Klapa “Lučica” – u korak sa festivalom do 50-te obljetnice

20.Studeni.2015.

Ako pjevanje shvatimo kao plovidbu, a ona u biti i nije drugo nego vječni bordiž od srca do srca klapskih – i ne samo klapskih – zanesenjaka, onda je kultna splitska klapa „Lučica” brod, koji upravo uplovljava u luku, lučicu, onu od dalmatinske terce. Iz nje zapravo nikada i nije isplovio, tu su ga skladali glazbeni kalafati da bi ga porinuli u raspjevano more gdje je trajno ovladao emocijama poklonika ove vrsti pjeva. Stare su to pjesme koje su, ruku na srce, već odavno stekle atribut svevremenosti, vječno mladih iskaza, pa se toga u svečanoj prilici polustoljetnog pjevanja ove klape valja uvijek iznova prisjetiti. Ovim biranim i dojmljivim riječima Akademik Jakša Fiamengo pri izdanju jednog od brojnih CD-ova predstavio je klapu Lučica iz Splita.

Krajem proteklog mjeseca klapa Lučica je dobitnik posebne nagrade Hrvatske glazbene unije – Status  2015!!!

U studenom 2015. klapa je dobitnik posebnog priznanja na 18. Međunarodni festival turističkog filma Solin 2015. za spot “Zaspao je lipi Ive” – Autor Saša Kuzmić

Već pedeset godina klapa „Lučica” kao brižni i autentični nastavljač pučke tradicije jedna je od prvih koja je to prihvatila kao dužnu zadaću, zakletvu na baštinu čiji su klapaši vjerni čuvari, to je zov koji se ne prešućuje, obveza koja je i više od svetinje, koja je gotovo što i pobožnost kad su u pitanju korijeni i istrajavanje na povijesnom zavičajnom tlu. I u glasnicama ove višestruko nagradivane klape, u njezinoj usklađenoj fuziji boravi vrijeme, pjevaj u navade, oglašava se osebujna glazbena naracija, djeluje zakon i božji i ljudski, naš, dalmatinski, hrvatski, od 2012. zaštićen i upisan u UNESCO-ov reprezentativni registar nematerijalne kulturne baštine.

 

Pod znalačkim vodstvom zaslužnog i nagrađivanog umjetnika Duška Tambače, vrsnog klapaša, melografa, zapisivača, obradivača, pjevača i skladatelja (osobito na stihove Drage Ivaniševiča), ova je klapa bila i ostala primjer kako se čuva i njeguje baštinski glas u nepresušnom nabujalu vrelu, u prebogatom vrtu podneblja.

U korak sa festivalom do 50-te obljetnice – približava se jubilej vrijedan poštovanja!

Lučica klapa za sva vremena

Pročitajte još o klapi Lučica