Klape

Bistrica

Vođena samo ljubavlju prema pjesmi skupina entuzijasta iz Marije Bistrice odlučila je u jesen 2003. godine osnovati klapu. Ne znajući u što se upuštaju, bez stručnog vodstva i potpore sa strane ubrzo su i ostvarili svoj naum, klapa je osnovana. Nastupi su počeli vrlo brzo. 

Bošket

Bošket je dalmatinska riječ za grm koji je služio kao mamac za hvatanje ptica pjevica, a tako se i jedna skupina zalutalih „ptica pjevica“ 2013. godine u Zagrebu okupila na klapski bošket i osnovala istoimenu klapu. Iako su pretežno iz Dalmacije ili dalmatinskih korijena, preduvjet nije bio regionalna pripadnost –

Bunari

Klapa Bunari nastala je unutar družbe Vodiških žudija 2003. godine sasvim slučajno jer su pojedinci oko nas pa i mi sami primjetili da ima tu nešto šta sliči na tercu, a u pozadini su se nazirali nekakav bas i bariton, pa i fuzija.

Cambi

Teško je u umjetnosti apsolutno vrjednovati, no ako prihvatimo kao mjerilo nagrade na prestižnim smotrama i festivalima, diskografsku produkciju i brojnost nastupa, onda jedini četverostruki apsolutni pobjednik Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, najnagrađivanija klapa na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima, dvostruki

Filip Dević

Filip Dević je tradicionalna dalmatinska klapa iz Splita, koja djeluje pri istoimenom KUD-u. Osnovana je davne 1962. godine, otkada neprekidno djeluje sve do danas, što je svrstava među najstarije aktivne klape.

Iskon

Klapa Iskon je klapa osnovana u Splitu 2000. Ostvarila je preko tisuću nastupa diljem regije. Također je nastupala diljem Europe, nekoliko puta u Francuskoj, te Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Izraelu. Imaju stalnu suradnju s eminentnim predstavnicima domaće glazbene scene kao što su, Gibonni, Luky, Neno Belan, TBF, Tedi Spalato i drugi.

Kaše

Poštujući davni pjev dubrovačkih gospara i pažljivo osluškujući glazbeno bilo svoga kraja, početkom 2007. u Dubrovniku nastaje klapa Kaše. Ime dobiva po lukobranu Kaše koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja. Članovi klape su isključivo studenti

Kolapjani

Muška klapu Kolapjani ove (2021.) godine slavi 20. obljetnicu  guštanja u dalmatinskoj klapskoj pjesmi, kako u izvornim klapskim napjevima tako i u obradama popularnih dalmatinskih pjesama. Kolapjani su tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja sudjelovali na svim značajnim klapskim festivalima, te se rado odazivaju i na humanitarne koncerte.

Krunik

Klapa Krunik  je osnovana 2011. godine, te je ime dobila prema izvoru vode  Krunik u Kučinama. Svim je članovima  zajednička ljubav prema još  jednom  izvoru - a to je izvor klapske pisme,

Kumpanji

Klapa Kumpanji osnovana je 1995. u Blatu na Korčuli i od tada bilježi brojna snimanja i uspješne koncerte u raznim gradovima, dvoranama, televizijskim i radio emisijama diljem Hrvatske i Europe. Pjevaju prvenstveno  tradicionalne klapske a capella pjesme, izvorne i skladane,

Luka

Iz neretvanskog kraja, plodnog ne samo mandarinama već i klapskom pismom (pa nisu li prvi “omiški festivalski Gusari” upravo doplovili iz te delte?!), pojavila se još jedna vrsna klapa koja je tijekom prvih 50 godina ove manifestacije (do 2016. godine) čak 20 puta nastupila na “Omišu”.

Motovun

Klapa Motovun je osnovana 2003. godine. Niz godina klapu je vodila Aida Vidan, a sada je pod umjetničkim vodstvom prof. Marka Ritoše.
Iako sastavljena od glazbenih amatera, zahvaljujući entuzijazmu članova klape i stručnom vodstvu, klapa tijekom godina postaje respektabilnim dijelom hrvatske klapske scene.

