Prijave klapa za 54. FDK Omiš 2020.

29.Siječanj.2020.

Dragi klapski prijatelji,

omiški Festival s veseljem objavljuje poziv klapama za sudjelovanje na 54. FDK Omiš koji će se održati od 5. lipnja do 18. srpnja 2020. godine. Centralna Festivalska događanja u Omišu planirana su u razdoblju od 26. lipnja do 18. srpnja 2020. god., a cijeli program događanja možete vidjeti u nastavku.

Pozivamo Vas da pažljivo pročitate ovaj dopis te da prilikom prijave za sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu posebno obratite pažnju na Pravilnik natjecanja na 54. FDK Omiš 2020. koji prilažemo uz ovaj dopis. Pravilnik natjecanja izrađen je u svrhu eliminiranja nejasnoća i nesuglasica u odnosima između klapa i Festivala i rezultat je potreba i želja klapa i Festivala. Pravilnik je proizašao iz razgovora sa sudionicima Festivala i usvajanjem većine prijedloga i sugestija tijekom rasprava na stručnim skupovima kao i razgovorima s predstavnicima klapa.

U odnosu na prethodna natjecanja ove godine dvije su važne novosti:

Ukida se kategorija F – Izvorni napjevi. Zbog slabog interesa klapa za natjecanje u ovoj kategoriji vodstvo Festivala donijelo je odluku da se ona u potpunosti ukine. Želja Festivala da se natjecanjem u kategoriji F poveća interes za onim tradicijskim napjevima koji se malo ili nimalo izvode kao i intencija da se smanji ukupan broj pjevača u klapama(obzirom da su počele nalikovati komornim zborovima, a ne klapama) zadnjih je godina postepeno kompenzirana korekcijama i novinama u pravilima u ostalim natjecateljskim kategorijama.

Večer mješovitih klapa premješta se iz Blata na Korčuli u Omiš. Ideja preseljenja ove natjecateljske večeri u središte klapske pjesme prisutna je već neko vrijeme, a vezana je uz sentimentalne želje mješovitih klapa da se ravnopravno natječu na omiškoj pozornici kao i sve klape u ostalim natjecateljskim kategorijama.

PROGRAM FESTIVALSKIH DOGAĐANJA:

5. i 6. VI. , petak i subota; Teatrin „Dva Ferala“, Bol

Večeri klapa debitanata

..::..

26. VI., petak; Trg sv. Mihovila

Autorska večer Rajmira Kraljevića

..::..

27. VI., subota; Trg sv. Mihovila

Večer novih skladbi

..::..

28. VI., nedjelja; Trg sv. Mihovila

Večer mješovitih klapa

..::..

3., 4. i 5. VII., petak, subota i nedjelja; Trg Stjepana Radića

Prva, druga i treća izborna večer ženskih i muških klapa

..::..

17. i 18. VII., petak i subota; Trg sv. Mihovila

Završne večeri ženskih i muških klapa

..::..

54. FDK Omiš 2020. organizira programe natjecanja klapa u sljedećim kategorijama:

A – Muške klape

B – Ženske klape

C – Mješovite klape

D – klape Debitanti

E – Nove skladbe

A – MUŠKE KLAPE / B – ŽENSKE KLAPE

Kandidati za kategorije A i B mogu biti klape koje imaju u svom sastavu isključivo muške, odnosno ženske pjevače/ice. Klape u kategoriji A i B smiju nastupati u sastavu od pet do osam pjevača/ica. U tim kategorijama dozvolit ćemo zamjenu do 2 člana/ice između izvedbe prve i druge pjesme i to samo ako bude navedeno u prijavama.

C – MJEŠOVITE KLAPE

Kategorija C odnosi se na mješovite klape. U ovoj kategoriji mogu nastupati klape s različitim omjerom muških i ženskih članova uz uvjet da ne prekorače ukupan broj od osam pjevačica i pjevača. I u ovoj su kategoriji dozvoljene zamjene do 2 člana/ice između izvedbe prve i druge pjesme i to samo ako je navedeno u prijavama.

D – VEČER KLAPA DEBITANATA, BOL

Za klape koje se namjeravaju kandidirati u natjecateljskoj kategoriji D koja se održava u Bolu najavljujemo da je u skladu s dosadašnjom praksom s našim partnerima (suorganizatorima) moguć dogovor da se uz natjecateljski program održi i revijalni koncert.

NOVČANE NAGRADE

Novčane nagrade namijenjene su skladateljima/obrađivačima. Dodjeljuju se autorima najuspješnije skladbe po izboru stručnog ocjenjivačkog suda i to 3000,00 kn za prvu, 2000,00 kn za drugu i 1000,00 kn za treću nagradu, te autoru najbolje nove obrade tradicijskog napjeva izvedenog na 54. FDK Omiš 2020. u iznosu od 3000,00 kn.

PRIJAVE PROGRAMA

Klape koje nastupaju u (A, B, C i D) kategoriji prijavljuju šest pjesama (napjeva i skladbi) od kojih barem tri moraju biti tradicijski napjevi, odnosno najviše tri skladbe koje su izvođene na Festivalu u Večerima novih skladbi.

Klape u muškoj, ženskoj i debitantskoj kategoriji (A, B i D) koje izbore sudjelovanje na Festivalu najkasnije 30 dana prije izbornih/debitantske večeri u dogovoru s FDK od šest prijavljenih pjesama (tradicijskih napjeva i skladbi) odabiru tri od kojih barem jedna mora biti tradicijski napjev.

