Promocija petog albuma klape Dišpet – “Došlo vrime”

03.Ožujak.2018.

Nakon što je krajem lipnja objavila svoj peti nosač zvuka te nakon promocija u Omišu i Zagrebu, ženska klapa Dišpet najavljuje i poziva na promociju albuma „Došlo vrime“ u srcu Dalmacije – Splitu. Album s 14 tradicionalnih a cappella pjesama tematski uokviruje ideju svadbenih običaja i osjećaja u primorskoj Hrvatskoj, ali i unutrašnjosti. Zapisi i same obrade napjeva proizašli su iz perā renomiranih klapskih obrađivača i etnomuzikologa – Joška Ćalete, Marka Rogošića, Krešimira Magdića, Živka Ključe i Ivice Kaleba te onih čije vrijeme tek dolazi – Jadrana Jeića, Vicka Dragojevića te Vedrana Bonačića s kojima klapa Dišpet surađuje gotovo 20 godina.

Koncertna promocija albuma održana je u subotu 3. ožujka u Palači Milesi s početkom u 20 sati.

U svadbenoj igri pjesme i plesa osim domaćina nastupit će vrhunska muška klapa Mriža iz Splita i jedan od najstarijih i najtrofejnijih KUD-ova u Hrvatskoj – KUD Jedinstvo Split.
Klapa Dišpet osnovana je u Zagrebu prije punih 20 godina. Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, osvojile su trinaest nagrada, čak 6 puta bile su nominirane za glazbenu nagradu Porin, a dobitnice su i 7 međunarodnih nagrada od čega 3 natjecateljska Grand prixa. Tijekom svog rada klapa se aktivno bavi očuvanjem tradicijskih napjeva kroz plodnu suradnju s uglednim etnomuzikolozima i skladateljima te iza sebe ima bogatu izdavačku djelatnost koja obuhvaća 5 nosača zvuka i jednu zbirku nota za ženske klape, jedinstvenu u Hrvatskoj. Osnivač klape Dišpet i dugogodišnji voditelj do kraja 2013. je Jurica Bošković, a stalni suradnici klape su i klapski stručnjaci Joško Ćaleta, Marko Rogošić, Vedran Bonačić i maestro Dinko Fio do njegove smrti 2011.

Aktualnu postavu čine:
1. sopran: Lovorka Sršen
2. sopran: Željka Vojvoda, Mare Juričev Barbin, Ivana Tolić
1. alt: Katarina Jelić, Anamarija Jerković, Marija Ljubić Šiško
2. alt: Jasna Jančić, Tereza Kedžo, Ivana Klubička, Petra Lelas Garača
Foto: Petar Milić