Način provedbe audicija za 54. FDK Omiš 2020.

01.Lipanj.2020.

Poštovani,

kako smo već najavili, na sjednici Festivalskog vijeća donesena je odluka da se unatoč mjerama ograničenja i organizacijskim poteškoćama uvjetovanih virusom Covid 19, 54. FDK Omiš održi u razdoblju od 16. do 25. srpnja, 2020. god. Mjere socijalnog distanciranja uvedene od Nacionalnog stožera dva mjeseca držale su u neizvjesnosti i nemogućnosti normalnog rada kako vas pjevače, tako i nas u Festivalu. Cijelo to vrijeme nije nas napuštala vjera da ćemo obilježiti ovogodišnjeg Festival i održati barem dio planiranog programa. Na sreću, zahvaljujući povoljnom razvoju epidemiološke situacije, mjere se postepeno ukidaju, život se vraća u normalu, a klape ponovno počinju održavati svoje probe.

Obzirom na specifične okolnosti u kojima smo se u prethodnom razdoblju svi našli opseg i način provedbe programa ovogodišnjeg Festivala donekle će se razlikovati od ustaljene prakse. U dogovoru s maestrom Rajmirom Kraljevićem izostavljena je Autorska večer, te će se održati sljedeće godine kada nas očekuje jubilarni 55. omiški Festival. Izostavljena je i Večer klapa debitanata, ali će najbolja klapa debitant imati priliku nastupa u Omišu ukoliko stručni sud donese takvu odluku temeljenu na kvaliteti dostavljenesnimke. Umjesto natjecateljske večeri debitanata u Bolu će biti održan revijalni koncert kojim će se obilježiti dvadeseta obljetnica suradnje gradova Omiša i Bola i njihovih ustanova FDK i Centra za kulturu Bol. Održavanje nove natjecateljske večeri, Večeri dječjih klapa također je odgođeno za iduću godinu jer dječje klape u proteklom razdoblju nisu imale mogućnosti pripremati se za natjecanje. Festivalsko vijeće odlučilo je da se ove godine neće održati tri izborne večeri u kategorijama ženskih i muških klapa. Koje će klape izboriti izravno mjesto u Završnim večerima donijeti će stručni sud na temelju video zapisa klapa dostavljenih na adresu Festivala prema točno određenim kriterijima i vremenskom roku koje donosimo u nastavku dopisa.

PROGRAM
54. FESTIVALA DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ
16. srpnja – 25. srpnja 2020.

četvrtak, 16. srpnja
Promocija monografije Herci Ganza: „Nima vaki testamenta“
..::..
petak, 17. srpnja
Trg Stjepana Radića, 21 sat
Večer Novih skladbi
..::..
subota, 18. srpnja
Trg Stjepana Radića , 21 sat
Večer mješovitih klapa
..::..
petak, 24. srpnja
Trg sv. Mihovila, 21 sat
Završna večer ženskih klapa
..::..
subota, 25. srpnja
Trg sv. Mihovila, 21 sat
Završna večer muških klapa

..::..

Zbog specifičnih okolnosti i kratkog roka do početka 54. FDK audicije će se iznimno ove godine provesti na sljedeći način:

– Svaka klapa umjesto šest prijavljenih pjesama za audiciju treba pripremiti tri (od onih koje su već prijavile u svojim prijavnicama)
– Najmanje jedna od tri prijavljene pjesme mora biti tradicijski napjev


Svaka klapa treba dostaviti video snimke svih pjesama prema sljedećim tehničkim karakteristikama:

– video snimak u Full HD rezoluciji 1920 x 1080 (svi noviji smartphone uređaji mogu snimati u ovoj rezoluciji) sve tri pjesme moraju bit snimljene u cijelosti

– na snimci mogu sudjelovati svi članovi klape koji su navedeni u prijavnici (za snimku broj nije ograničen na osam pjevača kao na pozornici u Omišu)

– snimka treba biti snimljena iz jednog statičnog kadra

– udaljenost snimanja treba biti takva da cijela klapa od glave do pete stane u kadar (otprilike 4 do 5m udaljenosti od klape)

– klapa treba pjevati bez korištenja mikrofona, razglasa ili bilo kojeg tehničkog pomagala. Isključivo jedan mikrofon koji je na kameri.

– pjesme trebaju biti snimljene isključivo u zatvorenom prostoru koji nema preveliku jeku. Vjerujemo da su prostorije u kojima klape inače održavaju probe sasvim dovoljne za dobru snimku.

– Ne dostavljajte snimke nastale u velikim dvoranama, crkvama, na otvorenim prostorima…

– snimke trebaju biti bez naknadne obrade zvuka (dodavanje efekata:reverb, delay i slično…)

– gotove snimke treba dostaviti na e-mail adresu Festivala: direkcija@fdk.hr

– u e-mailu navedite ime klape kao inazive snimljenih pjesama i njihovih autora

– Zbog veličine datoteka snimke dostavljajte putem servisa kao što su: jumboiskon.tportal.hr ili wetransfer.com. Detaljno objašnjen način slanja možete pronaći na ovoj poveznici.

– rok za dostavu snimki je 30. lipnja 2020.

– klape koje dostave snimke koje ne zadovoljavaju navedene kriterije, te one koje dostave snimke poslije navedenog roka bit će automatski eliminirane

– stručni sud će na temelju preslušanih snimki donijeti odluku o sudionicima Večeri mješovitih klapa i Završnih večeri

– klape koje izbore nastup na Festivalu će u dogovoru sa stručnim sudom odrediti koju od tri dostavljene pjesme neće izvoditi na Festivalu.

– Iako nema natjecanja debitanata, klape debitanti također dostavljaju snimke prema istim kriterijima. Temeljem kvalitete pjevanja stručni sud može donijeti odluku da najbolja klapa debitant izbori izravan ulazak u Završnu večer.

– redoslijed nastupa klapa u svim večerima bit će određen izvlačenjem.

– temeljem kvalitete pjevanja klapa na dostavljenim snimkama stručni sud može donijeti odluku da se u Završnim večerima natječe dvanaest, a ne deset klapa

– sve klape sudionice 54. FDK Omiš 2020. oslobođene su plaćanja kotizacije za sudjelovanje

– Hrvatska radio televizija prenositi će Završne večeri. Večer novih skladbi i Večer mješovitih klapa bit će u Live streamu na Youtube kanalu Festivala.

..::..

Drage klapašice i klapaši, jasno nam je da navedeni način provedbe audicija ima svojih nedostataka. Naša je želja bila da pružimo jednaku priliku svim klapama da izbore pravo natjecanja u Omišu. Obzirom na okolnosti ovakav način provedbe audicija smatrali smo jedinim mogućim na osnovu kojeg možemo dobiti koliko toliko realan uvid u kvalitetu pjevanja svake klape. Kako bismo klapama dodatno dali na vremenu za što bolju pripremu pomaknuli smo i termin održavanja Festivala. Stoga molimo klape da nam snimke dostave držeći se navedenihkriterija kako bi stručni sud donio što pravedniju odluku o sudionicima natjecanja u Omišu.

..::..

Uz zahvalu na vašoj vjernosti najstarijem i najznačajnijem klapskom Festivalu želimo vam puno radosti i uspjeha u radu i veselimo se srpnju!

Festival dalmatinskih klapa Omiš