Klape u kategoriji (A, B i D) koje izbore sudjelovanje u završnoj večeri OBAVEZNO moraju jednu od dvije pjesme, po svom izboru, zamijeniti ISKLJUČIVO trećom pjesmom koju su ranije odabrale u dogovoru s FDK. Ako među tri odabrane pjesme klapa ima samo jedan tradicijski napjev NIJE OBAVEZNO da ga izvodi u Završnoj večeri. To teoretski znači da u jednoj od mogućih kombinacija klapa u izbornoj večeri može pjevati tradicijski napjev i skladbu, a u završnoj zamijeniti tradicijski napjev drugom skladbom i tako u završnoj večeri izvoditi dvije skladbe.

U kategoriji C mješovite klape koje izbore sudjelovanje na Festivalu najkasnije 30 dana prije Večeri mješovitih klapa u dogovoru s FDK od šest prijavljenih pjesama (tradicijskih napjeva i skladbi) kao i do sada odabiru dvije od kojih barem jedna mora biti tradicijski napjev.

Molimo klape da prilikom prijave programa za 54. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2020. uvaže i sljedeće:

– Svaka klapa ima pravo prijaviti se u više kategorija. U tom slučaju molimo klape da popune obrazac prijavnice posebno za svaku kategoriju.

– U pogledu načina izvođenja skrećemo pozornost da za vrijeme održavanja festivalskih natjecanja neće biti dopuštene izmjene članova klapa mimo članova navedenih u prijavnici

– Kod izbora pjesama preporučamo služiti se festivalskim notnim izdanjima Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama I, II i III, edicijama Leut, Nove skladbe i Mirabella, kao i notnim izdanjima relevantnih izdavača, melografa i sl. Potičemo i prihvaćamo nepoznate ili manje poznate napjeve koje ste zabilježili na terenu ukoliko su adekvatno obrađeni u duhu dalmatinske tradicijske pjesme. U tom smislu utemeljena je i nagrada Plaketa Ljubo Stipišić Delmata za najbolju novu obradu tradicijskog napjeva. Skladbe koje nisu objavljene u festivalskim izdanjima ili pak nisu verificirane od strane FDK, prilikom selekcije neće se uzeti u obzir.

– Festival stoji na usluzi svim klapama i klapskim voditeljima kako bi eventualno došli do građe koja ih zanima. Neka izdanja notnih edicija Zbornici dalmatinskih pjesama, Nove skladbe, Leut i Mirabella mogu se naručiti elektronskom poštom na adresu direkcija@fdk.hr. Kompletan popis edicija koje imamo i pjesama koje se u njima nalaze možete pronaći na službenim stranicama Festivala.

– Za one napjeve koji se NE NALAZE u Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama ili drugim notnim izdanjima FDK-a primjerak partiture ili zapisa je OBAVEZAN. Notne zapise molimo skenirati i poslati ih elektroničkom poštom u PDF ili JPG formatu što Vam omogućava forma Online prijavnice.

– Prijavljivanje klapa vrši se isključivo putem internetske stranice Festivala www.fdk.hr na kojoj ćete pronaći Online obrazac prijavnice. Prilikom popunjavanja Online obrasca prijavnice molimo da budete precizni u ispisivanju traženih podataka. Uvažavat ćemo samo kompletne prijave. Nakon Online prijave dobit ćete popunjen primjerak iste kao potvrdu da ste prijavili sudjelovanje.

Kontakt osoba: Joško Plastić – 091 512 64 00 – urednik internetske stranice www.fdk.hr i voditelj prijava

– Sve klape OBAVEZNE su pristupiti audicijama, koje će se odvijati tijekom ožujka i travnja 2020. god. Točne termine audicija po mjestima objavit ćemo početkom ožujka 2020. na Internet stranicama Festivala.

– O rezultatima izbora klapa i programa, klape će biti obaviještene najkasnije 10 dana po završetku svih audicija

– U kategoriji E direkcija Festivala u dogovoru s autorima novih skladbi zadržava pravo izbora klapa za koje ocijeni da po svojoj kvaliteti mogu udovoljiti umjetničkim standardima i kriterijima Festivala

– Kotizacija za nastup klapa na 54. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2020. iznosi 1.000,00 kn i potrebno je uplatiti do 20. lipnja 2020. na račun Festivala HR1524070001100569058 otvoren u OTP banci d.d. Kotizacije su oslobođene klape koje sudjeluju u Večeri novih skladbi, jer same snimaju naslove za istoimenu večer, kao i druge klape koje FDK angažira za snimanje.

– Rok za prijave u svim kategorijama je 28. veljače 2020. god.

– Sve detalje koji nisu obuhvaćeni ovim dopisom rješavat ćemo tijekom održavanja audicija. Za svaki upit ili nejasnoću FDK Omiš stoji na raspolaganju.

Molimo Vas da ovaj dopis i pravilnik proslijedite svima za koje smatrate da su zainteresirani za sudjelovanje na 54. FDK Omiš 2020. god., posebno klapama debitantima. U uvjerenju da ćemo i dalje zajedničkim snagama raditi na očuvanju i promicanju dalmatinske klapske pjesme, želimo Vam puno uspjeha u radu i radujemo se susretu na audicijama.

Festival dalmatinskih klapa Omiš

Preuzmite dopis  (.pdf)

– Pravilnik natjecanja na 54. FDK Omiš 2020.

– Izvedene pjesme na protekla dva (52. i 53.) Fesivala