Klapa - Bistrica


BIOGRAFIJA:

Vođena samo ljubavlju prema pjesmi skupina entuzijasta iz Marije Bistrice odlučila je u jesen 2003. godine osnovati klapu. Ne znajući u što se upuštaju, bez stručnog vodstva i potpore sa strane ubrzo su i ostvarili svoj naum, klapa je osnovana. Nastupi su počeli vrlo brzo. 
Od tada klapa konstantno aktivno pridonosi kulturnom životu Marije Bistrice, Hrvatskog zagorja predstavljajući svoj kraj u zemlji i inozemstvu.

U glazbenom smislu izabran je klasičan, tradicionalan te novouglazbljeni široki klapski repertoar. Pri tom izboru klapa Bistrica ni u jednom trenutku ne zaboravlja svoju pripadnost Hrvatskom zagorju i Mariji Bistrici te se tako u svakoj prigodi izvede pokoja sakralna i zagorska skladba u klapskom aranžmanu. Prema riječima mnogih, klapa Bistrica se, u vrlo jakoj konkurenciji hrvatskih klapa isprofilirala kao specifična klapa kontinentalnog dijela Hrvatske, koja ljepotu klapske pjesme, melodioznost i šarm dalmatinskih napjeva približava Zagorju i kontinentu uopće, a duh zagorske popevke uvijek nosi sa sobom, širi ga i poklanja svugdje gdje ih pjesma ponese.
Klapa je izdala tri nosača zvuka pod naslovima „Tu sme mi doma“ na kojem su se našle zagorske popevke u klapskoj obradi te najpoznatije dalmatinske klapske pjesme, „Za Zagorje vse“ na kojem su snimljene isključivo autorske pjesme uz tamburašku pratnju (za koje su i snimljeni spotovi) te „Čuj na Majko“ na kojem su snimljene tradicionalne marijansko- hodočasničke pjesme u kapskoj acapella izvedbi, a čijim je izdavanjem klapa obilježila 10 godina djelovanja. Ova tri nosača zvuka svojom raznovrsnošću najbolje predstavljaju klapu Bistricu.
Klapa bilježi mnogobrojne nastupe, kako u Zagorju tako i u cijeloj Hrvatskoj (festivali klapa u Senju, na Pašmanu, u Samoboru te Novom Marofu, isto tako i gostovanja u Kijevu te Širokom brijegu,...). Od značajnijih inozemnih nastupa valja naglasiti nastupe u Austriji, Mađarskoj i niz nastupa na “Danima Hrvatske kulture” u Francuskoj gdje je klapa na poziv Društva francusko-hrvatskog prijateljstva predstavljala Krapinsko zagorsku županiju.
Klapa već nekoliko godina nastupa na raznim festivalima (Krapinski festival, Krijesnica, Pjesma i tambura, Pjesmom do srca, Pitomača, Lijepom našom, Zagorci Zagrebu, ...) i zabilježila je suradnju s raznim izvođačima iz Zagorja i šire (Rajko Suhodolčan, Ronald Brauss i razni drugi).

Na 49-tom Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2015. klapa je nastupila kao debitant na Večeri klapa debitanata u Bolu na Braču.

SASTAV KLAPE:
1. tenor Jurica Gregurić 
2. tenor  Damir Čvek, Ivan Habazin
Bariton  Stjepan Kreber, Marko  Prlić, Dorijan Čvek
Bas  Branko Mikša,  Berislav Milički, Matija Prlić, Andrija Jurki
Glazbeni voditelj  Jurica Gregurić

U klapi su pjevali Mario Galoić, Ivan Gabud, Hrvoje Juras i Juraj Šalamun. Klapu je vodio Mario Galoić.

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
55. FDK Omiš 2021. Autorska večer R.Kraljevića  
53. FDK Omiš 2019. Izborna večer m/ž klapa  
49. FDK Omiš 2015. Večer klapa debitanata   
     
UKUPNO NASTUPA

3

2015., 2019., 2021.

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

Trg Pape Ivana Pavla II 34 - 049 300 858, Marija Bistrica

Jurica Gregurić 099 817 6524

FOTO GALERIJA