Kategorija F – rok prijava 25.3.2019.

14.Ožujak.2019.

Drage klapašice i klapaši,

Festival dalmatinskih klapa Omiš otvara prijave za sudjelovanje na njegovom 53. izdanju. Centralna Festivalska događanja u Omišu planirana su u razdoblju od 28. lipnja do 20. srpnja 2019. god., a cijeli program događanja možete vidjeti u nastavku. Pozivamo Vas da pažljivo pročitate ovaj dopis te da prilikom prijave za sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu posebno obratite pažnju na Pravilnik natjecanja na 53. FDK Omiš 2019. koji prilažemo uz ovaj dopis. Pravilnik natjecanja izrađen je u svrhu eliminiranja nejasnoća i nesuglasica u odnosima između klapa i Festivala i rezultat je potreba i želja klapa i Festivala. Pravilnik je proizašao iz razgovora sa sudionicima Festivala i usvajanjem većine prijedloga i sugestija tijekom rasprava na stručnim skupovima kao i razgovorima s predstavnicima klapa. U odnosu na prethodnu godinu pravila se nisu bitno mijenjala s izuzetkom dvije važne novine. Tako se od ove godine u kategoriji C – mješovite klape ukupan broj pjevača i pjevačica na pozornici smanjuje na osam, kao što je već ranije uvedeno u kategorijama A i B. Druga novina je uvođenje novčanih nagrada autorima najuspješnijih novih skladbi i autoru najuspješnije nove obrade tradicijskog napjeva.

 


PROGRAM FESTIVALSKIH DOGAĐANJA: (klik)

28. VI., petak; Trg sv. Mihovila
Autorska večer Krešimira Magdića i Jakše Fiamenga

29. VI., subota; Trg Stjepana Radića
Večer novih skladbi

30. VI., nedjelja; Trg Stjepana Radića
Večer izvornih napjeva

5. VII., petak; Trg Stjepana Radića
Prva izborna večer ženskih i muških klapa

6. VII., subota; Trg Stjepana Radića
Druga izborna večer ženskih i muških klapa

7. VII., nedjelja; Trg Stjepana Radića
Treća izborna večer ženskih i muških klapa

19. VII., petak; Trg sv. Mihovila
Završna večer ženskih klapa

20. VII., subota; Trg sv. Mihovila
Završna večer muških klapa


53. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2019. organizira programe natjecanja klapa u sljedećim kategorijama:

A – Muške klape
B – Ženske klape
C – Mješovite klape
D – klape Debitanti
E – Nove skladbe
F– Izvorni napjevi

 

A – MUŠKE KLAPE / B – ŽENSKE KLAPE

Kandidati za kategorije A i B mogu biti klape koje imaju u svom sastavu isključivo muške, odnosno ženske pjevače/ice. Klape u kategoriji A i B smiju nastupati u sastavu od pet do osam pjevača/ica. U tim kategorijama dozvolit ćemo zamjenu do 2 člana/ice između izvedbe prve i druge pjesme i to samo ako bude navedeno u prijavama.

 

C – MJEŠOVITE KLAPE

Kategorija C odnosi se na mješovite klape. U ovoj kategoriji mogu nastupati klape s različitim omjerom muških i ženskih članova uz uvjet da ne prekorače ukupan broj od osam pjevačica i pjevača. I u ovoj su kategoriji dozvoljene zamjene do 2 člana/ice između izvedbe prve i druge pjesme i to samo ako je navedeno u prijavama.

 

F – IZVORNI NAPJEVI

U ovoj kategoriji mogu nastupati muške, ženske i mješovite klape koje broje od pet do osam članova. Iako je jedan od razloga povratka ove večeri u program Festivala populariziranje klapa s manjim brojem članova, nasuprot trenda klapa koje ponekad poprimaju karakteristike komornih zborova, ipak dozvoljavamo nastupe klapa koje broje do osam članova/ica. Klape u ovoj kategoriji odabiru i izvode dva tradicijska napjeva isključivo s popisa od 50 zadanih koji prilažemo uz ovaj dopis. Obzirom da je zamisao da ova večer ima više revijalni, a manje natjecateljski karakter u njoj će se dodijeliti samo nagrada publike.

