Klapa - Faroski kantaduri

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: Faroski kantaduri
  • Grad: Stari Grad
  • Godina osnutka: 1965.

BIOGRAFIJA:

U svojoj bogatoj i raznolikoj kulturnoj povijesti otoka, Hvar je nositelj onog ponajboljeg mediteranskog kulturnog naslijeđa i tradicije. Počeci kulture, baštine otoka Hvara sežu u davna vremena još od starih grka, rimljana, Ilira do hrvata. To veliko bogatstvo dobilo je izraz u svim oblicima umjetnosti među kojima glazba zauzima posebno mjesto.

Predstavljajući ovu bogatu kulturnu i crkvenu baštinu pučke glazbene tradicije, jedinstvenu u svjetskim razmjerima, Faroski kantaduri nastoje prikazati samo dio bogate pučke glazbene tradicije otoka Hvara. Faroski kantaduri su svojim kontinuitetom djelovanja oteli zaboravu mnoge izvorne napjeve njegujući tradiciju, prije svega, spontanog klapskog višeglasnog pjevanja te glazbeno naslijeđe svjetovnog i religioznog karaktera.

Za izvođenje napjeva“ Puče moj“ možemo reći da spada u ponajbolje primjere pučke glazbene tradicije na cijeloj jadranskoj obali. Godine 2000. snimili su CD s korizmenim napjevima iz Staroga Grada i Vrbanja na otoku Hvaru pod nazivom Za križem, koji je 2002. godine doživio reizdanje od Arcana-e, renomirane diskografske kuće iz Pariza, specijalizirane za staru glazbu. Tekst napjeva s CD-a, Arcana prevodi na pet svjetskih jezika, a dostupan je na tržištu 17 država svijeta.

Na festivalu Midem u Cannes-u 2002., nosač zvuka Za Križem, dobiva najbolju moguću ocjenu za kvalitetu izrade CD-a i kvalitetu izvođenja. Za uspjehe u svome radu Faroski kantaduri su dobili i priznanje od Grada Starog Grada za neprekidni tridesetogodišnji rad i djelovanje te vrijedan, nesebičan i izniman doprinos u njegovanju, očuvanju i promicanju kulturne baštine grada Starog Grada, izvornog načina pjevanja dalmatinskih pjesama i crkvenih napjeva.

Prigodom 10-te obljetnice djelovanja izdaju CD, Starogrojčica, sa starim skoro zaboravljenim, dalmatinskim pjesmama u izvorno pučkom izričaju. Na spomenutim CD-ima zabilježen je jedan manji dio sveukupne glazbene baštine te je u okviru projekta očuvanja kulturne baštine 2008. izdan i novi CD Faroskih kantadura sa kolendarskim i božićnim pjesmama pod nazivom Kad se Bog čoviku učini.

Faroski kantaduri su, osim u domovini, gostovali u 20 zemalja Europe i Amerike te nastupali na vodećim svjetskim festivalima stare i sakralne glazbe iz kojih valja svakako izdvojiti nastup 2000.g. na festivalu sakralne glazbe Sacred voices (Sveti glasovi) u Londonu.

Na 46. festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2012. godine sudjelovali su na svečanom otvorenju u okviru večeri otočkih klapa.

Glazbeni voditelj je Srećko Damjanović.

POSTAV KLAPE:

NASTUPI NA FESTIVALU:

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA