Pedeset godina klape Šibenik

20.Siječanj.2021.

Omiš je volio „majstore pivače

Nije laka aktualna bitka s korona virusom. To su osjetili i članovi legendarne klape Šibenik, koji nisu uspjeli obilježiti 50. rođendan „šibenskih majstora pivača“, kako su nerijetko zvali tu sjajnu skupinu klapskih zanesenjaka. Pjevača, koji su se zarano dohvatili i instrumenata (mandoline i gitare), ali koje nitko, ama baš nitko, zbog toga, nije smatrao „disidentima“.  Ne bez razloga. Oni su,  unatoč brojnim popularnim klapskim skladbama, ostali vjerni izvornom, a capella izričaju. Uvijek su se vraćali omiškoj pjaceti, na kojoj su se prvi put pojavili daleke 1971. godine u sastavu Radoslav Koštan (prvi tenor), Branko Bubica i Ivo Mikuličin (drugi tenori), Ante Barbača (bariton), te Anton Bataljaku, Neven Belamarić i Slobodan Matijević (basovi). Bilo je to doba, kad su na „Omišu“ barjak nosili klape Trogir, vranjički DC, dubrovački Maestral, splitska Lučica, biogradska Tramuntana sa Silvijem Bombardellijem kao voditeljem … Kad su zapjevali i „Kantaduri Ljupče Stipišića“ s opernim baritonom Ratom Kliškićem, pa su mladi Šibenčani bili zadovoljni i plasmanom u finale.

No, njihov potencijal se itekako ćutio dvije godine poslije, kad su zaslužili treću nagradu stručnog suda, najavljujući (ne)izravno pobjedničke večeri. A one su bile neminovnost. Šibenski „majstori pivači“ okitili su se prvim nagradama omiškog žirija 1975., 1977., 1978. i 1982. godine. Te 1982., kao i 1977. i 1978. godine osvojili su i prvu nagradu publike, te tako tri puta bili apsolutni pobjednici omiškog festivala.

Za razliku od većine klapa mi smo ostali vjerni jednostavnoj melodijskoj liniji. U našim su aranžmanima ostali glasovi samo podloga prvom tenoru, osnovnoj melodijskoj liniji. Naša klapa inzistira na snažnijem, šibenskom stilu pjevanja,no to ne znači zanemarivanje tehničkog nijansiranja i dinamike – ponosno je zborio voditelj klape Šibenik Ante Barbača poslije prve omiške pobjede.

klapa Šibenik 1982.

klapa Šibenik apsolutni pobjednik festivala 1982. godine

Šibenski „majstori pivači“ su samostalnim koncertom otvorili i vrata zagrebačke dvorane „Lisinski“, za koju se dotad tvrdilo da nikad neće ugostiti klape, a koja će u idućim godinama biti neizbježno mjesto reprize „Omiša“ u glavnom gradu Hrvatske. S popularnim pjesmama , poput „Maslina je neobrana“, „Budi noćas mirno more“ ili „Dobra ti večer mati moja“ klapa Šibenik je samostalno ili u suradnji s ponajboljim dalmatinskim solistima jednako uspješno brala priznanja i na Splitskom festivalu, davajući spomenutim skladbama gotovo tradicionalni, narodni štih. Bila im je lakša plovidba tim vodama i zbog sjajnih šibenskih autora poput Dušana Šarca i Arsena Dedića , te vrhunskih tekstopisaca (Drago Britvić, Krste Juras…).

Kraj klape Šibenik ćutio se krajem osamdesetih godina minulog stoljeća, kad je prvi tenor Radoslav Koštan odlučio zamijeniti tisne šibenske kale širokim njujorškim avenijama. Neven Belamarić i Slobodan Matijević su se preselili na drugi svijet, dok je autor ovih redaka odavno napustio klapu. No, povratkom Koštana iz SAD počela je tinjati želja da se klapa okupi ponovno u svom najčešćem sastavu: Radoslav Koštan, Branko Bubica, Zvonko Najev, Ante Barbača, Anton Bataljaku i Dinko Gojanović – Rakić. Da snimi novi nosač zvuka. No, što je vrijeme odmicalo, bilo je sve jasnije da je to tek pusta želja. Zato su se minulog ljeta nadali da će tijekom božićnih blagdana barem obilježiti 50. obljetnica osnutka. Na način da se,osim slavljenika, na bini nađu klape, nastale marom šibenskih majstorih „pivača“, koji su se okušali i kao voditelji: Maslina, Bunari, Bonaca, Sebenico, Skradinke… Jedva skrivenoj želji ispriječio se, međutim, COVID 19. No, pandemija nije prepreka da se na službenim stranicama „Omiša“ ne sjetimo legendarne klape Šibenik. Da im čestitamo (neproslavljeni) 50. rođendan.

Ivo Mikuličin

..::..

Crtice

* Klapa Šibenik izdala je pet nosača zvuka, Kad bi ti dušo znala – 1973., Šibenska balada – 1979., Rodija se sin – 1981., Šibenske uspomene 1 i Šibenske uspomene 2 – 2001.

* Nakon što su snimili prvi nosač zvuka Kad bi ti dušo znala maestro Ljubo Stipišić reče: – Intonacija sigurna, čak i u disonantnim izletima ostaje nepoljuljana. Dinamika, koja počesto kod dalmatinskih grupa biva konstantno prenaglašena, ovdje je u maniri voditelja Ante Barbače nijansirana u skladu s logikom stiha. (…) Jednom riječju, to je ploča koju bi gotovo svaka dalmatinska obitelj trebala imati u svojoj vitrini.

* Nakon druge uzastopne dvostruke pobjede na omiškom festivalu 1978. godine, bariton i voditelj klape Šibenik Ante Barbača, između ostalog je rekao: – S guštom pjevamo na omiškoj pjaceti. To je jedini “pravi” festival u zemlji. Zvižduk izvođačima u Omišu je nepoznanica. Jedino što klapu Šibenik može spriječiti u idućem nastupu jest eventualni neuspjeh u pronalaženju starih pjesama. U tom slučaju pjevali bismo na večeri novih skladbi..

* Podatci o klapi Šibenik na službenim stranicama festivala dalmatinskih klapa.