 

BOL i BLATO NA KORČULI (VEČERI DEBITANATA I MJEŠOVITIH KLAPA)

Za klape koje se namjeravaju kandidirati za natjecateljske kategorije C i D koje se održavaju izvan Omiša (Bol, Blato na Korčuli) najavljujemo da je u skladu s dosadašnjom praksom s nekima od naših partnera (suorganizatora) moguć dogovor da se uz natjecateljski program održi i revijalni koncert.

 

UVOĐENJE NOVČANIH NAGRADA

Festival ove godine uvodi novčane nagrade namijenjene skladateljima/tekstopiscima/obrađivačima. Novčane nagrade dodjeljuju se autorima najuspješnije skladbe po izboru stručnog ocjenjivačkog suda i to 3.000,00 kn za prvu, 2.000,00 kn za drugu i 1.000,00 kn za treću nagradu, te autoru najbolje nove obrade tradicijskog napjeva izvedenog na 53. FDK Omiš 2019. u iznosu od 3.000,00 kn.

 

PRIJAVE PROGRAMA

Klape koje nastupaju u muškoj, ženskoj, debitantskoj i mješovitoj kategoriji prijavljuju šest pjesama (napjeva i skladbi) od kojih barem tri moraju biti tradicijski napjevi, odnosno najviše tri skladbe koje su izvođene na Festivalu u Večerima novih skladbi.

Klape u muškoj, ženskoj i debitantskoj kategoriji (A, B i D) koje izbore sudjelovanje na Festivalu najkasnije 30 dana prije izbornih/debitantske večeri u dogovoru s FDK od šest prijavljenih pjesama (tradicijskih napjeva i skladbi) odabiru tri od kojih barem jedna mora biti tradicijski napjev.

Klape u kategoriji (A, B i D) koje izbore sudjelovanje u završnoj večeri OBAVEZNO moraju jednu od dvije pjesme, po svom izboru, zamijeniti ISKLJUČIVO trećom pjesmom koju su ranije odabrale u dogovoru s FDK. Ako među tri odabrane pjesme ima samo jedan tradicijski napjev NIJE OBAVEZNO izvoditi ga u Završnoj večeri. To teoretski znači da u jednoj od mogućih kombinacija klapa u izbornoj večeri može pjevati tradicijski napjev i skladbu, a u završnoj zamijeniti tradicijski napjev drugom skladbom i tako u završnoj večeri izvoditi dvije skladbe.

U kategoriji C mješovite klape koje izbore sudjelovanje na Festivalu najkasnije 30 dana prije Večeri mješovitih klapa u dogovoru s FDK od šest prijavljenih pjesama (tradicijskih napjeva i skladbi) kao i do sada odabiru dvije od kojih barem jedna mora biti tradicijski napjev.

 

R A Z G L A S

Klape će na svim natjecateljskim večerima 53. FDK Omiš 2019. god. pjevati na dva ili tri kondenzatorska mikrofona bez monitora. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika klape će pjevati na dinamičkim mikrofonima (svaki pjevač na svoj mikrofon).

 

..::..

 

Molimo klape da prilikom prijave programa za 53. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2019. uvaže i sljedeće:

– Svaka klapa ima pravo prijaviti se u više kategorija. U tom slučaju molimo klape da popune obrazac prijavnice posebno za svaku kategoriju.

– U pogledu načina izvođenja skrećemo pozornost da za vrijeme održavanja festivalskih natjecanja neće biti dopuštene izmjene članova klapa mimo članova navedenih u prijavnici.

– Kod izbora pjesama preporučamo služiti se festivalskim notnim izdanjima Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama I, II i III, edicijama Leut, Nove skladbe i Mirabella, kao i notnim izdanjima relevantnih izdavača, melografa i sl. Potičemo i prihvaćamo nepoznate ili manje poznate napjeve koje ste zabilježili na terenu ukoliko su adekvatno obrađeni u duhu dalmatinske tradicijske pjesme. Skladbe koje nisu objavljene u festivalskim izdanjima ili pak nisu verificirane od strane FDK, prilikom selekcije neće se uzeti u obzir.

