Klapi Lučica Porin za životno djelo

06.Ožujak.2017.

Splitska klapa „Lučica“, jedna od najstarijih u Hrvatskoj uz skladatelja, producenta i kantautora Zrinka Tutića, te dirigenta i kompozitora akademika Zorana Juranića ovogodišnji su dobitnici Porina za životno djelo. Istaknutim će glazbenicima statue hrvatske  glazbene nagrade biti uručene na svečanoj dodjeli, koja će se održati 17. ožujka u splitskoj Spaladium areni.

Klapa „Lučica“ osnovana daleke 1966. godine u više od pedeset godina dugoj karijeri postigla je zavidne rezultate u Hrvatskoj i inozemstvu. Sve je to vrijeme bila pretežno u istom sastavu njegujući mekši, urbani stil pjevanja oduvijek imajući respekt prema autohtonom, starom splitskom pjevanju. „Lučica“ je klapa istinskih entuzijasta i prijatelja, koji su nastojali sačuvati i popularizirati način i tradicije pjevanja i tradiciju pjevanja ne samo Splita nego i cijele Dalmacije i Hrvatske.

porin-statua

Počašćeni smo, ovo priznanje je kruna naše 51 godinu duge karijere. Svi smo vam mi već preko 70 godina, ali još se piva, još smo za ispeć janje – kazao nam je Gordan Mišetić Čoks, jedan od članova „Lučice“ od njezina osnutka, skupa s Mirkom TripalomMilivojem Tafrom Duškom Tambačom, poznatim glazbenim pedagogom, skladateljem i melografom. Ubrzo nakon osnutka pridružio im se Neno Smodlaka, a 1971. i Jure Nižetić.

Uvik nešto činimo, uvik se radi ….. Nedavno smo snimili spot za pjesmu „Ponistra je drivo“, a čeka nas još jedno snimanje s Tambačinom skladbom. Posljednje dvije, tri godine, dobili smo dosta nagrada Predsjednica nas je odlikovala Hrvatskim pleterom, primio nas je gradonačelnik Ivo Bladasar, darovano nam je priznanje Hrvatske glazbene unije za 50 godina djelovanja – nabraja Mišetić dajući nam preciznu definiciju klape – Zna se što je klapa, vokalna skupina bez ijednog instrumenta, šest do osam pivača i to je to – kratko će član prve klape koja je dobila Porin za životno djelo.

50-fdk-predsj-rh-021

 

Izvor:  dnevnik "Slobodna Dalmacija"