Album klape Dišpet – “Došlo vrime” nominiran za Porina

03.Ožujak.2018.

Nakon što je krajem lipnja objavila svoj peti nosač zvuka te nakon promocija u Omišu i Zagrebu, ženska klapa Dišpet održala je promociju albuma „Došlo vrime“ u srcu Dalmacije – Splitu. Album s 14 tradicionalnih a cappella pjesama tematski uokviruje ideju svadbenih običaja i osjećaja u primorskoj Hrvatskoj, ali i unutrašnjosti. Zapisi i same obrade napjeva proizašli su iz perā renomiranih klapskih obrađivača i etnomuzikologa – Joška Ćalete, Marka Rogošića, Krešimira Magdića, Živka Ključe i Ivice Kaleba te onih čije vrijeme tek dolazi – Jadrana Jeića, Vicka Dragojevića te Vedrana Bonačića s kojima klapa Dišpet surađuje gotovo 20 godina. Koncertna promocija albuma održana je u subotu 3. ožujka u Splitu u Palači Milesi.

Foto: Petar Milić

U svadbenoj igri pjesme i plesa osim domaćina nastupit će vrhunska muška klapa Mriža iz Splita i jedan od najstarijih i najtrofejnijih KUD-ova u Hrvatskoj – KUD Jedinstvo Split.
Klapa Dišpet osnovana je u Zagrebu prije punih 20 godina. Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, osvojile su trinaest nagrada, čak 6 puta bile su nominirane za glazbenu nagradu Porin, a dobitnice su i 7 međunarodnih nagrada od čega 3 natjecateljska Grand prixa. Tijekom svog rada klapa se aktivno bavi očuvanjem tradicijskih napjeva kroz plodnu suradnju s uglednim etnomuzikolozima i skladateljima te iza sebe ima bogatu izdavačku djelatnost koja obuhvaća 5 nosača zvuka i jednu zbirku nota za ženske klape, jedinstvenu u Hrvatskoj. Osnivač klape Dišpet i dugogodišnji voditelj do kraja 2013. je Jurica Bošković, a stalni suradnici klape su i klapski stručnjaci Joško Ćaleta, Marko Rogošić, Vedran Bonačić i maestro Dinko Fio do njegove smrti 2011.

Na jubilarnom Porinu u Spaladium Areni u Splitu nastupit će i klape Bunari, Dišpet te Sinj. I dok su Bunari i Dišpet nominirani s albumima “Omiški” i “Došlo vrime” za najbolji album klapske glazbe, klapa Sinj nastupit će iako nije nominirana jer se obilježava 25 godina dodjele glazbene nagrade.

Direkcija Festivala dalmatinskih klapa čestita klapi "Dišpet" na nominaciji!