Tradicionalni koncert FDK “Pismo moja, hrli tamo”

10.Studeni.2017.

U Zagrebu, u Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog” u petak 10. studenog održan je Tradicionalni koncert Festivala dalmatinskih klapa Omiš pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba „Pismo moja, hrli tamo (Zagrebu na dar)“. 

Veliki broj posjetitelja prisjetio nas je na godine kada bi koncert najboljih hrvatskih klapa ispunio dvoranu do posljednjeg mjesta i bio važan nacionalni i društveni događaj koji privlači brojne uglednike, te tako uklonio strahovanja da za koncert pravih klapa u Lisinskom opada interes.Na koncertu je sudjelovalo jedanaest najboljih klapa nagrađenih na 51. FDK održanom ovog ljeta u Omišu: muške klape KORDA–Lumbarda, BUNARI–Vodice, VINČACE–Novi Vinodolski, BOŠKET–Zagreb, PRASKA–Podstrana i STINE–Zagreb, zatim ženske klape ORCA–Split, ANKORA–Podstrana i TERANKE–Pula, te mješovite klape BASCA–Baška Voda i ĐIRATA–Zagreb.

Koncert je otvorila klapa Bunari iz Vodica s „Omiškom stinom“ Pere Picukarića i Dušana Šarca. U uvodnom dijelu voditeljica Edita Lučić Jelić je istaknula: „U hramu Hrvatske glazbene kulture po 33. put uživamo u izvedbama najboljih klapa koje su taj status zavrijedile okitivši se odličjima na najstarijem i najznačajnijem klapskom Festivalu onom Omiškom. Festivalu koji je zaslužan što danas imamo preko tisuću sačuvanih napjeva i gotovo jednako toliko skladbi skladanih u duhu tradicije. To golemo hrvatsko tradicijsko blago koje su brižno gradili brojni melografi i skladatelji, možemo s pravom reći, daje omiškom Festivalu epitet nacionalnog.“

Pozdravne riječi gostima i posjetiteljima uputili su izaslanica predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića, Dubravka Brezak Stamać i gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović.

Prigodnim riječima organizatori su se prisjetili nedavno preminulog skladatelja i dirigenta Pere Gotovca koji je zadužio omiški Festival i hrvatsku glazbu posebno ističući njegove riječi upućene „Omišu“: Cijenite vlastite rezultate, posebno temeljne estetske i umjetničke oblike višeglasnog a cappella klapskog pjeva. On je čvrsta osnova i jedini putokaz davno ucrtanog puta. Čuvajte Omiš ozbiljno i odgovorno nastavljajući dalje uspješno gajiti pjesmu Dalmacije i kako kažu „još šire“!

51-fdk-lisinski-019

U sjajnoj večeri  publika je istinski uživala u izvrsnim izvedbama od reda novijih i mlađih klapa od kojih su se sudeći po dužini pljeska istakle domaća klapa Stine i klapa Vinčace opravdavši tako uspjehe iz Završne večeri Festivala u kojoj su osvojile Zlatni omiški Leut – 1. nagradu publike i Zlatni Štit – 1. nagradu stručnog povjerenstva. U raznovrsnom programu isprepletali su se tradicijski napjevi i nove skladbe i to pretežno one skladane posljednjih nekoliko godina za omiški Festival. Sve navedeno daje nam za pravo zaključiti da se za budućnostprave tradicijske a cappella dalmatinske pismene treba bojati. Koncert je završio zajedničkom nastupom svih klapa kojesu po tradiciji izveli naslovni napjev “Pismo moja, hrli tamo”, a druženje „klapaša“ i pisma do dugo u noć nastavilo se poslije koncerta na prigodnom domjenku u hotelu „Internacional“.

Fotogalerija sa koncerta!