Klapa - Bošket


BIOGRAFIJA:

Prvi spomen klape Bošket nazire se 2013. godine, kada se muški dio mješovite klape Falkuša odlučuje pokrenuti muški ogranak. I evo do današnjeg dana, još su tu. Što se u međuvremenu dogodilo? Brojni nastupi, smotre, festivali, putovanja, novi članovi, fešte, urnebesne situacije, usponi i padovi. Sve to čini dinamiku jedne klape. Evo kratke kronologije...

Bošket, znat će stariji, dalmatinska je riječ za stablo koje je bilo mamac zahvatanje
ptica pjevica,  a dečki se nadaju da je ovaj bošket okupio kvalitetno jato.

Prve godine uvježbali su poneku pjesmicu i odvažno se upustili na smotre klapa u Senj i Kolan na Pagu. Nastupili su još na nekoliko događanja u Zagrebu, gdje su i stacionirani, te polako sticali iskustvo za dalje.
Sljedeće (2013.) godine dogovorili su suradnju na projektu Lijepa naša Sava te u sklopu toga nastupali u mjestima kroz koja prolazi rijeka Sava. Za tu prigodu obradili su neke stare “savske napjeve” na dalmatinski način, što je svakako bio izazov i zanimljiv izlet u neke drugačije (savske) vode. Pjevali su i na Festivalu studentskih klapa u Zagrebu, te Smotri klapa Senj.
2014. godina donijela im je prvo međunarodno gostovanje, na Festivalu klapa u crnogorskom Perastu. Nastupili su ponovno u Senju, na studentskim klapama te dvaput u Hrvatskom glazbenom zavodu u sklopu Ciklusa klapa grada Zagreba. Vrhunac godišnjeg događanja bio je nastup na debitantskoj večeri Festivala dalmatinskih klapa.
2015. godinu obilježio je prvi cjelovečernji samostalni koncert u muzeju Mimara, a treba istaknuti i prvo pojavljivanje u Omišu na FDK u konkurenciji muških klapa. Također vrijedi spomenuti i nastupe na Trgu bana Jelačića u sklopu Božićnog sajma, te na božićnom koncertu u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj, uz skoro sve zagrebačke klape. Nadaju se da će takvih okupljanja biti što češće. To je ujedno bio i prvi koncert koji su radili pod vodstvom nove voditeljice, Gine Damjanović, koja je naslijedila starog maestra Marka Lelasa.
U 2016. godini klapa je sudjelovala  u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na 1. Fiofestu - Svečanom klapskom koncertu u čast Dinka Fija, hrvatskog skladatelja. U lipnju pjevaju u vrtu FFZG na koncertu klapa, te u Svetoj Nedelji na smotri klapa u dvorcu Erdody u Kerestincu. U Povljani na otoku Pagu 1. srpnja pjevali su na 15. susretu klapa - Povljana u pismi što im je ujedno bilo i zagrijavanje za izlučne večeri 50. FDK u Omišu na kojoj su na oduševljenje svih prisutnih ostvarili ulazak u prvo finale FDK. Za istaknuti je osvojeno 5. mjesto po glasovima publike u finalu. Ponosni su i na osvajanje prvog mjesta i nagrade Posuški stećak na III. Festivalu klapske pisme u Posušju. 

Nastavljaju i dalje pjevati i uživati u klapskoj pismi i nadaju se još brojnijim nastupima, festivalima, feštama i još ponekom uspjehu. Mlada su klapa i cilj im je uživati u klapskoj glazbi. Njegujući klapsko pjevanje čuvaju i baštinske vrijednosti. Žele napredovati što je više moguće i na kraju vidjeti gdje ih to može dovesti. 

Od 2018. godine voditelj klape je Davor Capković.

POSTAV KLAPE:
1. tenor Bojan Karavanić 
2. tenor Milan Stanić, Branimir Gregov
Bariton Vicko Čagalj, Marko Vukić
Bas Tomislav Kovačić,  Veno Lebarić
Glazbeni voditelj Davor Capković

U klapi su pjevali Marko Lelas, Josip Mimica, Paško Pajdek, Fabijan Oštarić, Nikola Bošković, Šiško Horvat Majcan

 

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
53. FDK Omiš 2019. Završna večer muških klapa 3. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
2. NAGRADA PUBLIKE
52. FDK Omiš 2018. Završna večer muških klapa  
Večer novih skladbi  
51. FDK Omiš 2017. Završna večer muških klapa  
Večer novih skladbi 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
50. FDK Omiš 2016. Završna večer muških klapa  
49. FDK Omiš 2015. Izborna večer m/ž klapa  
48. FDK Omiš 2014.  Večer debitanata  

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 6  
Ukupno nagrada 2  
     
1. nagrada žiri    
2. nagrada žiri    
3. nagrada žiri 2019  
     
1. nagrada publike    
2. nagrada publike 2019  
3. nagrada publike    
     
Nagrada nove skladbe 2017  
Izvedba nove skladbe    
     

KONTAKT PODACI:

Davor Capković - 098 163 3118

Bojan Karavanić - 091 482 62 57

FOTO GALERIJA