTUPA

5

2006., 2007., 2008., 2009., 2010.

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 5  
Ukupno natjecateljskih nagrada 4  
     
Završna večer ženskih klapa    
2. nagrada žiri 2 2008., 2009.
1. nagrada publika 1 2008.
2. nagrada publika 1 2009.
     

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA