Promocija monografije FDK u Dubrovniku

23.Travanj.2019.

U Dubrovniku u subotu, 27. travnja 2019. godine, Lazareti (Linđova lađa) održana je promocija Monografije “FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 1967 – 2016” autorice Herci Ganza. Monografiju su, osim autorice predstavili mo. Krešimir Magdić, mo. Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj Festivala, prof. Mijo Stanić – glavni i odgovorni urednik, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu .

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je zagrebačka muška klapa Grdelin i domaća ženska klapa Skontradura.

..::..

Najavu promocije monografije “Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967 – 2016” i zanimljiv razgovor na temu Što je to klapa? koji su vodili ravnatelj FDK Omiš prof. Mijo Stanić, autorica monografije prof. Herci Ganza i Slobodan Nano Vlašić, urednik i voditelj emisije Radio kavana na HR radio Dubrovnik; 27. travnja 2019. godine, možete poslušati ovdje.

..::..

Riječ autorice …..
S rišpetom i đentilecon pokucah na vrata o’ Grada, da se konačno poklonim svima onima koji su ovdje u klapskoj zikvi pod zelenom narančom svojim talentima i glasovima, svojim trudima i guštima ispisali stranice ove knjige koju večeras promoviramo.
Ona je zajednički spomenar ili spomenik svim nezamjenjivim klapskim veličinama, svim nezaboravnim klapama, sjajnim vokalima, svim pjesnicima i pjesmama koje su zapisane ili ispisane kako bi postale zajedničko crtovlje brojnih generacija koje čuvaju i njeguju glazbenu baštinu.
Mimohodili smo s našom monografijom u rukama brojne klapske metropole – Šibenik, Zagreb i Split, ali tek ovom večerašnjom promocijom zaokružit ćemo na điografskoj klapskoj karti navik spominjan klapski krug, čiji je epicentar u Omišu.
Hvala ti Dubrovniče što si nam priredio dobrodošlicu, hvala kultnom KUD-u Linđo koji nas je ugostio u svojoj Lađi.
Slaveći omiški Festival, slaveći dalmatinsku pjesmu, slavimo i intenzivno njegovan odnos Dubrovčana i Omišana koji, povijest svjedoči – nije uvijek bio ovako srdačan i prijateljski.
Jeste li znali kako je Statut grada Dubrovnika iz 1272. strogo propisivao, da ne kažem novčano sankcionirao poslovanje svojih građana s Omišem. Citiram: Dubrovčanin koji bez dopuštenja gospodina kneza pođe u Omiš, neka na ime globe plati 25 perpera, a ne mogne li platiti, neka mu se iskopa jedno oko. Onaj pak tko se s njima upusti u gusarenje neka plati spomenutu globu i neka nikada više ne bude Dubrovčanin.
Je li itko mogao zamisliti kako će sedam stoljeća poslije ova dva kamena bisera naše obale spojiti glazba, kako će potomci gusara prigrliti nasljednike suptilnih trubadura i kako će baš maestral više od desetljeća biti jedan od najmilozvučnijih vjetrova podno Mirabele. Klapska familija najjužnije hrvatske regije rasla je i prepoznatljivim serenadno-lirskim štihom oplemenjivala, pretežito herojski klapski repertoar zapadnijih dalmatinskih gradova, gosparskom ornamentikom proizašlom iz stoljetnog kulturološkog nasljeđa. Kako u izvornim, tako i u skladanim pjesmama, Dubrovčani su tijekom točno pola stoljeća nastupanja na najprestižnijoj klapskoj pozornici u Omišu – ostavili jedinstven timbar.

..::..

Riječ mo. Krešimira Magdića …..

..::..

Fotogalerija …..

..::..

O monografiji …..

U pet poglavlja, na 566 stranica, knjiga kronološki prati nastanak i razvoj FDK Omiš, ne izostavljajući ni jedno bitno klapsko ime. U posebnim okvirima obrađeni su brojni pojedinci, utemeljitelji, ravnatelji, članovi Festivalskog vijeća, klape, pjevači, klapski voditelji i mnogi drugi. U posebnim okvirima izdvojeni su članci i citati iz brojnih medija i tiskovina. Fotografije u knjizi popraćene su detaljnim legendama gdje god se moglo doći do točne informacije. Monografija je pisana tako da čitatelj ne mora nužno pratiti njezin kompletan sadržaj; on može čitati svaki tekst, svaki okvir kao zasebnu cjelinu. Korist koju je imao rad na stvaranju knjige je višestruka. Rekonstruirani su podaci, složena je festivalska arhiva, digitalizirane su fotografije i dokumenti, prikupljena je periodika. Sve to poslužit će kao neizostavna baza podataka budućim klapskim istraživačima. Ova monografija nije samo povijest Festivala; ona je i povijest jednog razdoblja grada Omiša, priča o njegovim građanima, volonterima, entuzijastima, priča o klapama, laureatima, vrsnim pjevačima.

..::..

..::..

Impressum monografije:

Autorica: Herci Ganza

Glavni i odgovorni urednik: Mijo Stanić

Zamjenik urednika: Joško Plastić

Urednik fotografije: Vlade Zemunik

Grafički urednik: Igor Čaljkušić

Lektorica: Vesna Krželj Velić

Tajnice uredništva: Ana Vranješ, Antonija Rajković, Anamarija Vukasović

Recenzenti: akademik Jakša Fiamengo, dr. sc. Marko Rogošić, prof. Bože Mimica i mo. Dušan Šarac

..::..