Klapa - Stari Kapetan


BIOGRAFIJA:

Krajem 1970. godine, formira se u Baošiću (Crna Gora)  klapa »Mimoza«, koja nastupa po trgovima i u konobama, a od 1973. godine djeluje kao pjevačko društvo Stari kapetan. Ime je dobilo po legendarnom kapetanu bojnog broda Miroslavu Štumbergeru, čija se kuća-muzej nalazi u Baošiću. Sredinom 90-tih godina ansambl prelazi u Herceg Novi, osvajajući publiku širokim repertoarom zabavnih, klapskih i starogradskih pjesama, kao i klasične muzike. Sudjeluju na brojnim festivalima klapske, zabavne i starogradske glazbe. 1978. i 1981. godine na »Festivalu klapa u Omišu«, »Stari kapetan« se ulaskom u finale našao u društvu najkvalitetnijih klapa.

Polovinom 80-tih, pjesme »Starog kapetana« vodeće su na top listama Beograda, Ljubljane, Skoplja. Od značajnijih nastupa treba pomenuti koncert ispred doma Stevana Mokranjca na festivalu »Mokranjčevi dani« u Negotinu 1994. godine. Na festivalu gradske pjesme i romanse »Niška jesen '96« osvaja jednu od četiri dodjeljene nagrade, u konkurenciji 79 učesnika. Dva puta sudeluje na »Festivalu mediteranske muzike« u Budvi. Kompozicija Zorana Proročića »Dolazim Boko« sa festivala »Sunčane skale«, Herceg Novi, koju klapa izvodi sa svojim solistom Duškom Šarovićem (jedan od najpoznatijih lirskih tenora u Europi i šire), postaje himna Boke Kotorske. Zabilježili su ukupno preko 120 kompozicija na pločama, kasetama i CD-ima, od čega preko 40 vlastitih.

Preko 20 pjevača i 6 voditelja djelovalo je u klapi od osnivanja do danas. Najdublje tragove u stilu i repertoaru ostavio je svojim kompozicijama profesor Milorad-Minja Vučetić , koji je 80-tih godina vodio klapu »Stari kapetan«, dok je Petar Rakić, profesor iz Kosovske Mitrovice, bio na čelu ansambla, početkom XXI vijeka. Danas rade pod rukovodstvom profesora Mirele Šćasni.

Od mnogobrojnog repertoara, posebno izdvajamo: - starogradsku baladu »Tamburaš« (Niška jesen '96, specijalna nagrada publike); - starogradsku baladu »Htio bih te zaboravit« (Niška jesen '97, pjesma datira u ansamblu iz daleke 1985. godine); - crnogorsku klasiku u bolero stilu »Još ne sviće rujna zora« (datira iz 1997. godine); - himnu Boke Kotorske »Dolazim Boko« (Sunčane Skale '98.); - primorsku klasiku »Amor Amor«, (Pjesma Mediterana '08, Budva, glavna nagrada za scenski nastup), sa primadonom novosadske opere, Milicom Stojadinović, iz Novog Sada; - primorsku klasiku iz serije »Larin izbor«, »Samo ljubav ostaje«, koja postaje veliki hit na području Balkana i šire. Što se tiče manifestacija, najpoznatije su »Dani Mimoze« u Herceg Novom, Beogradu i Novom Sadu, »Dani Vina« u Igalu (gost Vinko Coce), »Svečano otvaranje Novog Starog Mosta u Mostaru 2004.«, kao i mnoge druge manifestacije u okviru grada Herceg Novog. Posebno treba istaći humanitarne nastupe: djeci sa posebnim potrebama »Sunčev zrak«, iz Herceg Novog, Dječji dom »Mladost« u Bijeloj i Dom za penzionere i druga stara lica, »Grabovac« u Risnu.

SASTAV KLAPE:
1. tenor Duško Šarović
2. tenori Dragan Dragi Lazarević i Petar Šarović Crnogorac
Baritoni Batrić Bato Kontić i Miroslav Bobo Milanović
Basovi Vladimir Šarović i Vukašin Vujnović
Glazbeni voditelj Mirela Šćasni

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
12. FDK Omiš 1978. Završna večer klapa  
15. FDK Omiš 1981. Završna večer  klapa  

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

telefonski brojevi za kontakt:

 +382 69 529 148

+382 68 165 157

+382 31 327 085

FOTO GALERIJA

klapa STARI KAPETAN - Herceg Novi, Crna Gora