Mriža

Klapa Mriža osnovana je 2008. godine u Splitu kao grupa prijatelja zaljubljenih u glazbu, a posebno u klapski akord.
Danas, dvanaest godine kasnije, klapa je uz manje promjene ostala u istoj postavi, a do 2015. godine vodio ih je profesor Mirko Radan. Voditelj klape bio je i prof. Jasminko Šetka.

Munita

Klapa Munita osnovana je i započela s radom u siječnju 2013. Broji pet članova, što ujedno govori i o njenim glazbenim preferencijama - moglo bi ih se sažeti u tri riječi: izvornost,  harmonija i ljubav, a svi su njeni članovi pjevači s višegodišnjim klapskim iskustvom u različitim drugim klapama.

Okruk

U studenome 2014. godine, u Okrugu Gornjem pokraj Trogira, grupa mladih entuzijasta, prijatelja i zaljubljenika u tradicijsku dalmatinsku klapsku pjesmu osniva klapu Okruk. Prethodno tomu, klapa Okruk je nastala kao spoj pjevača dviju klapa i to muške klape sv. Karlo iz Okruga gornjeg i muške klape Kamerlengo iz Trogira.

Pasika

Klapa Pasika iz Kostanja nastala je 1998.god. na tradiciji crkvenog i pučkog pjevanja u zavičaju legendarne poljičke junakinje Mile Gojsalić. Tijekom svog postojanja održala je brojne koncerte u domovini i inozemstvu te sudjelovala na brojnim smotrama i festivalima. Od nagrada se izdvajaju druga nagrada publike

Pinguentum

Muška klapa Pinguentum osnovana je 1994. godine u sklopu Glazbenog društva Sokol. Osnivači su bili osmorica mladića iz Buzeta i okolice, pod vodstvom Sanjina Radovića. Prosjek godina članova je bio ispod 20 godina, pa su u to vrijeme bili jedna od najmlađih klapa.

Poj

2008. godine u Samoboru je osnovana istoimena klapa okupljena oko Dražena Habuša.  Od kraja 2008. do 2011. godine umjetničko vođenje klape "Samobor" nastavio je maestro Ljubo Stipišić Delmata. Poštujući njegovu želju, od kraja 2011. godine klapa nastavlja djelovanje pod imenom „Poj“.

Sagena

Klapa Sagena osnovana je 1993. godine. Naziv je dobila po starom hrvatskom brodu iz vremena kralja Tomislava. Tijekom proteklih godina klapa je održala respektabilan broj nastupa i samostalnih cjelovečernjih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih su brojni bili dobrotvorne prirode. Vrijedi istaknuti svečane obljetničke

Sebenico

Šibenska klapa Sebenico nastaje u svibnju 2011. godine. Klapa sačinjena od iskusnih, još mladih klapaša kroz godine je u raznim sastavima osvajala razne nagrade na festivalima diljem lijepe naše i šire (Klapa Teuta, Klapa Adriaticum, Klapa Jacera , KUD Cambi).

Sinj

Klapa Sinj jedna je od najdugovječnijih klapa i općenito glazbenih sastava u Hrvatskoj. Osnovana je 1982. godine u Sinju te otada neprekidno djeluje. Njeguje izvornu dalmatinsku pjesmu, ali i radi obrade novijih pjesama dalmatinskog kraja. Tijekom svoga djelovanja gostovala je na tri kontinenta, u Europi

Stine

Klapu Stine čini pet prijatelja. Kao osobnosti razlikuju se u mnogočemu, ali ono što je dio svakog od njih ljubav je prema klapskoj pismi i drugim guštima što se vežu uz taj biser dalmatinskog i hrvatskog identiteta. Uz višegodišnje prijateljevanje upravo je pjesma ona koja ih veže još više i kroz koju se najbolje razumiju.

