20 godina Debitantskih večeri FDK Omiš u Bolu na Braču

01.Srpanj.2020.

Večer klapa debitanata u Bolu na otoku Braču ima uistinu posebno značenje kako za Omiški festival tako i za Bol. Dugogodišnja skladna veza Festivala dalmatinskih klapa i Bola na Braču, turističkog bisera Lijepe naše koji je oduvijek bio privlačan prvi korak novim klapašima u borbi za nastup na omiškoj pjaci, svoju okruglu obljetnicu ove godine obilježava slavljeničkim koncertom bez natjecanja debitantskih klapa i u nešto kasnijem terminu nego

uobičajeno, upravo ove subote, 4. srpnja 2020., u bolskom Teatrinu Dva ferala s početkom u 21 sat.
U posebno neizvjesnom ovogodišnjem ljetu, sa stalnim promjenama i sigurnosnim mjerama, Omiš i Bol odlučili su ipak proslaviti velikih 20 godina suradnje, te iako skromnije i bez brojnih gostiju i uzvanika koji su bili planirani, koncertom i druženjem odati počast klapskom prijateljstvu Bola i Omiša. Na koncertu će nastupiti ženska klapa Orca iz Splita i muška klapa Pinguentum iz Buzeta kao predstavnici nekadašnjih najboljih bolskih debitanata koji su kasnije i u Omišu ostvarilivelike uspjehe. Od domaćih klapa tu je bolski ponos – klapa Veras sastavljena od bolskih mladih koja je gostovala i u Omišu, te više puta nagrađivana bolska klapa Braciera koja je bila pobjednik publike na prvoj bolskoj debitantskoj večeri, a kasnije osvojila niz nagrada u Omišu i postala najpoznatiji brački klapski proizvod.

Revijalni koncert klapa vodit će i ove godine Bolu draga i nezaobilazna voditeljica Edita Lučić Jelić, a u predvorju Teatrina bit će postavljena izložba fotografija s malim izborom svih 20 godina klapskih večeri u Bolu koju je pripremio omiški fotograf Vlade Zemunik, ovogodišnji dobitnik nagrade Grada Omiša za životno djelo.

Podsjetimo se početaka 2001. godine, kada je na inicijativu tadašnjeg umjetničkog ravnatelja festivala dr. Miljenka Grgića i Jadranke Nejašmić, ravnateljice Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica i tadašnje voditeljice Bolskog lita, pokrenuto premještanje debitantskih večeri iz Omiša u Bol. Sretna je okolnost da su realizaciju toga projekta odlučno podupirale lokalne vlasti Omiša i Bola, kao i Festivalsko vijeće. Posljednjih deset godina debitantske večeri u Bolu organizira Centar za kulturu Općine Bol, na čelu s ravnateljicom Ivanom Bošković. Omiško – bolskim klapskim večerima godinama tradicionalno započinje manifestacija Bolsko lito i ljetna kulturna sezona u Bolu.To su ujedno i prvi koncerti s kojima počinju događanja pod okriljem Omiškog Festivala.

Debitantska natjecanja na Bolu pokrenuta su s ciljem oživljavanja klapske pjesme kako na otoku Braču, tako i na susjednim otocima. Vrijednost toga projekta ne smije se samo sagledavati u kontekstu kulturno-turističke promidžbe Bola, nego i kroz neprekidan dotok uvijek novih i sposobnih klapa. O njihovoj vrijednosti svjedoče brojne nagrade što su ih debitanti ponijeli s Bola i Omiša, a kasnije ih još oplodili novim nagradama na domaćim i međunarodnim natjecanjima. lz tolikog broja, po vrijednosti poprilično izjednačenih klapa, iznikla je nova kvaliteta, koja se ogleda kroz neprekidno podizanje izričajnih, a time i ocjenjivačkih standarda. Za ilustraciju ženska klapa Korjandul iz Zagreba pobjednica debitantskih večeri 2003. godine već iste godine osvojila je i prvu nagradu stručnog povjerenstva na završnoj večeri ženskih klapa, što joj je „pošlo za rukom“ i naredne tri godine, odnosno četiri godine uzastopno! Ženska klapa Armorin iz Zagreba pobjednica debitantskih večeri 2006. godine u narednim godinama ostvarivala je izvrsne rezultate, a 2014. i 2015. godine bila apsolutni pobjednik u konkurenciji ženskih klapa. Tu su još i klape Crikvenica (m) – Crikvenica, Teuta (m) – Šibenik, Ćakulone (ž) – Zagreb, Kožino (m) – Kožino. 2015. godine dvije debitantske klape uspjele su izboriti sudjelovanje i u izbornim večerima i u završnicama, to su bile klape Krunik (m) – Kučine i  klapa Sveti Luka (m) – Otok kod Sinja. Isto se ponovilo i 2016. kada su u završnicu također ušle dvije klape: Stine (m) – Zagreb i Orca (ž) – Split, odnosno 2017. godine kada je završnicu izborila muška klapa Porat iz Lumbarde. Na 52. Festivalu ženska klapa Luše iz Splita osvojila je prvu nagradu žirija na Večeri klapa debitanata u Bolu, izborila nastup na izbornim večerima, ulazak u završnicu, te osvojila srca omiške publike i prvu nagradu. Prošle godine ženska klapa Izergoiz Lumbarde bila je najbolji debitant prema ocjenama žirija, a premaglasovima publike najbolja je bila muška klapa Škrapa iz Selca.

Uspjehe spomenutih koncerata valjalo je sagledati i kroz prisutnost velikog broja domaće i strane publike. Od svog utemeljenja, bolsko se natjecanje održava tijekom mjeseca lipnja. Zahvaljujući gostoprimstvu i izvrsnoj organizaciji Bol je privukao pozornost mnoštva debitantskih klapa i u kratko vrijeme izrastao u njihovo rasadište. Za Omiški festival Bol je postao regrutno središte iz kojeg je tijekom proteklih dvadeset godina izniklo čak 207 novih klapa. Korišteni podatci iz monografije „Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016“, autorice Herci Ganza