Omiški laureati oduševili zagrebačku publiku

06.Veljača.2018.

Trostruki uzastopni pobjednici omiškog festivala klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog održala je dojmljiv koncert pred prepunim atrijem Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Klapa Vinčace te njihove gošće, klapa Dišpet, priredili su zagrebačkoj publici uistinu izuzetan glazbeni doživljaj za koji se, s pravom možemo kazati, tražila karta više. Ove su se subote u predivnom ambijentu Muzeja za umjetnost i obrt Novljani još jednom u punoj snazi dokazali kao superiorni vladari tradicionalnog a cappella izričaja.

Vrlo zahtjevan, znalački biran i smisleno posložen program, iznesen nenametljivo, a opet u svakom trenutku potpuno kontrolirano i s puno emocija, ispunio je očekivanja prisutnih koji su svaku izvedbu nagradili dugim pljeskom. Vrsnim je muziciranjem klapa Vinčace repertoarom obuhvatila obrade Duška Tambače, Josipa Miroševića, Ljube Stipišića Delmate, Ivice Kaleba i Joška Ćalete, a u izvedbi odabranih fragmenata kantate “Govorenje Mikule Trudnega” Silvija Bombardellija dosegnula je svoju umjetničku kulminaciju. Ništa manje dojmljiv nije bio ni nastup djevojaka iz klape Dišpet koje su im vedro i suvereno parirale s, između ostalog, nekoliko pjesama s njihovog posljednjeg albuma “Došlo vrime”.

klapa Vinčace Novi Vinodolski

Iako je velik broj zagrebačkih kolega klapaša istovremeno sudjelovao u velikom dubrovačkom slavlju povodom 50 godina umjetničkog stvaralaštva Krešimira Magdića, velika posjećenost koncerta ovih izuzetnih glazbenika pokazao je kako kvalitetna tradicionalna a cappella glazba u Zagrebu i izvan uobičajenog klapskog kruga ima brojnu publiku željnu ovakvih događanja.

..::..

Ista postava, isti program predstavit će se u skoro vrijeme i riječkoj publici u “Guvernerovoj palači” o čemu će pučanstvo biti blagovremeno obaviješteno!