Večer novih skladbi Vicku Dragojeviću, Pjeru Miriću i klapi Stine

30.Lipanj.2019.

Prema odluci stručnog ocjenjivačkog povjerenstva kojeg su činili dr.sc. Mirjana Sirišćević, prof. Blaženko Juračić i dr.sc. Ivana Tomić Ferić na Večeri novih skladbi koja se u sklopu 53. FDK održala u subotu u Omišu na maloj pjaceti, najbolja skladba je ‘Zlamenuj se‘ koju je na tekst Pjera Mirića uglazbio Vicko Dragojević.

Prvonagrađeni autori  Vicko Dragojević i Pjero Mirić

Skladbu je izvela muška klapa Stine iz Zagreba.

Drugu nagradu stručnog žirija osvojila je skladba ‘Dok ti ne dođem‘ koju je na tekst Ružane  Kovač uglazbila Lina Ivanković inače prvi sopran ženske klape FA Linđo iz Dubrovnika koja je i  izvela skladbu.  Treću nagradu žirija zavrijedila je skladba ‘Baščinski glasi‘ koju je na tekst Jakše Fiamenga uglazbio mo. Duško Tambača u izvedbi muške klape Filip Dević iz Splita. Nagrada za najbolju izvedbu pripala je ženskoj klapi Teranke iz Pule za izvedbu skladbe ‘Kapi na obrazin‘ autorice glazbe i teksta Ane Kodrić Ivelić.

Publika je, pak, svoje glasove poklonila skladbi ‘Ča to more ima‘, autor glazbe Toni Eterović, teksta Nedo Zuban, koju je otpjevala ženska klapa Fjoret iz Tučepa. Nagrada za najbolji tekst, o kojoj su odlučivali prof. Bože Mimica, Dinko Škevin i prof.dr.sc. Ivan Bošković, pripala je Pjeru Miriću za skladbu ‘Zlamenuj se‘ koju je izvela muška klapa Stine iz Zagreba, a uglazbio Vicko Dragojević.

U pauzi večeri do odluka žirija i publike nazočili smo dvjema obljetnicama – četrdeseti (40) nastup muške klape Filip Dević iz Split i petnaest godina od osnutka ženske klape Neverin iz Kaštel Lukšića. Klape su izvele posebni program, a tom prigodom ravnatelj festivala dalmatinskih klapa prof. Mijo Stanić uručio im je posebne poklone.

Bila je to uistinu kvalitetna večer i što se skladbi i što se izvedbi tiče jer gotovo dva sata proletjelo je u tren, te se još jednom pokazalo kako su nove skladbe, baš kao i izvorni napjevi, prijeko potrebni fundusu festivala za sve buduće generacije.

Program večeri vodila je Edita Lučič Jelić.

Festival nastavlja svoj program u nedjelju 30. lipnja s Večeri izvornih napjeva, na trgu Stjepana Radića (mala pjaca) sa početkom u 21. sat.