Unaprjeđenje popularizacije klapske baštine

29.Svibanj.2018.

Festival dalmatinskih klapa Omiš ugostio je početkom travnja načelnika Općine Posušje gospodina Branka Bagu, te predstavnike Festivala klapske pisme Posušje i KUD-a Zvizdan Slavu Jukića i Slavena Pekasa koji su došli u radni posjet poglavarstvu grada Omiša.

Na sastanku s gradonačelnikom Ivom Tomasovićem i ravnateljem Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, prof. Mijom Stanićem razgovaralo se o zajedničkom apliciranju na projekt vezan uz digitalizaciju klapske baštine, te uz infrastrukturne projekte koji bi se mogli financirati iz sredstava fondova EU (prekogranična suradnja, područje kulture), a provodili bi se u Omišu i Posušju.

Postignut je dogovor o zajedničkom nastupu pri apliciranju, što bi načelno moglo doprinijeti poboljšanju uvjeta za organizaciju obaju Festivala, bliže suradnje te popularizaciju klapskog pjevanja kroz inovativna i suvremena tehnička rješenja.

Također, projektom bi se mogla naći dugoročna infrastrukturna rješenja za kvalitetnije djelovanje Festivala kao i proširenje turističke ponude.

Ravnatelj FDK Omiš ugostio je izaslanstvo iz Posušja u uredu Festivala i u izložbenom prostoru posvećenom klapskoj pismi i 50 godina omiškog Festivala, te ih upoznao s poviješću Ustanove FDK Omiš i njenom značenju za kulturnu baštinu Republike Hrvatske.

 

Izvor: fkp-posusje.com