Festivalske nagrade i priznanja

17.Ožujak.2015.
(kliknite na naslov i otvorite sadržaj)
ŠTIT S POVIJESNIM GRBOM GRADA OMIŠA
Nagrada se uručuje na završnoj festivalskoj večeri najuspješnijoj klapi po odluci Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva. Dodijeljuje se zlatni, srebrni i brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša.
Na nekim mjestima u tekstovima stranica, ova nagrada je upisana kao 1., 2. i 3. nagrada Stručnog ocjenjivačkog suda (žirija).
Autor: Ivan Vanja Beden; Rad: Kažimir Hraste, akademski kipar
OMIŠKI LEUT
Leut grada Omiša je nagrada koja se na završnoj večeri Festivala uručuje najuspješnijim klapama po ocjeni nazočne publike. Dodijeljuje se zlatni, srebrni i brončani Omiški leut.
Na nekim mjestima u tekstovima stranica, ova nagrada je upisana kao 1., 2. i 3. nagrada publike.
Rad: Kažimir Hraste, akademski kipar
OSTALE NATJECATELJSKE NAGRADE
Plaketa Ljubo Stipišić Delmata daje se autoru najbolje nove obrade tradicionalnog napjeva, prema ocjenama stručnog ocjnenjivačkog povjerenstva. Ovo je nova nagrada ustoličena na 53. Festivalu 2019. godine.
Plaketa Rozeta Sv.Petra nagrada je koju dobiva klapa koja je osvojila najviše glasova publike na Večeri izvornih napjeva.
Rad plaketa: Kažimir Hraste, akademski kipar

 

PLAKETA KLAPI DEBITANTU
Nagrada se dodjeljuje najuspješnijoj klapi debitantu prema odluci Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.
Rad: Kažimir Hraste, akademski kipar
Osim toga na Večeri klapa debitanata koja se tradicionalno održava u Bolu na otoku Braču Stručno ocjenjivačko povjerenstvo nagrađuje najuspješniju klapu Kamenom sreće, dok publika najuspješniju klapu nagrađuje Školjkom sreće
Rad: Pero Jakšić, akademski kipar
PLAKETE NA VEČERI NOVIH SKLADBI

Plaketa autorima najuspješnijih skladbi – dodjeljuje se zlatna, srebrna i brončana plaketa za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto. Odluku donosi Stručno ocjenjivačko povjerenstvo.

Zlatna plaketa – dodjeljuje se autoru skladbe kojoj publika dodjeli najveći broj glasova.

Plaketa za najbolju izvedbu nove skladbe – dodjeljuje se klapi prema odluci Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.

Plaketa za najbolju stihove ‘Drago Ivanišević’ – dodjeljuje se autoru stihova prema odluci posebnog ocjenjivačkog povjerenstva.

Rad: Kažimir Hraste, akademski kipar

NAGRADE NA VEČERI MJEŠOVITIH KLAPA

Od 54. Festivala večer mješovitih klapa održava se u Omišu. Stoga su i nagrade omiške, pa se dodjeljuje zlatni, srebrni i brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, te zlatni leut prema glasovima publike.

Lipin cvit – dodjeljuju se zlatni, srebrni i brončani lipin cvit za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto. Odluku donosi Stručno ocjenjivačko povjerenstvo.
Zlatni lipin cvit – nagrada publike – dodjeljuje se samo jedna (prva) nagrada publike.
Ova nagrada dodjeljivala se na večerima održavanim u Blatu na Korčuli od 2017. do 2019.

Na večerima mješovitih klapa održavanim u Komiži od 2013. do 2016. dodjeljivane su zlatna, srebrna i brončana falkuša za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto po odluci Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, te zlatna falkuša po glasovima publike – dodjeljuje se samo jedna (prva) nagrada publike.

Na večerima mješovitih klapa održavanim u Opuzenu od 2004. do 2012. dodjeljivane su zlatna, srebrna i brončana grana mandarine za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto po odluci Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, te Neretvanska lađa po glasovima publike – dodjeljuje se samo jedna (prva) nagrada publike.