Vinčace

Klapa Vinčace osnovana je u rujnu 1999. godine. Naziv Vinčace predstavlja vijenac od bilja koji su davnih godina na glavi nosile djevojke uoči svog vjenčanja. U svom bogatom opusu a cappella skladbi i tradicionalnih napjeva ostvarena je “suradnja” sa najvećim autorima i obrađivačima… Ćaleta, Bombardelli, Kaleb, Magdić, Tudor, Stipišić, Lesić, Čačija, Fio, Tambača, Prašelj.

Vokalisti Salone

Kao jedinstvena pjevačka skupina koja njeguje bašćinske muzikološke korijene i posebnosti ovog mediteranskog podneblja osnivaju se “Vokalisti Salone” davne 1974. godine spašavajući od zaborava i bilježeći niz dragocjenih pučkih napjeva i crkvenih popijevki. Njihov koncertni program obuhvaća i kompozicije suvremenih skladatelja duhovnog i svjetovnog karaktera skladane na autohtonim melosnim korijenima i tradiciji iz gotovo svih razdoblja.

Armorin

Ženska klapa Armorin osnovana je 1999. godine kao radionica klapskog pjevanja pri Studentskom centru u Zagrebu te tijekom gotovo petnaest godina djelovanja okuplja pjevačice iz cijele Hrvatske, od Vinkovaca do Dubrovnika. 

Bepo

Klapa Bepo je dječja školska klapa koja djeluje u sklopu izvannastavnih aktivnosti. Nastala je početkom 90-ih godina i kroz nju su prošle generacije omiške djece.

Mnogi od njih i danas pjevaju u raznim klapama više ili manje

Cesarice

Klapa Cesarice već je skoro trideset godina u vrhu hrvatske klapske scene. Osnovana 1993. na incijativu studentica većinom dalmatinskog podrijetla, počela je svoj put na najiskreniji klapski način – jubavju prema pismi i željom za očuvanjem jedinstvene hrvatske tradicije, klapskog a capella izričaja.

Euterpa

Ženska klapa Euterpa osnovana je u veljači 2017. godine u Zagrebu, a prvi je nastup ostvarila mjesec dana kasnije na Festivalu studentskih klapa u Zagrebu osvojivši drugo mjesto. Na Festivalu studentskih klapa Euterpa je nastupila i naredne dvije godine, ponovno osvojivši drugo mjesto. U međuvremenu su pjevale na

Figurin

Klapa Figurin je ženska klapa osnovana u sklopu Udruge studenata Dubrovnika „Libertas“. Svoje klapsko putovanje započinje u sklopu radionice klapskog pjevanja organizirane u prostoru Kluba Dubrovčana 2014. godine, na kojoj su se okupljali talentirani dubrovački studenti željni klapske pjesme. 2016. godine oformljena

Filip Dević

Ženska klapa Filip Dević prva je ženska klapa uopće osnovana na ovom području. Stalni je sudionik Festivala Dalmatinskih klapa u Omišu, a njezin repertoar se sastoji od tradicionalnih dalmatinskih i novokomponiranih a capella pjesama koje klapa izvodi na samostalnim nastupima. 

Fjoret

Tučepska ženska klapa Fjoret osnovana 2008. godine izvorno je makarska klapa koja posljednjih nekoliko godina djeluje u okviru općine Tučepi, a koju ljubiteljima klapske pjesme Makarskog primorja (ali i šire) skoro da i nije potrebno posebno predstavljati. Svaki njihov nastup doživljaj je za sebe jer one su –

Garofuli

Ženska klapa „Garofuli“ iz Bibinja osnovana je u ljeto 1990. godine na inicijativu par domaćih djevojaka zaljubljenih u dalmatinsku klapsku pjesmu - neke od tih djevojaka i danas su njene članice. Ime joj je dao bibinjski pjesnik Ante Sikirić prema svojim stihovima: „Mi smo garofuli bili, mi smo tvoj najlipši cvit...“ iz pjesme „Oj, Bibinje, misto mi drago“. Od samog početka klapa djeluje u sklopu

Kapric

Klapa Kapric je osnovana u rujnu 2011. godine u Zadru. Osnovana s ciljem  promicanja dalmatinskog tradicionalnog klapskog izričaja; u autorskim skladbama, obradama popularnih skladbi ali posebice u narodnim napjevima.

