U susret 51. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2017.

22.Veljača.2017.

Dragi klapski prijatelji,

nakon uspješno završene 2016. godine u kojoj smo zajedno proslavili jubilarni 50. FDK pred nama je 51. Festival. U obljetničkoj godini otvorili smo stalni izložbeni postav i suvenirnicu FDK Omiš. Na svečanom otvorenju 50. Festivala na prigodan način smo odali počast brojnim klapskim entuzijastima i klapama, a Ministar kulture RH gosp. Zlatko Hasanbegović uručio je Festivalu povelju UNESCO-a o upisu klapske pjesme na reprezentativni popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Završnu večer svojom nazočnošću uveličala je Predsjednica RH gđa. Kolinda Grabar Kitarović koja je bila visoki pokrovitelj pedesetog Festivala. Uveli smo neke novine u samom natjecanju. Kraj godine završili smo velikim humanitarnim koncertom u novoj športskoj dvorani na kojem je prikupljeno 28.800 kuna za projekt glazbene radionice Udruge „Prijatelj“ iz Omiša.

fdk-ravnatelj(2)Pripreme za ovogodišnji Festival u punom su jeku. Kalendar događanja je složen. Nakon provedenog natječaja odabrane su nove skladbe, završene su prijave za sudjelovanje na audicijama u brojnim kategorijama koje će se prema uskoro objavljenom rasporedu odvijati tijekom ožujka i travnja. I ove godine, kako ste već upoznati, nastavljamo s novinama na Festivalu. U prvom redu to je povratak Večeri izvornih napjeva s novim i zanimljivim pravilima, zatim povratak autorske večeri. Na 51. Festivalu bit će to autorska večer skladatelja Živka Ključe. Svakako je važna novost ukidanje Večeri popularnih obrada koje se već ranije najavljivalo. Razlozi ukidanja ove večeri su što je od svog nastanka bila u svrhu podilaženja pop glazbi i modernim trendovima, a što je u suprotnosti s tradicijom omiškog Festivala. Postoje drugi klapski Festivali koji se bave takvim glazbenim izričajem. Zatim, na njoj nikada nisu bili dovoljno jasno definirani kriteriji koje popularne skladbe i na koji način obrađivati, a zadnjih godina došlo je i do zasićenja i pada interesa za ovu večer. S tim u vezi, a u dogovoru s domaćinima Večer mješovitih klapa seli se iz Komiže na Visu u Blato na Korčuli s kojim Festival ostvaruje višegodišnju uspješnu suradnju.

Dakle, 51. FDK Omiš 2017. započinje svoja natjecanja Večeri mješovitih klapa u subotu 10. lipnja u Blatu na Korčuli. Prema tradiciji Večer debitanata održati će se u Bolu na Braču 16. lipnja i koncertom 17. lipnja. Natjecanja u Omišu odvijati će se u periodu od 30. lipnja do 22. srpnja. Svečano otvorenje Festivala u petak 30. lipnja, donosi nam nanovo utemeljenu Večer izvornih napjeva. U subotu 1. srpnja na rasporedu je autorska večer skladatelja Živka Ključe, a u nedjelju 2. srpnja Večer novih skladbi. Sljedeći vikend, od 7. do 9. srpnja održavaju se tri izborne večeri u kategorijama muških i ženskih klapa (A i B). Subota, 15. srpnja rezervirana je za tradicionalni koncert „Grad Zagreb gradu Omišu“, a petak i subota 21. i 22. srpnja za Završne večeri ženskih i muških klapa.

U susret 51. Festivalu promovirati će se Monografija 50 godina FDK Omiš koja se pripremala više od 18 mjeseci, a vjerujemo i dokumentarni serijal HRT-a o klapskoj pjesmi.

Festival će se i na dalje truditi biti što bolji domaćin i prijatelj brojnim klapašima i klapskim entuzijastima u čemu će nam potpora grada Omiša, Županije splitsko-dalmatinske, Ministarstva kulture, brojnih sponzora, ali i građana Omiša biti od velikog značaja. Svim klapašima iskazujem iskrenu dobrodošlicu te puno uspjeha, lipe pisme i druženja na 51. FDK Omiš 2017. godine.

 

RAVNATELJ FDK OMIŠ

Mijo Stanić, prof.