Drugi seminar ženskog klapskog pjevanja u Hrvatskoj

21.Veljača.2018.

U Daruvaru se 3. i 4. ožujka 2018. u organizaciji ženske klape Stentoria i dr. sc. Joška Ćalete odvija 2. seminar ženskog klapskog pjevanja DA-klapa! Nakon vrlo uspješnog prvog seminara ženskog klapskog pjevanja organiziranog u studenom 2016., na kojem je bilo osamdesetak klapašica iz cijele zemlje,
ženska klapa Stentoria odlučila je nastaviti s dobrom praksom, te navedenog datuma održavati drugi takav seminar. Cilj je osnaživanje i usavršavanje ženskih klapa čije će članice sudjelovati na dvodnevnim radionicama koje će održati eminentni klapski stručnjaci, a na kojima će se istraživati novi repertoari i pristupi u radu sa ženskim klapama. U suradnji s maestrom dr. sc. Joškom Ćaletom, ovogodišnji predavači i voditelji radionica priznati klapski voditelji: Srećko Damjanović, Mario Markovina, Jasminko Šetka i Ivana Šutić (abecednim redom).

Seminar počinje 3. ožujka 2018. u 10 sati, u holu srednjih škola u Daruvaru svečanim otvorenjem. Nastavlja se cjelodnevnim radionicama i zajedničkom večerom za sve sudionike. Nakon nedjeljnih radionica slijedi završna produkcija svih skupina, kako bi predavači i pjevačice predstavili svoj dvodnevni rad.

I ove godine dolaze pjevačice iz cijele lijepe naše, njih čak 76: Skontradura (Dubrovnik), Kolura (Split), Mindula (Okrug Gornji), Kandelora (Zemunik), Peružini (Pag), Stridonne (Štrigova), Viva (Koprivnica), Euterpa (Zagreb), Pjevačka skupina hrvatske čitaonice Hercegovac, Vokalna skupina SiDone (Kutina), Lađarice (Sisak), Allegre (Osijek), voditeljica novoosnovane ženske klape iz Münchena i još dvije zaljubljenice u pjevanje, iz Daruvara i Virovitice.

Ideja i inicijativa za pokretanjem ovako koncipiranog seminara klapske pjesme snažna je želja za doprinosom očuvanju tradicijskog načina klapskog pjevanja. Obzirom na širenje klapskog pokreta van granica lokalnih i regionalnih kolijevki smatramo da je vrlo važno ponuditi pjevačima ispravan način pristupanja klapskoj građi, posebice u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kako popularnost ženskog klapskog pjevanja raste posljednjih godina a brojni autori pristupaju posebnim obradama, pisanim za ženske sastave odlučile smo se za stručno usavršavanje upravo njih.

Seminar ženskog klapskog pjevanja DA- Klapa jedinstven je projekt u Republici Hrvatskoj. Inicijatori i organizatori s pravom vjeruju da svojom inicijativom i radom doprinose njegovanju hrvatske kulturne baštine na najbolji mogući način, s puno ljubavi, volje i entuzijazma.

 

Sa prvog seminara ženskih klapa