Sjednica Upr. i Nadz. odbora Zaklade Ljubo Stipišić Delmata

30.Svibanj.2018.

U općinskoj vijećnici Svetog Filipa i Jakova, 12. svibnja, održana je redovna sjednica Upravnog i Nadzornog odbora Zaklade Ljubo Stipišić Delmata. Sjednici su nazočili upravitelj i predsjednik zaklade Ivan Pehar, zamjenik upravitelja i dopredsjednik Mirko Đinđić, predsjednik Nadzornog odbora Zlatan Stipišić Gibonni, te članovi Upravnog odbora Vesna Vuković, Vlado Sunko, Milena Marijan Peranić i Mijo Stanić, ravnatelj FDK Omiš. Riječi dobrodošlice članovima Zaklade uputio je općinski načelnik Zoran Pelicarić.

Teme sjednice bile su izvješće o organizaciji koncerata – oratorij „Uskrsnuće“ Ljube Stipišića Delmate u izvedbi Gradskog zbora Brodosplit održanih u Rabu i Zadru, novi prijedlog prof. Vlade Sunka s Umjetničke akademije u Splitu: Studij klapskog pjevanja,te imenovanje uređivačkog odbora za izradu monografije „Ljubo Stipišić Delmata“.

Najzanimljiviji dio sjednice bila je prezentacija novog prijedloga Studija glazbene pedagogije i glazbene teorije, smjer: klapsko pjevanje koji je pripremio prof. Vlado Sunko. Novi prijedlog nastao je, na temelju zaključaka s prethodne sjednice, a kao reakcija na neuspjeli model Studija klapskog pjevanja kao cjeloživotnog obrazovanja. Glavni razlog neuspjeha prethodnog modela bio je veliki broj novih kolegija i vanjskih predavača, što je uzrokovalo visoki iznos upisnine te slijedom toga nedovoljan broj prijavljenih kandidata. Predloženim novim modelom obuhvaćeni su samo stalno zaposleni profesori Umjetničke akademije u Splitu, modificirani su u neznatnoj mjeri postojeći programi, svi predmeti su izborni, studenti nemaju nikakvih dodatnih troškova. Na kraju studija studenti koji polože sve navedene predmete dobivaju suplement o klapskom pjevanju prema prijedlogu nacrta Studija. Predloženim modelom Studij bi se financirao iz redovne upisnine, a sitnije troškove pokrivala bi Akademija, te bi Studij bio isključivo pod njenom ingerencijom, odnosno ingerencijom Sveučilišta u Splitu. Članovi Zaklade pozdravili su prezentirani model Studija, a ravnatelj FDK Omiš Mijo Stanić ponudio je potpunu suradnju ustanove FDK Omiš s Umjetničkom akademijom u Splitu u realizaciji i provedbi smjera Studija: klapsko pjevanje.

U drugom dijelu sjednice, članice Amaterskog kazališta Kuntrata – Sveti Filip i Jakov pretpremijerno su izveli kazališnu predstavu na tekst Ljube Stipišića Delmate “Kod Lepanta, sunce moje”.

Podsjetimo, Zaklada Ljubo Stipišić Delmata osnovana je u čast maestra, aranžera, skladatelja, dirigenta i čuvara dalmatinske glazbene baštine Ljube Stipišića Delmate. Započela je s radom na prvu obljetnicu njegove smrti 10. listopada 2012. godine u Zadru s ciljem proučavanja i popularizacije njegova umjetničkog i stručnog opusa. Uz to, zadaci Zaklade su: stipendiranje studenata, izdavanje monografije i dokumentarnog filma o životu i djelu maestra i osnivanje klapskog kolegija na splitskom sveučilištu.

Više o Zakladi Delmata na adresi: www.delmata.org.