Klapa - Bistrica


BIOGRAFIJA:

Klapa Bistrica od 2003. godine djeluje u srcu Hrvatskog zagorja, Mariji Bistrici. Osnovala ju je skupina amaterskih pjevača koji su se divili specifičnome klapskom načinu izvođenja pjesama. Otad daju svoj doprinos približavanju ljepote, melodioznosti i šarma dalmatinskih napjeva kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Uživajući u međusobnome druženju barem triju različitih generacija, klapa rado zastupa domovinu i u inozemstvu.

Članovi klape uvijek su težili da im glasovi budu jasni kao bistrica, čista voda po kakvoj je i njihovo naselje dobilo ime, a s druge su se strane trudili da od napora ne poljubičaste poput vrste šljiva s kojom također dijele ime. Repertoar klape s godinama se mijenjao, ali uz klasičnu klapsku pismu nikad im nisu bile strane ni novouglazbljene obrade različitih pjesama. Pritom ne zaboravljaju svoje korijene pa u pravim prigodama rado izvode sakralne pjesme, a i duh zagorske popevke uvijek nose sa sobom, šire ga te poklanjaju svuda kamo ih pjesma ponese. 

A pjesma ih je nosila na različite festivale (Krapinski festival, Krijesnica) i smotre klapa diljem Lijepe Naše od kojih su im posebno su dragi nastupi na smotrama u primorskim kolijevkama klapske pisme. Ističu nastupe na Festivalu Dalmatinskih klapa u Omišu 2015. i 2019. te autorsku večer maestra Rajmira Kraljevića 2021. 

Jedino što im je draže od gostovanja na klapskim susretima jest pružiti pravo zagorsko gostoprimstvo drugim klapama u svome rodnom kraju, stoga od 2014. organiziraju susret klapa u Mariji Bistrici. Posebno uživaju u neusiljenom druženju i pjevanju koje uslijedi nakon takvih susreta, kada se ne pjeva za publiku ili nagrade nego onako kako je najljepše, za svoju dušu i ljubav prema glazbi. Klapa je 2021. postala punoljetna, a nada se da će još dugo poživjeti. 

Na 57. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2023. plasirala se u završnicu muških klapa.

~~~~~

Klapa  je 4.11.2023. proslavila 20 godina rada, te promociju novog studijskog albuma Kak da bilo je jučer. Gošće na koncertu bila je klapa Ventula iz Splita.

Više pogledajte ovdje!

SASTAV KLAPE:
1. tenor Jurica Gregurić 
2. tenor  Damir Čvek, Ivan Habazin
Bariton  Stjepan Kreber, Marko  Prlić, Dorijan Čvek
Bas  Branko Mikša,  Berislav Milički, Matija Prlić, Andrija Jurki
Glazbeni voditelj Ivan Habazin

U klapi su pjevali Mario Galoić, Ivan Gabud, Hrvoje Juras i Juraj Šalamun. 

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
57. FDK Omiš 2023. Završna večer muških klapa  
55. FDK Omiš 2021. Autorska večer R.Kraljevića  
53. FDK Omiš 2019. Izborna večer m/ž klapa  
49. FDK Omiš 2015. Večer klapa debitanata   
     
UKUPNO NASTUPA

4

2015., 2019., 2021., 2023.

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

Trg Pape Ivana Pavla II 34 - 049 300 858, Marija Bistrica

Jurica Gregurić 099 817 6524
juricagreguric33@gmail.com

FOTO GALERIJA

~~~~~

57. FDK Omiš 2023. - Završna večer muških klapa