Klapa - HKM Croatia

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: HKM Croatia
  • Grad: Muenchen
  • Godina osnutka: 1989.

BIOGRAFIJA:

Klapa HKŽ Croatia München osnovana je 1989. godine. Njezin utemeljitelj i prvi voditelj bio je fra Branko Brnas. Nakon nekoliko izmjena voditelja, pod stručnim vodstvom sesetre Nikoline Bilić, 2005-te godine klapa je obnovila sastav mlađim članovima. Od samog osnutka do danas klapa je nastupala diljem Njemačke, kao i u Domovini na mnogim misijskim i izvanmisijskim hrvatskim proslavama, ali je također rado primljena i pozivana od strane Nijemaca. Današnja klapa HKŽ Croatia München djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme, te klapskih skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. U svom repertoaru izvodi izvorne narodne pjesme, tradicijske klapske napjeve i skladbe poznatih autora, kao i duhovne klapske pjesme. Godine 2018. Klapa je organizirala prvi susret klapa u Njemačkoj.

21. rujna 2019. u prekrasnom ambijentu do posljednjeg mjesta ispunjene crkve „Allerheiligen Hofkirche“ klapa Croatia Hrvatske katoličke župe u Münchenu obilježila 30 godina djelovanja sa svojim prijateljima iz Argentine (klapa BA iz Buenos Airesa) iz Hrvatske (klapa Bunari iz Vodica i ženska klapa Kapric iz Zadra), kao i sa ženskom klapom Filiae Croatia iz Stuttgarta, a tom prigodom izdaje i svoj prvi nosač zvuka „Ton po ton - 30 godina Klape HKŽ Croatia München“, snimljen pod stručnim vodstvom Joška Ćalete.

Na omotu nosača zvuka piše: „Današnja Klapa HKŽ Croatia München djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme te klapskih skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. U svom repertoaru klapa njeguje izvorne narodne i autorske klapske pjesme, a važno mjesto na repertoaru zauzimaju i duhovne klapske pjesme u obradi poznatih glazbenika. Sve skladbe klapa izvodi „a capella“ i to u najmanjem rasponu četveroglasno.“

Klapa je sudjelovala na Večerima klapa iz iseljeništva na 40. (2006.) i 53. (2019.) Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

 

SASTAV KLAPE:
1. tenor Dubravko Šunjerga
2. tenori Tomislav Vlahović, Radovan Radas, David Kovačić
Baritoni Florian Šibenik, Christian Flüchter, David Frigan, Andrija Brkić
Basovi Ivica Franjičević, Perica Franjičević, Daniel Jurakić, Branimir Krešo
Glazbeni voditelj  Florian Šibenik  i Teodora Festini

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
40. FDK Omiš 2006. Večer klapa iz iseljeništva  
53. FDK Omiš 2019. Večer klapa iz iseljeništva  
UKUPNO NASTUPA

2

2006., 2019.

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA