Odabrane klape sudionice 54. FDK Omiš 2020.

06.Srpanj.2020.

Proteklog vikenda doznali smo imena klapa koje će sudjelovati na 54. izdanju omiškog Festivala. Obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj ovogodišnji Festival održava se po drugačijim pravilima nego je to uobičajeno. U programu su samo četiri natjecateljske večeri: Večer novih skladbi, Večer mješovitih klapa i završnice u kategorijama ženskih i muških klapa. Klape sudionice Večeri novih skladbi od ranije su poznate, dok smo sudionice ostalih večeri doznali proteklog vikenda. Na temelju dostavljenih video snimki Festivalski žiri u sastavu dr. sc. Mirjana Siriščević, dr. sc. Ivana Tomić Ferić, prof. dr. sc. Marko Rogošić umjetnički ravnatelj Festivala Dušan Šarac i ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić odabrali su osam mješovitih, te po deset ženskih i muških klapa koje će se boriti za omiške štitove i leute. Kvaliteta dostavljenih snimki bila je na vrlo visokom nivou te bi sve prijavljene klape sigurno našle svoje mjesto u izbornim večerima. Međutim, obzirom da se izborne večeri ove godine ne održavaju trebalo je među dobrim klapama odabrati one malo bolje koje izravno ulaze u finale.
U Bolu na Braču, u kojem je proteklog vikenda održan koncert povodom dvadesete obljetnice debitantskih natjecanja, izvučen je redoslijed nastupa klapa u svim večerima. Redne brojeve nastupa klapa u večerima izvlačili su članovi dječje klape Veras iz Bola.

Klape sudionice natjecanja na 54. FDK Omiš 2020. prema utvrđenom redoslijedu:

– VEČER MJEŠOVITIH KLAPA
Omiš, 18. srpnja, Trg Stjepana Radića

1. MIŠANCA – Zadar
2. BASCA – Baška Voda
3. KARAMIŽ – Ražanac
4. DINGAČ – Pelješac
5. PUNTADURA – Vir
6. DIVERSA – Zagreb
7. KOMIŽA – Komiža
8. KAMPANELI – Donja Kaštela
– ZAVRŠNA VEČER ŽENSKIH KLAPA
Omiš, 24. srpnja, Trg Sv. Mihovila

1. KURJOŽE -Podstrana
2. LUŠE – Split
3. VENTULA – Split
4. SALONA – Solin
5. MERLA – Dugopolje
6. KAPRIC – Zadar
7. STIVANJA – Trogir
8. MIRABELLA CZK – Omiš
9. ORŠULICE – Vodice
10. FIGURIN – Zagreb
– ZAVRŠNA VEČER MUŠKIH KLAPA
Omiš, 25. srpnja, Trg Sv. Mihovila

1. BOŠKET – Zagreb
2. KAŠE – Dubrovnik
3. KORDA – Lumbarda
4. SEBENICO – Šibenik
5. PINGUENTUM – Buzet
6. MRIŽA – Split
7. PODVORJE – Kaštel Sućurac
8. KRUNIK – Kučine
9. KOŽINO – Kožino
10. KUMPANJI – Blato

Zahvaljujemo svim klapama koje su se prijavile na audiciju i time iskazale vjernost najstarijem i najvećem klapskom natjecanju, a odabranima čestitke uz nadu kako nas epidemiološke mjere neće spriječiti da se uskoro vidimo na 54. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2020.