Lađarice

Ženska klapa Lađarice  osnovana je u listopadu 2013. godine,  a okupila ju je ljubav prema višeglasnom pjevanju, a posebice klapskoj pismi, kao i dugogodišnja prijateljstva i muziciranja u raznim vokalnim ansamblima. Iako djeluju tek nešto više od godinu dana, iza sebe imaju već veliki broj nastupa na gradskim i županijskim manifestacijama,

Luka

Djelujući od 1985. godine, ženska klapa Luka profilirala se na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni s osebujnim vokalnim izvedbama, njegujući autohtoni „a' capella“ dalmatinski i primorsko-istarski glazbeni izričaj. Prva je ženska klapa sjevernojadranskoga područja na državnim klapskim

Luše

Klapa Luše osnovana je početkom 2017. godine u Splitu, a njeno ime starosplitski je naziv za bogatstvo i raskoš. Ljubav prema glazbi, a poglavito prema klapskom pjevanju, okupila je osam mladih studentica i stvorila sinergiju vrijednu pažnje. Uočivši potencijal za osnivanjem ženske klape, Marko Šimić, koji postaje njihovim

Merla

Ženska klapa Merla osnovana je u prosincu 2019. godine u Dugopolju i broji 5 pjevačica. A priča klape Merla ide ovako: nakon pjevanja u različitim klapama i različitim gradovima diljem Lijepe naše, pet prijateljica se napokon našlo u istom gradu i odlučilo nastaviti s njegovanjem klapskog izričaja zajedno. I tako, uz punu

Mindula

Klapa Mindula iz Okruga Gornjeg, otok Čiovo, osnovana je u travnju 2007.g. otkad neprekidno djeluje pri KUD-u Mindula. Postava klape se često mijenjala, ali je uvijek ostala postojana i omogućila članicama kontinuitet u radu. Njeguje izvorni klapski izričaj te obrade duhovnog i svjetovnog karaktera.

Mirabella CZK

Ženka klapa Mirabella osnovana je početkom 2017.godine na inicijativu ravnatelja Centra za kulturu grada Omiša, Petra Buljevića. Klapa djeluje pod okriljem navedene ustanove. Nastupi u proteklom periodu su bili lokalnog karaktera, a ovo ljeto sudjelujemo na tri natjecateljska festivala: Perast ( Crna Gora),

Neverin

Ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića osnovana je krajem 2003., početkom 2004.-te godine. U posjedu su velikog broja najsjajnijih odličja na festivalima a s najvećim ponosom ističu peterostruku pobjedu na Festivalu dalmatinskih klapa - Omiš. Uz mnogobrojne nagrade na festivalima svrstavaju se među najtrofejnije ženske klape.

Obilanca

Ženska klapa Obilanca osnovana je 2011. godine iz ljubavi prema Dalmaciji, moru, druženju i klapskoj pjesmi. Nastojeći sve navedeno povezati u svojemu radu, pa čak i u samome imenu (obilancaobilje), klapa je ostvarila niz zapaženih nastupa: u finalu Festivala dalmatinskih klapa u

Orca

Ženska klapa Orca iz Splita osnovana je krajem 2014. godine. Umjetnički voditelj klape je maestro Srećko Damjanović

Klapa je za svoj naziv inspiraciju potražila u jedriličarskoj terminologiji, gdje pojam „orca“ znači jedrenje oštro u vjetar.

Oželanda

Oželanda je u Dalmaciji poseban način hvatanja ptica pjevica u razdoblju babljeg ljeta. Te su ptice čuvane u krletkama da oplemenjuju život ljudi zimi. Klapa Oželanda osnovana je 2017. godine, kad se skupina prijateljica iz zbora Concordia Discors odlučila izdvojiti i uživati u zajedničkoj pjesmi i druženju.

Skradinke

Klapa Skradinke jedna je od naših najdugovječnijih ženskih klapa. Klapi rodni je kraj neiscrpna inspiracija i svojom pjesmom plijene pažnju gdje god se pojave, a opjevale su najljepše pjesme o mističnoj Krki i drevnoj Scardoni koja je ponovo otkrivena.

