Poletarci iz Opuzena – prva dječja klapa

08.Lipanj.2022.

Konačno, nakon dvije godine odgađanja uvjetovanih pandemijom, Festival dalmatinskih klapa Omiš po prvi put organizira Smotru dječjih klapa. Nastupale su dječje klape na omiškom Festivalu – uglavnom kao gosti. Na zadarskom Festivalu dječjih klapa u njegovih dvanaest izdanja nastupilo je preko 60 dječjih klapa. Ovog puta, vratit ćemo se prilično u prošlost, daleko, vrlo daleko čak u 1968. godinu i drugi po redu Festival dalmatinskih klapa.

Tada je na završnoj večeri klapa održanoj 27. srpnja 1968. godine, nastupila prva dječja klapa – klapa „Poletarci“ iz Opuzena, kao gostujuća četveročlana klapa i privukla pozornost gledališta na prepunoj „pjaceti“ ispred crkve sv. Mihovila u Omišu. Božo Popović (12 godina), Mile Popović (13 godina), Živko Ključe (13 godina) i Oliver Ereš (17 godina) činili su ovu dječju vokalnu skupinu. Zanimljivo je istaknuti da je Oliver Ereš tad bio jedini član koji je glasovno mutirao pa je stoga pjevao dionicu basa.

~~~~~

~~~~~

Pojava dječje klape na tadašnjem mladom omiškom Festivalu bila je prava atrakcija. S odmakom od pedesetak godina, u Zadru je 2009. godine osnovan Festival dječjih klapa kao prilika najmlađima da napreduju u pjevanju i očuvanju tradicije dalmatinskog klapskog pjevanja. Prvi tenor ove klape, Božo Popović, prometnuo se u poznato ime u klapskom svijetu. Bio je voditelj muške klape Poletarci, mješovitih klapa Slavuji kala i Na kantunu te muških klapa Neretvani i Bevanda. Uz posao voditelja, pjevao je u svim od navedenih klapa na svim pozicijama.

Živko Ključe je samo nekoliko godina nakon prvijenca s Poletarcima upisao srednju muzičku školu u Mostaru na teoretsko-nastavničkom i instrumentalnom odsjeku (kontrabas). Poletarci su uz voditelja Nevena Ereša kroz godine aktivnog djelovanja postali muška klapa, a sastav je obogaćen s još nekoliko članova: Ivo Tutavac, Ante Ključe, Ivica Kaleb, Dalibor Ereš i Pavo Popović. Ovjekovječili su svoj rad 1986. godine izvedbom napjeva „Svršit će mlados’ moja“, „Za ribara“, i „Misečina“ za potrebe snimanja emisije Prijatelji glazbe.