Debitantske večeri FDK Omiš u Bolu na Braču

20.Svibanj.2024.

Večer klapa debitanata u Bolu na otoku Braču ima uistinu posebno značenje kako za Omiški festival tako i za Bol. Dugogodišnja skladna veza Festivala dalmatinskih klapa i Bola na Braču, turističkog bisera Lijepe naše koji je oduvijek bio privlačan prvi korak novim klapašima u borbi za nastup na omiškoj pjaci. Tako će biti i ove godine u subotu 17. lipnja 2023., u bolskom Teatrinu “Dva ferala”.

U posebno neizvjesnom „pandemijskom“ ljetu 2020. godine sa stalnim promjenama i sigurnosnim mjerama, Omiš i Bol odlučili su ipak proslaviti velikih 20 godina suradnje, te iako skromnije i bez brojnih gostiju i uzvanika koji su bili planirani, koncertom i druženjem odati počast klapskom prijateljstvu Bola i Omiša. Dakle, prekida nema. 2021. godine na 55. Festivalu i 2023. godine na 57. Festivalu održana je Večer klapa debitanata, dok je 2022. godine održana revijalna večer.

~~~~~

~~~~~

Uspjehe spomenutih koncerata valjalo je sagledati i kroz prisutnost velikog broja domaće i strane publike. Od svog utemeljenja, bolsko se natjecanje održava tijekom mjeseca lipnja. Zahvaljujući gostoprimstvu i izvrsnoj organizaciji Bol je privukao pozornost mnoštva debitantskih klapa i u kratko vrijeme izrastao u njihovo rasadište. Za Omiški festival Bol je postao regrutno središte iz kojeg je tijekom proteklih nešto više od dvadeset godina izniklo čak 215 novih klapa, što je vidljivo iz tablice.

~~~~~

~~~~~

Prisjetimo se početaka 2001. godine, kada je na inicijativu tadašnjeg umjetničkog ravnatelja festivala dr. Miljenka Grgića i Jadranke Nejašmić, ravnateljice Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica i tadašnje voditeljice Bolskog lita, pokrenuto premještanje debitantskih večeri iz Omiša u Bol. Sretna je okolnost da su realizaciju toga projekta odlučno podupirale lokalne vlasti Omiša i Bola, kao i Festivalsko vijeće. Posljednjih deset godina debitantske večeri u Bolu organizira Centar za kulturu Općine Bol, na čelu s ravnateljicom Ivanom Bošković. Omiško – bolskim klapskim večerima godinama tradicionalno započinje manifestacija Bolsko lito i ljetna kulturna sezona u Bolu. To su ujedno i prvi koncerti s kojima počinju događanja pod okriljem Omiškog Festivala.

~~~~~

~~~~~

Debitantska natjecanja na Bolu pokrenuta su s ciljem oživljavanja klapske pjesme kako na otoku Braču, tako i na susjednim otocima. Vrijednost toga projekta ne smije se samo sagledavati u kontekstu kulturno-turističke promidžbe Bola, nego i kroz neprekidan dotok uvijek novih i sposobnih klapa. O njihovoj vrijednosti svjedoče brojne nagrade što su ih debitanti ponijeli s Bola i Omiša, a kasnije ih još oplodili novim nagradama na domaćim i međunarodnim natjecanjima. lz tolikog broja, po vrijednosti poprilično izjednačenih klapa, iznikla je nova kvaliteta, koja se ogleda kroz neprekidno podizanje izričajnih, a time i ocjenjivačkih standarda. Za ilustraciju ženska klapa Korjandul iz Zagreba pobjednica debitantskih večeri 2003. godine već iste godine osvojila je i prvu nagradu stručnog povjerenstva na završnoj večeri ženskih klapa, što joj je „pošlo za rukom“ i naredne tri godine, odnosno četiri godine uzastopno! Ženska klapa Armorin iz Zagreba pobjednica debitantskih večeri 2006. godine u narednim godinama ostvarivala je izvrsne rezultate, a 2014. i 2015. godine bila apsolutni pobjednik u konkurenciji ženskih klapa. Tu su još i klape Crikvenica (m) – Crikvenica, Teuta (m) – Šibenik, Ćakulone (ž) – Zagreb, Kožino (m) – Kožino. 2015. godine dvije debitantske klape uspjele su izboriti sudjelovanje i u izbornim večerima i u završnicama, to su bile klape Krunik (m) – Kučine i  klapa Sveti Luka (m) – Otok kod Sinja. Isto se ponovilo i 2016. kada su u završnicu također ušle dvije klape: Stine (m) – Zagreb i Orca (ž) – Split. Na 52. Festivalu ženska klapa Luše iz Splita osvojila je prvu nagradu žirija na Večeri klapa debitanata u Bolu, izborila nastup na izbornim večerima, ulazak u završnicu, te osvojila srca omiške publike i prvu nagradu.

~~~~~

Kroz članak mogli ste pogledati zanimljive kolaže sa dosadašnjih debitantskih večeri u Bolu na Braču.

Korišteni podatci iz monografije „Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016“, autorice Herci Ganza.