Održan 22. Festival klapa Istre i Kvarnera

01.Travanj.2019.

Dvadesetdrugi po redu KIK FEST – Festivala klapa Istre i Kvarnera održao se ove subotu, 30. ožujka 2019. u velikoj dvorani Narodnog doma u Buzetu. Na natjecateljskoj večeri nastupilo je 10 klapa (5 muških i 5 ženskih) koje su se, u svakoj kategoriji zasebno, natjecale za 1., 2. i 3. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda,te za posebne nagrade: “Buzećanku” – nagradu publike i “Brkicu” – nagradu za najbolji izvedbu napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

Natjecale su se klape: Brnistra (m)-Pula, Flumen (m)-Rijeka,  Oleum (ž)-Krasica, Pinguentum (m)-Buzet, Puntape (ž)-Novi Vinodolski, Škrljevo (m)-Škrljevo, Teranke (ž)-Pula, Valdibora (m)-Rovinj, Vidulice (ž)-Rijeke i Vinčace (m)-Novi Vinodolski .

O kvaliteti klapskih izvedbi odlučivao je tročlani stručni ocjenjivački sud kojega čine vrsni poznavatelji klapske pjesme: Jasminko Šetka iz Omiša, Paulina Đapo iz Zagreba i Tatjana Merkl iz Pule.

Organizator Festivala je POU “Augustin Vivoda” Buzet, a suorganizator: Hrvatsko društvo skladatelja – HDS – ZAMP, koji ovu manifestaciju sufinancira iz sredstava koja služba ZAMP prikupi od javnog izvođenja narodnih umjetničkih tvorevina u izvornom obliku, a koja se sukladno odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima dodjeljuju temeljem natječaja HDS-a za potporu projekata tradicijske glazbe.

Pokrovitelji 22. KIK Festa su Ministarstvo kulture RH, župan Istarske županije i Grad Buzet, a medijski pokrovitelji: HR Radio Pula, Radio Istra, TV Nova i Glas Istre.

Posebna gošća Festivala bila je Elis Lovrić, kantautorica i glumica iz Rapca.  Program je vodio standardni voditeljski dvojac Mirjana Pavletić i Vlado Pernić

Više o Festivalu i nagrađenima na službenim internetskim stranicama “Glasa Istre”.

 


Fotografije: Gordana Čalić Šverko

 

Za one klape koje su se prijavile na Festival dalmatinskih klapa u Omišu (Pinguentum, Vinčace, Flumen, Teranke, Vidulice), ovogodišnje izdanje KIK Festa ujedno bio i audicijski nastup pred povjerenstvom FDK. Naime, gosti 22. KIK Festa bili su predstavnici omiškog Festivala koji će odlučiti koje će klape sa sjevernog Jadrana, temeljem buzetske audicije, steći pravo sudjelovanja na izlučnim večerima, a onda, ovisno o uspjehu, možda i u samoj završnici najstarijeg i najprestižnijeg klapskog festivala, 53. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, koji će se održati u lipnju i srpnju 2019. godine.