Sorelo

Ženska klapa Sorelo nastala je pri Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu početkom 2015.godine. Okuplja 8 mladih klapskih entuzijastica iz svih krajeva Lijepe naše! Ime klape simbolično ujedinjuje tri smjera matičnog fakulteta (SOcijalna pedagogija, REhabilitacija, LOgopedija). Prvi službeni nastup klapa je zabilježila

Stentoria

Ženska klapa Stentoria osnovana je krajem 2009. godine na inicijativu dviju članica koje i danas djeluju u klapi. Naziv potiče od grčke riječi stentor što znači čovjek jakog glasa. Pjevaju izvorne dalmatinske pjesme i skladbe i obrade popularnih pjesama.

Stivanja

Klapa Stivanja je osnovana je 2008. godine a samo ime klape potječe od višestoljetnog tradicionalnog blagdana sv. Ivana Trogirskog. Od ranih početaka pa do danas, klapa sudjeluje na važnijim kultutno-umjetničkim i sakralnim događajima grada Trogira, ali i šire.

Štorija

Ženska klapa Štorija registrirana 2009. godine u Kaštel Kambelovcu. Klapa broji devet članica, pod vodstvom maestra Jurice Karuze. Njeguju klapsku pjesmu te su se vinule i na razne obrade.

Teranke

Ženska klapa Teranke osnovana je u jesen 2002. godine  u sklopu Puhačkog orkestra grada Pule. Okupljene  iz ljubavi  prema klapskoj pjesmi , iako se postava  mijenjala godinama,  neke od članica još su i danas dio klape. Teranke u svom repertoaru njeguju dalmatinske klapske pjesme, istarsku pjesmu,

Ventula

Ženska klapa Ventula osnovana je 2006. u Splitu otkad se rado odaziva brojnim susretima, smotrama, festivalima te drugim klapskim kulturnim događanjima u zemlji i inozemstvu, a naročito u svom gradu Splitu.

Dingač

Klapa Dingač stvorena je od strane malog broja peljeških entuzijasta koji su svoju ljubav prema klapskom pjevanju i Dalmaciji utkali u nastanak ove klape. Klapa je nastupala na omiškom festivalu do 2015. godine kao muška klapa.

Kampaneli

Klapa Kampaneli  osnovana je početkom ljeta 2005. god. u Donjim Kaštelima na poticaj  nekoliko članova nekadašnje klape Kaštela.  Sa ozbiljnim radom započinje 2007. god. pod vodstvom maestra Duška Tambače. Iste godine na VDP Kaštela osvaja II nagradu publike sa skladbom " Otok".

Kuntenat

Korčulanska muška klapa Kuntenat osnovana je u siječnju 2015. godine. Grupa mladića, zaljubljenika u klapsku pjesmu s kojom se druži određeni niz godina, i samim imenom klape je htjela pokazat koliko je kuntenta u druženju s dalmatinskom klapskom pjesmom.

Praska

Općina Podstrana svoj brand zadnjih nekoliko godina gradi na imageu "praske" (breskva) jer je u svojoj poljoprivrednoj povijesti othranila mnoge obitelji i time nam danas omogućila da po njoj budemo prepoznatljivi. Time je bilo logično da i jedna klapa u

Slavić

Klapa Slavić osnovana je 2008. godine od grupice studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Broji do osam članova i do sad je ostvarila niz nastupa na raznim smotrama, festivalima, promocijama. Mogu se izdvojiti nastupi u večerima mješovitih

Volat

Početci klape Volat sežu u 1992.godinu kada četvorica osnivača: Jurica Martinić,Vedran Martinić, Boris Bauk i Marko Bauk ispod volta hotela Porat u Pučišćima pjevaju isključivo izvorne bodulske dalmatinske pisme uglavnom „u tri glasa“. Želeći raditi malo ozbiljnije  i pjevati četveroglasno,  na prijedlog prvog voditelja,

Žrnovnica

Klapa Žrnovnica, potječe iz istoimenog malog mjesta u blizini Splita, po kojem je i dobila ime.  Klapu 25. travnja 2008. godine, obnavlja gosp. Marko Marin, veliki zaljubljenik u klapsku glazbu, a ujedno i njen sadašnji glazbeni voditelj.

