Klapa - Libar


BIOGRAFIJA:

Predanim i ozbiljnim dugogodišnjim radom privlačka ženska klapa Libar postala je svojevrsni privlački brend. U okviru svog bogatog glazbenog izričaja mlade i darovite pučke pjevačice u prvom redu njeguju i promiču izvorne privlačke pučke napjeve, premda im također nisu nepoznate i druge dalmatinske pjesme, hrvatske duhovne skladbe, obrade popularnih skladbi...

Klapa u kojoj caruju sklad, prijateljstvo, harmonija i uzajamno uvažavanje okuplja deset članica različite životne dobi i zanimanja. Probe se održavaju dva puta tjedno po dva sata i to uz dopuštenje mjesnog župnika don Ante Sorića uglavnom u novoizgrađenoj župnoj vjeronaučnoj dvorani u centru mjesta. Kad su u pitanju financije, onda valja istaknuti da rad klape financijski podupire Općina Privlaka i privlačka Turistička zajednica, a dio sredstava namijenjenih udrugama dobije od Zadarske županije. Pomažu im i njihovi vjerni sponzori, a nerijetko ulažu i osobna novčana sredstva.

Klapa je nastupila u Zadru, Ninu, Bibinjama, Biogradu, Vodicama, Omišu, Kaštelima, Sukošanu, Zemuniku, Rogoznici, na otoku Pagu i u Bolu na Braču. Lanjske godine u ljeto sudjelovali su na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu te Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima gdje su osvojili treću nagradu publike. U nezaboravnom sjećanju ostao im je prošlogodišnji festival klapa "Školjka" u Pakoštanima na kojem su se okitile brončanom plaketom. Mogu se pohvaliti i nosačem zvuka na kojemu je 11 skladbi pod nazivom "Libar od života", a u pripremi im je i drugi CD. Svi ovi nastupi donijeli su im brojna prijateljstva sa sličnim pučkim muškim i ženskim klapskim pjevačima što im, prema njihovim riječima, puno znači.

Predsjednica klape Lucijana Begonja i tajnica Mirela Budija otkrivaju da ovih dana intenzivno vježbaju za audiciju koja će se u Zadru održati 11. ožujka i ako je uspješno prebrode, idu na Festival klapa u Omišu ovog ljeta.

- Za koji dan putujemo u Zagreb jer su nas pozvali s HTV-a da nastupimo u emisiji 'Dobro jutro Hrvatska'. Uz čitav niz nastupa i koncerata najveća nam je obaveza dobro pripremiti našu domaću manifestaciju 'Pisma na Kolištu' koja će se tradicionalno održati u sklopu bogatih ovoljetnih događanja. Koristimo prigodu da zahvalimo svima koji nam na bilo koji način pomažu i potiču naš rad. Posebno bih istaknula dobrotvora našeg mladog svećenika don Antu Sorića, ističu Lucijana Begonja i Mirela Budija.

Svakako da uspjehu klape "Libar" u svakom pogledu doprinosi i njihov voditelji i učitelji. Riječ je o poznatom zadarskom glazbeniku prof. Petru Čančaru koji je vodio muške klape Privlaka, Kožino, Povljana, Posedarje te žensku klapu Kalada. Sadašnji voditelj klape je Tomislav Košta.

SASTAV KLAPE:
1. sopran Josipa Mustać 
2. sopran  Lucijana Begonja, Jelena Mustać
1. alt  Mirela Budija, Lora Mustać, Josipa Skoblar
2. alt  Vera Grbić, Jelica Kolanović, Neda Frakin, Julija Knežević
Glazbeni voditelj  Tomislav Košta

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
48. FDK Omiš 2014. Izborna večer m/ž klapa  
47. FDK Omiš 2013. Izborna večer m/ž klapa  
46. FDK Omiš 2012. Izborna večer m/ž klapa  
45. FDK Omiš 2011. Izborna večer m/ž klapa  
44. FDK Omiš 2010. Izborna večer m/ž klapa  
41. FDK Omiš 2007. Večer klapa debitanata  
UKUPNO NASTUPA

6

2007., 2010., 2011., 2012., 2013., 2014.

NAGRADE NA FESTIVALU:

-----

KONTAKT PODACI:

Lucijana Begonja -  098 948 46 67

FOTO GALERIJA