– Obavještavamo Vas da je Festival u procesu digitalizacije notne i audio građe. Do dovršetka projekta Festival stoji na usluzi svim klapama i klapskim voditeljima kako bi eventualno došli do građe koja ih zanima. Neka izdanja notnih edicija Zbornici dalmatinskih pjesama, Nove skladbe, Leut i Mirabella mogu se naručiti elektronskom poštom na adresu direkcija@fdk.hr. Kompletan popis edicija koje imamo i pjesama koje se u njima nalaze možete pronaći na službenim stranicama Festivala www.fdk.hr.

– Za one napjeve koji se NE NALAZE u Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama ili drugim notnim izdanjima FDK-a primjerak partiture ili zapisa je OBAVEZAN. Notne zapise molimo skenirati i poslati ih elektroničkom poštom u PDF ili JPG formatu što Vam omogućava forma Online prijavnice.

– Prijavljivanje klapa vrši se putem internetske stranice Festivala na kojoj ćete pronaći Online obrazac prijavnice. Prilikom popunjavanja Online obrasca prijavnice molimo da budete precizni u ispisivanju traženih podataka. Uvažavat ćemo samo kompletne prijave. Nakon Online prijave dobit ćete popunjen primjerak iste kao potvrdu da ste prijavili sudjelovanje.

Kontakt osoba: Joško Plastić – 091 512 64 00 – urednik internetske stranice  i voditelj prijava

 

– Sve klape OBAVEZNE su pristupiti audicijama, koje će se odvijati tijekom ožujka i travnja 2019. god. Točne termine audicija po mjestima objavit ćemo početkom veljače 2019. na Internet stranicama Festivala.

– O rezultatima izbora klapa i programa, klape će biti obaviještene najkasnije 10 dana po završetku svih audicija

– U kategoriji E direkcija Festivala zadržava pravo izravnog dogovora i izbora klapa za koje ocijeni da po svojoj kvaliteti mogu udovoljiti umjetničkim standardima i kriterijima Festivala

– Kotizacija za nastup klapa na 53. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2019. iznosi 1.000,00 kn i potrebno je uplatiti do 20. lipnja 2018. na račun Festivala otvoren u OTP banci d.d. HR1524070001100569058

Kotizacije su oslobođene klape koje sudjeluju u Večeri novih skladbi, jer same snimaju naslove za istoimenu večer, kao i druge klape koje FDK angažira za snimanje.

– Kako je već napomenuto prijavljivanje klapa vrši se putem Interneta. Ipak, ukoliko neka klapa nije u mogućnosti prijaviti sudjelovanje putem Interneta, u privitku Vam dostavljamo primjerak Prijavnice za 53. FDK Omiš 2019. u PDF formatu, kojega čitko popunjenog (u dva primjerka) treba dostaviti poštom na adresu:

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ

IVANA KATUŠIĆA 5, 21310 OMIŠ

(Na omotnici naznačiti: „Prijava za 53. FDK Omiš 2019.“)

Rok za prijave je 25. veljače 2019. god. za sve kategorije osim kategorije F

Rok za prijave u kategoriji F je 25. ožujka 2019. god.

 

– Sve detalje koji nisu obuhvaćeni ovim dopisom rješavat ćemo tijekom održavanja audicija. Za svaki upit ili nejasnoću FDK Omiš stoji na raspolaganju.

Molimo Vas da ovaj dopis i prijavnice proslijedite svima koje smatrate da su zainteresirani za sudjelovanje na 53. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2019. god., posebno klapama debitantima. U uvjerenju da ćemo i dalje zajedničkim snagama raditi na očuvanju i promicanju dalmatinske klapske pjesme, želimo Vam puno uspjeha u radu i radujemo se susretu na audicijama.

Festival dalmatinskih klapa Omiš


V A Ž N O !

OnLine prijava na 53. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2019.
Pravilnik natjecanja
na 53. FDK Omiš 2019.
Obrazac prijavnice
(.pdf)
Popis izvornih napjeva
(kategorija F)
Notni zapisi izvornih
napjeva (50)
Izvedene pjesme na posljednja dva festivala
(kategorije A, B, C)