Crikvenica

U okrilju crikveničke Glazbene udruge “Kaštel”,  a na iskustvima basova Darija Štrljića i Albina Balasa koji su potkraj prošlog stoljeća pjevali u klapi prethodnici Kaštel, osnovana je 2001. godine klapa Crikvenica. Oko njih se okupila nova šesteročlana vokalno moćna jezgra koja je obilježila glazbeni osvit novog tisućljeća, a svojim prepoznatljivim interpretacijama dala novu dimenziju

Dalmati

Klapa Dalmati iz Zagreba, sastavljena od studenata Dalmatinaca, debitirala je u Omišu 1989. godine i odmah napravila – čudo! Na svom su debitantskom nastupu ujedno postali prvi (i u prvih pedeset godina Festivala jedini) apsolutni pobjednici. Povod osnivanju Dalmata bio je natječaj Sveučilišta.

Fortunal

Ljubav prema klapskoj pjesmi i želja za očuvanjem glazbene baštine svojih predaka okuplja u Rijeci u veljači 1994 god. pjevače klape Fortunal. Njegujući prije svega “a cappella” način pjevanja, klapa Fortunal gradi svoj repertoar na dalmatinskoj klapskoj pjesmi, na pjesmi sjevernog primorja, te na crkvenoj glazbenoj

Gusari s Neretve

U drugoj polovici 60-ih godina prošlog stoljeća u Opuzenu je djelovao vokalni oktet kojeg je uvježbavao i glazbeno vodio maestro Mladen Montana. Na repertoaru tadašnjeg opuzenskog okteta bile su skladbe klasične literature, dalmatinske skladbe,

Jadrija

Klapa Šibenik je bila, nema sumnje, najbolja šibenska klapa, Bonaca je najsmjelije od svih Dalmatinaca iz klapskih okvira zakoračila u pop-vode, dok je Jadrija bila i ostala najtipičnija šibenska klapa. S pomalo tovernaškim (pri)zvukom i neviđenim glasovnim potencijalom. Put klape je na poseban način determinirala klapa Šibenik, koju nisu htjeli kopirati, oponašati.

Korjandul

Od djevojaka pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske, a povezanih međusobnim zborskim i pjevačkim poznanstvima, okupila se u travnju 2002. godine u Zagrebu klapa Korjandul koja je, u skladu sa svojim imenom, uskoro ukrasila žensku klapsku scenu u Hrvatskoj. Prvi voditelj Mario Markovina, i sam klapski pjevač, formirao je

Lindjo-N

Muška vokalna skupina Folklornog ansambla Linđo okupljena je 1970-ih godina, da bi nešto kasnije, 1979., dobila i svoj formalni status klape, iako je kao takva neformalno djelovala i prije. Osnivač prve klape (prije 1979.) bio je Antun Simatović (bariton), dok su ostali članovi bili Stijepo Granada (tenor), Srđan Gjivoje (drugi tenor) i Ivo Miloš (bas). Od ostalih pjevača koji su činili mušku

Lučica

..... jedna od klapa koja ispovjeda narav ovog podneblja jest i klapa “Lučica“, osnovana nekih davnih godina, nastavljač pjevačke tradicije, zakleti prijatelj dobre fuzije, znalački ugođene terce. Klapa je to koja se nauživala nagrada i priznanja, koja je na svijet dala niz novih pjesama ..... (Jakša Fiamengo)

Oktet DC

Kada su stihove svevremenske skladbe Dalmatino povišću pritrujena, ciljano pisane za njih, na 7. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 1973. godine izveli pjevači klape DC (“Dalmacijacement”), kasnijeg Okteta DC, nisu ni slutili da su ušli u povijest dalmatinske glazbe. Osvojili su prve nagrade stručnog žirija i publike na pjaceti podno drevne Fortice,

