Pismo moja, hrli tamo – tradicionalni koncert FDK Omiš u Zagrebu

03.Studeni.2018.

Pismo moja, hrli tamo … kaže jedna od najljepših i najpjevanijih dalmatinskih pjesama, šireći zagrljaj kojim pjesma može obgrliti naizgled različite, drugačije… To je moć pjesme! A dalmatinska tradicijska klapska pjesma po 34. put dolazi iz kala, pjaceta i konoba da zabruji u hrvatskom glazbenom hramu u srcu Zagreba.
Koncert u Lisinskom pravi je praznik za sve Zagrepčane i brojne Dalmatince u Zagrebu, kako one koji rade i žive u hrvatskoj metropoli, tako i za dalmatinske studente koji koriste priliku utažiti želju za rodnim krajem kroz druženje i pjesmu na koncertu, ali i na tradicionalnim zajedničkim druženjima poslije koncerta.

Stoga Vas pozivamo u nedjelju 2. prosinca u Koncernu dvoranu Vatroslava Lisinskog na 34. svečani koncert „Pismo moja, hrli tamo (Zagrebu na dar)“. Uživajte u izvedbama najboljih hrvatskih tradicijskih klapa koje su proteklog ljeta osvojile najsjajnija odličja na najstarijem i najprestižnijem klapskom Festivalu, onom u Omišu. Budite dio jedinstvenog hrvatskog identiteta i kulturne baštine uvrštene na UNESCO-v popis svjetskog kulturnog dobra.


 

PROMIDŽBENI LETAK i PROGRAM KONCERTA

 


Od 1991. godine potporom Gradske skupštine Grada Zagreba gostovanja klapa u Lisinskom dodatno dobivaju na značaju i učvršćivanju odnosa između Zagreba i Omiša. U ovu suradnju, koja je postala simbolom zajedništva sjevera i juga Hrvatske, veliki trud ulagali su svi dosadašnji čelnici obaju gradova, a visoka razina koju ima ovaj hvalevrijedan projekt očuvanja hrvatske baštine očituje se i u nazočnosti visokih državnih dužnosnika koncertima u Lisinskom.
Prva “ekskurzija” finalista Omiša odvila se davne 1984. godine. Prema sjećanjima sudionika koncerta u Lisinskom ratnih godina: Ova veza sjevera i juga imala je početkom devedesetih godina u vihoru rata, kada je trećina Hrvatske bila okupirana i gotovo prepolovljena, još veću važnost. U najtežim vremenima putovalo se autobusom preko Paškog mosta i otoka Paga pa trajektom natrag na kopno preko Senja i Velebita zavojitom starom Jozefinskom cestom po buri, kiši ili snijegu. Oslobođenjem dijela teritorija u operaciji Maslenica 1993. godine, put je nešto skraćen pa se putovalo preko pontonskog mosta u Novskome ždrilu jer je Maslenički bio srušen. Put je znao potrajati i do deset sati pa bi se u Zagreb polazilo dan ranije, a trebalo je i najprije diljem Dalmacije okupiti klape. Autocesta Dalmatina tih je godina bila tek sanak pusti. Unatoč brojnim nedaćama, iz prkosa prema neprijatelju od koncerta se ni jedne godine nije odustalo.

Dok je u vrijeme prvog koncerta u Lisinskom, u Zagrebu ozbiljno počela s radom tek klapa Nostalgija, samo nekoliko godina kasnije zagrebački studenti okupljeni u klapi Dalmati poharali su “Omiš ‘89”. Danas s pravom možemo govoriti o Zagrebu kao posebnom klapskom bazenu, a dokaz tome su i pobjednici ovogodišnjeg 52. omiškog Festivala prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog suda. U ženskoj kategoriji to je klapa Armorin, a u muškoj klapa Stine, obje iz Zagreba.

 


 

Početak koncerta  u 19.30 sati. Ulaznice možete kupiti na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog!

 

Program koncerta