Klapa - Jelsa


BIOGRAFIJA:

Klapu Jelsa osnovala je 1995. godine skupina jelšanskih studenata iz Zagreba, da bi na taj način nastavila svoje amatersko kulturno djelovanje, započeto u rodnom mjestu.
Klapi se ubrzo pridružuju i drugi članovi, studenti porijeklom iz drugih dalmatinskih mjesta te samog Zagreba. Ozbiljan pristup pjevanju ubrzo je rezultirao nizom zapaženih nastupa, brojnim cjelovečernjim koncertima diljem Hrvatske, 6 nastupa na omiškom festivalu, sudjelovanja na raznim radijsko televizijskim emisijama i izdavanje 2 albuma.
Klapa je posebno zaslužna za promicanje jelšanskih napjeva snimljanih na prvom cd-u "Sjećanja" koje je oko 1940. zapisao naš poznati skladatelj i etnomuzikolog A. Dobronić. njegujući tako stare jelšanske pučke napjeve s namjerom da se otrgnu zaboravu i učine dostupnima javnosti, mladići iz ove klape pokazali su da im jednostavan i pomalo arhaičan nacin pjevanja nije stran, nego čak i predstavalja za njih pravi izazov iskonskog klapskog glazbovanja.
Baveći se i s drugim stilovima, klapa je razvijala svoj glazbeni ukus i tako je naišla na posebno zadovoljstvo u izvođenju sakralne glazbe hrvatskog i stranog porijekla, izvodeći je nerijetko i u netipičnom klapskom slogu, podvostrucujući prvog tenora kako bi uspjeli ostvariti homofoni zvuk neophodan za neke stilove.
Kasnije dolazilo je i do ponuda za sudjelovanje sa pjevačima pop glazbe (Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Davor Radolfi...) gdje je klapa ponovo nailazila na izazov u pronalaženju jednog drugog načina pjevanja, što je rezultiralo velikim iskustvom i u tom glazbenom području.
Važno je naglasiti kako većinu sastava čine profesionalni glazbenici, kojima klapa prvenstveno predstavlja užitak zajedničkog muziciranja i druženja, ipak se rodila ideja o vrlo intenzivnom radu na vokalnoj tehnici, tako su 2002. godine za voditelja uzeli N. Cossetto koja im je baš u tom području zadovoljila njihove potrebe za voditeljem.
Razvijajući tako usporedo tehniku pjevanja i baveći se raznim glazbenim stilovima klapa je došla do vrlo visokog glazbenog i tehničkog nivoa, spremna da izvodi vrlo široki repertoar, stilski, dinamički i vokalno.
Radeći tako zajedno svih ovih godina članovi klape obogatili su svoje umjetničke apetite za jedno vrlo suptilno iskustvo stečeno muziciranjem, upoznavanjem glazbe i samim užitkom zajedničkog pjevanja i druženja što bi za takav sastav bio krajnji cilj.
U klapi su pjevali još: Ivo Gamulin – Gianni, Branko Bunčuga, Luka Bunčuga, Niko Salamunić, Antonio Petrić, Hrvoje Jelić, Marko Pletikosa, Ante Batinić, Lucijano Batinić, Marko Rogošic, Mirko Bižaca, Marko Mandir i pok. Branko Ozretić.

..:: :: :: ::..

Klapa "Jelsa" je dana 5.12.2012. u Parizu, u zgradi UNESCO-a zapjevala negdje između 16.05. i 16.20. kada je dalmatinska tradicionalna „ a cappella“ klapska pjesma priznata kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine. Veliko međunarodno priznanje hrvatske kulturne baštine, okrunjen je dugotrajan rad hrvatskih etnomuzikologa, kulturnih i glazbenih djelatnika. Nagrađen je i priznat dugugodišnji rad brojnih klapskih neimara, voditelja, pjevača, kazivača i zapisivača glazbenih sjećanja.

SASTAV KLAPE:
1. tenor Stjepan Franetović
2. tenor Tomislav Vitković, Lora Čurković, Mišo Kravar
Bariton Tomislav Meštrić
Bas Dinko Domjanović
Glazbeni voditelj Jurica Bošković

Dugogodiušnji član klape bio je i Branko Ozretić koji je nažalost preminuo 2018. godine

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
50. FDK Omiš 2016. Večer novih skladbi  
43. FDK Omiš 2009. Završna večer  
42. FDK Omiš 2008. Završna večer  
41. FDK Omiš 2007. Završna večer  
39. FDK Omiš 2005. Završna večer  
38. FDK Omiš 2004. Završna večer 2. NAGRADA PUBLIKE
37. FDK Omiš 2003. Završna večer 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
3. NAGRADA PUBLIKE
33. FDK Omiš 1999. Izborna večer  
32. FDK Omiš 1998. Završna večer  
31. FDK Omiš 1997. Izborna večer  
UKUPNO NASTUPA

10

1997., 1998., 1999., 2003., 2004., 2005., 2007., 2008., 2009., 2016.

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 10  
Ukupno natjecateljskih nagrada 3  
Ukupno ostalih nagrada    
     
Završna večer muških klapa 3  
1. nagrada žiri 1 2003.
     
2. nagrada publike 1 2004.
3. nagrada publike 1 2003.
     

KONTAKT PODACI:

Marko Pletikosa:  pletikosa@hotmail.com

FOTO GALERIJA

Klapa "Jelsa"  u Parizu,  zgrada UNESCO-a