Omiš

Klapa Omiš osnovana je 1967. godine pod vodstvom Ljube Stipišića., iste godine dogodio se i prvi Festival dalmatinkih klapa. Na scenu FDK-a (taj događaj uzimamo kao početak snažnijeg javnog djelovanja) klapa dolazi 1968. g.,  a iste godine na Festival prvi put dolaze klape Lučica i Filip Dević, respektabilna konkurencija

Ošjak

Kada su Velolučani osnovali klapu u početku se zvala Zaliv, a od 1976. godine odlučili su je prekrstiti u Ošjak, po malom otoku ljubavi na ulazu u luku. Klapa Ošjak djeluje u okrilju KUD-a Hum iz Vele Luke u kojem još djeluju klape Hum, Vela Luka, ženska klapa te zbor, dramska sekcija i folklorna grupa.

Puntari

Već više je od dva desetljeća od kada klapa Puntari iz Omiša ostavlja brazde u moru dalmatinske klapske povijesti. Iako to i nije tako dugo razdoblje u postojanju jedne klape, čini se da su brazde čvrste i duboke. Od osnutka u listopadu 1992. godine klapa je prošla velike promjene u svojoj postavi,

Šibenik

Po majstorstvu pjevanja, profesionalnosti pristupa, discipliniranosti u radu, prvi su i nedostižni u okviru ne samo šibenskog, već i sveukupnog klapskog pjevanja. Združeni da bi pjevali ne toliko “za vlastitu dušu” koliko za nastupe, one „ozbiljne” koncertne, i po tome se razlikuju od drugih klapa. Dostigli su zaista najviši domet u klapskom pjevanju i postigli maksimalne uspjehe.

Smilje

Članice prve ženske omiške klape Smilje već su u drugom pokušaju, 1985. godine, uspjele stići u finale gdje su ovjenčane pobjedom prema glasovima publike. Zaintrigirale su djevojke i prije osvojenog Zlatnog leuta nazočne novinare jer njihova je priča potpuno drugačija od priča drugih klapa. Godinama je u organizacijskom timu omiškog Festivala dalmatinskih klapa djelovala i grupa

Trogir

Trogirski dalmatinski narodni napjevi izviru iz životne svakodnevnice primorskog čovjeka čije tragove nalazimo ukorijenjene još u vjekovnom pjevu pučkih bratovština srednjovjekovnih crkava. Iz takve sredine iznikla je prije više od pola stoljeća klapa Trogir ……

Zadranke

Utišale su finalnu Pjacu, zaustavile svakom dah, njihova „Sušna zikva na škoju“ kao da je i nametljive TV kamere raznježila. Aplauz i brojke žirija pokazivali su isto – superiorno prvo mjesto. To davno ne pamti omiška Pjaca, tu njihovu drugu, „duplu“ krunu. I prvenstvo i kup, što bi se reklo.
Jakša Fiamengo, Slobodna Dalmacija, 28. srpnja 1987.

Astoria

Klapu Astoria iz New Yorka osnovao je šibenčanin Josip Lacmaović. Ime je dobila po njujorškom predjelu u kojem živi naviše Hrvata. U klapi je sada sedam pjevača uglavnom iz Dalmacije, ali i iz Malinske na otoku Krku, Tonči Žgondić, te jedan pravi Zagorac – Srećko Mavrek iz Ivanca za kojeg Joso kaže da je s njima zaboravio zagorski,

BA

Klapa BA radi neprekidno od godine 1998. Razlog njihovog nastanka nije bilo prvenstvo u nogometu, već motiv, želja da pjesmom, svojim druženjem odaju počast prijatelju iz djetinjstva koji je dao svoj život za Hrvatsku u Domovinskom ratu. Ta tužna, ali i ponosom prožeta prilika ujedinjuje prijatelje i nastaje jedna

Chorus Croaticus

Muška klapa „Chorus Croaticus“ iz Berna osnovana je 21. kolovoza 1987. godine. Od utemeljenja do 10. svibnja 1993. godine djeluje pod imenom „Hrvatski oktet“. Tvorac ovoga vokalnog ansambla je Frane Vugdelija. Klapa je ponikla u okrilju Hrvatske katoličke misije Bern, ali se s vremenom osamostalila i djeluje kao samostalna

Concordia

Muška klapa Concordia osnovana je u Međugorju (BiH) u rujnu mjesecu 2016. godine na incijativu župnika fra Marinka Šakote. Glazbeni voditelj klape je prof. Monija Jarak. Klapa je do sada imala mnogo koncerata u državi ali i inozemstvu.

