Klapa - Bošket


BIOGRAFIJA:

Prvi spomen klape Bošket nazire se 2012. godine, kada se muški dio mješovite klape Falkuša odlučuje pokrenuti muški ogranak. I evo do današnjeg dana, još su tu. Što se u međuvremenu dogodilo? Brojni nastupi, smotre, festivali, putovanja, novi članovi, fešte, urnebesne situacije, usponi i padovi. Sve to čini dinamiku jedne klape. Evo kratke kronologije...

Bošket, znat će stariji, dalmatinska je riječ za stablo koje je bilo mamac zahvatanje
ptica pjevica,  a dečki se nadaju da je ovaj bošket okupio kvalitetno jato.

Prve godine uvježbali su poneku pjesmicu i odvažno se upustili na smotre klapa u Senj i Kolan na Pagu. Nastupili su još na nekoliko događanja u Zagrebu, gdje su i stacionirani, te polako sticali iskustvo za dalje.
Sljedeće (2013.) godine dogovorili su suradnju na projektu Lijepa naša Sava te u sklopu toga nastupali u mjestima kroz koja prolazi rijeka Sava. Za tu prigodu obradili su neke stare “savske napjeve” na dalmatinski način, što je svakako bio izazov i zanimljiv izlet u neke drugačije (savske) vode. Pjevali su i na Festivalu studentskih klapa u Zagrebu, te Smotri klapa Senj.
2014. godina donijela im je prvo međunarodno gostovanje, na Festivalu klapa u crnogorskom Perastu. Nastupili su ponovno u Senju, na studentskim klapama te dvaput u Hrvatskom glazbenom zavodu u sklopu Ciklusa klapa grada Zagreba. Vrhunac godišnjeg događanja bio je nastup na debitantskoj večeri Festivala dalmatinskih klapa.
Prošlu 2015. godinu obilježio je prvi cjelovečernji samostalni koncert u muzeju Mimara, a treba istaknuti i prvo pojavljivanje u Omišu na FDK u konkurenciji muških klapa. Također vrijedi spomenuti i nastupe na Trgu bana Jelačića u sklopu Božićnog sajma, te na božićnom koncertu u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj, uz skoro sve zagrebačke klape. Nadaju se da će takvih okupljanja biti što češće. To je ujedno bio i prvi koncert koji su radili pod vodstvom nove voditeljice, Gine Damjanović, koja je naslijedila starog maestra Marka Lelasa.
U 2016. godini klapa je sudjelovala  u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na 1. Fiofestu - Svečanom klapskom koncertu u čast Dinka Fija, hrvatskog skladatelja. U lipnju pjevaju u vrtu FFZG na koncertu klapa, te u Svetoj Nedelji na smotri klapa u dvorcu Erdody u Kerestincu. U Povljani na otoku Pagu 1. srpnja pjevali su na 15. susretu klapa - Povljana u pismi što im je ujedno bilo i zagrijavanje za izlučne večeri 50. FDK u Omišu na kojoj su na oduševljenje svih prisutnih ostvarili ulazak u prvo finale FDK. Za istaknuti je osvojeno 5. mjesto po glasovima publike u finalu. Ponosni su i na osvajanje prvog mjesta i nagrade Posuški stećak na III. Festivalu klapske pisme u Posušju. 

Nastavljaju i dalje pjevati i uživati u klapskoj pismi i nadaju se još brojnijim nastupima, festivalima, feštama i još ponekom uspjehu. Mlada su klapa i cilj im je uživati u klapskoj glazbi. Njegujući klapsko pjevanje čuvaju i baštinske vrijednosti. Žele napredovati što je više moguće i na kraju vidjeti gdje ih to može dovesti. 

POSTAV KLAPE:
1. tenor Bojan Karavanić 
2. tenor Milan Stanić i Branimir Gregov
Bariton Marko Vukić i Nikola Bošković 
Bas Tomislav Kovačić, Fabijan Oštarić, Veno Lebarić i Šiško Horvat Majcan
Glazbeni voditelj Gina Damjanović

U klapi su pjevali Marko Lelas, Josip Mimica i Paško Pajdek

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
50. FDK Omiš 2016. Završna večer muških klapa  
49. FDK Omiš 2015. Izborna večer m/ž klapa  
48. FDK Omiš 2014.  Večer debitanata  

KONTAKT PODACI:

Gina Damjanović, voditeljica - 091 567 98 89

Bojan Karavanić - 091 482 62 57

FOTO GALERIJA