Glazba kao dio života – Nikola Buble

26.Svibanj.2022.

U multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu u organizaciji UMAS Split i Festivala dalmatinskih klapa Omiš u petak 20. svibnja održao se znanstveni skup „Glazba kao dio života: kultura, tradicija i identitet“ posvećen Nikoli Bubli.
Skup je okupio ukupno devet predavača, Bublinih nekadašnjih kolega, prijatelja, suradnika i bivših studenta. U glazbenom dijelu programa nastupili su mandolinski sastav „Libertas“ i klapa „Tragos“.

~~~~~

Dio atmosfere sa Znanstvenog skupa

~~~~~

Dr. sc. Nikole Buble umjetnički ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš bio je od 1992. do 1997. godine. Bio je redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, na poslijediplomskom studiju Kultura i društvo Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, na Odjelu za glazbenu umjetnost, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te na poslijediplomskom studiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani. Kao dirigent je nastupao u Splitu, Zagrebu, Šibeniku, Dubrovniku, Ljubljani, Beogradu, Mainzu, Parizu, Stuttgartu, Beču, Bernu, najdjelatniji je bio kao zborovođa Djevojačkog zbora Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita, te kao dugogodišnji umjetnički voditelj i dirigent kultne Klape Trogir, s kojom je nastupao diljem svijeta i objavio dvadesetak diskografskih izdanja.

~~~~~

A u monografiji “Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967 – 2016″ autorica Herci Ganza, između ostalog piše: “Svojom je šarmantnom i vedrom prirodom, plemenitom dušom i izvornim dalmatinskim humorom, ali i silnom radnom energijom, požrtvovnošću, umijećem motivacije, kooperativnošću, idealizmom, stručnošću i pedantnošću ostao u sjećanju svih suradnika kao nezamjenjiva etnomuzikološka veličina koja je ostavila duboku trag u povijesti Festivala.

~~~~~