Croatia

Klapa HKŽ Croatia München osnovana je 1989. godine. Njezin utemeljitelj i prvi voditelj bio je fra Branko Brnas. Nakon nekoliko izmjena voditelja, pod stručnim vodstvom sesetre Nikoline Bilić, 2005-te godine klapa je obnovila sastav mlađim članovima. Od samog osnutka do danas klapa je nastupala diljem Njemačke, kao i

Drača

Klapa Drača je nastala 2008. godine, kada su se pojavile prvi put u javnosti na Božićnom koncertu u Mostaru, a prvu zajedničku probu odradile su tek par tjedana prije samog nastupa. Okupio ih je i predložio ideju o stvaranju ženske klape don Dragan Filipović, većini članica profesor u Glazbenoj školi. Članice klape su prijedlog

Fritule

Dječja klapa Fritule iako mlada po godinama, iza sebe već ima brojne uspješne nastupe. Klapa je počela s radom 2015-te godine pri Hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Franjo Asiški u gradu Windsoru, Ontario Kanada, pod organizacijskim okriljem klape Kartolina. Klapske pjesme izvode u višeglasnim aranžmanima

Kartolina

Klapa Kartolina je a cappella vokalna grupa koja promiče klapsko pjevanje – tradicionalno dalmatinsko pjevanje koje je upisano u UNESCO kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva. Riječ klapa u dalmatinskom dijalektu hrvatskog jezika označava „grupu prijatelja”, a kartolina znači „razglednica”.

Mir

Klapa 'Mir', ženska je klapa nastala u Međugorju 2016. godine. Klapu čini osam članica zajedno s njihovom voditeljicom mr. solo pjevanja Monijom Jarak Mikulić koja u klapi pjeva drugi sopran. Klapa je nastala iz međugorskih glazbenih sekcija u okviru Frame Međugorje na incijativu župnika fra Marinka Šakote. Do današnjeg

Samoana

Klapa Samoana osnovana je 2011. godine od strane nekolicine studenata St. Peters Collegea u Aucklandu i iste godine imala premijeru na Božićnom koncertu Hrvatskog društva u Aucklandu. Inspirirani glazbom Antuna Poljanića krenuli su istraživati klapsku pjesmu kao njima posebno zanimljivi glazbeni stil. Klapa njeguje

Signum

Klapa Signum je u svojoj kategoriji mješovitih klapa postigla zaista velike uspjehe.  Svega 15-ak mješovitih klapa u Hrvatskoj i BiH ne osvaja nagrade lako, ni treću, ni drugu ili prvu... a oni su sve to osvajali. Klapa već dugo uspješno predstavlja svoj grad na svim poznatim klapskim natjecanjima i smotrama. To je mješovita klapa

Valovi

Ženska klapa Valovi osnovana je 2002. godine i od tada neprestano djeluje. Osam članica klape pripadaju drugoj generaciji Hrvata. To su kćeri hrvatskih iseljenika koji desetljećima žive u Argentini i sve govore hrvatski jezik. Jedna članica je Argentinka koja se klapi pridružila iz ljubavi prema pjevanju. Sve članice

Zvizdan

Klapa Zvizdan iz Posušja osnovana je 2009. godine. U početku su radili pod ravnateljskom palicom voditelja Dragana Ivankovića iz Mostara, a od 2013. godine s glazbenim voditeljem prof. Markom Tomasovićem iz Kučića pokraj Omiša, rade i danas. Njeguju isključivo tradicionalno klapsko a capella pjevanje, ali se na repertoaru nađe i poneka obrada.