Klapa - HKM Croatia


BIOGRAFIJA:

Klapa HKŽ Croatia München osnovana je 1989. godine. Njezin utemeljitelj i prvi voditelj bio je fra Branko Brnas. Nakon nekoliko izmjena voditelja, pod stručnim vodstvom sesetre Nikoline Bilić, 2005-te godine klapa je obnovila sastav mlađim članovima. Od samog osnutka do danas klapa je nastupala diljem Njemačke, kao i u Domovini na mnogim misijskim i izvanmisijskim hrvatskim proslavama, ali je također rado primljena i pozivana od strane Nijemaca. Današnja klapa HKŽ Croatia München djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme, te klapskih skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. U svom repertoaru izvodi izvorne narodne pjesme, tradicijske klapske napjeve i skladbe poznatih autora, kao i duhovne klapske pjesme. Godine 2018. Klapa je organizirala prvi susret klapa u Njemačkoj.

21. rujna 2019. u prekrasnom ambijentu do posljednjeg mjesta ispunjene crkve „Allerheiligen Hofkirche“ klapa Croatia Hrvatske katoličke župe u Münchenu obilježila 30 godina djelovanja sa svojim prijateljima iz Argentine (klapa BA iz Buenos Airesa) iz Hrvatske (klapa Bunari iz Vodica i ženska klapa Kapric iz Zadra), kao i sa ženskom klapom Filiae Croatia iz Stuttgarta, a tom prigodom izdaje i svoj prvi nosač zvuka „Ton po ton - 30 godina Klape HKŽ Croatia München“, snimljen pod stručnim vodstvom Joška Ćalete.

Na omotu nosača zvuka piše: „Današnja Klapa HKŽ Croatia München djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme te klapskih skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. U svom repertoaru klapa njeguje izvorne narodne i autorske klapske pjesme, a važno mjesto na repertoaru zauzimaju i duhovne klapske pjesme u obradi poznatih glazbenika. Sve skladbe klapa izvodi „a capella“ i to u najmanjem rasponu četveroglasno.“

Klapa je sudjelovala na Večerima klapa iz iseljeništva na 40. (2006.) i 53. (2019.) Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, , te na izbornim večerima 57. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2023.

 

SASTAV KLAPE:
1. tenor Dubravko Šunjerga
2. tenori Tomislav Vlahović,  David Kovačić, Radovan Radas
Baritoni Florian Šibenik, Andrija Brkić
Basovi Ivica Franjičević,  Branimir Krešo, Daniel Jurakić
Glazbeni voditelj Teodora Festini

U klapi pjevali još i Christian Flüchter, Perica Franjičević, David Frigan,  

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
57. FDK Omiš 2023. Izborna večer m/ž klapa  
53. FDK Omiš 2019. Večer klapa iz iseljeništva  
40. FDK Omiš 2006. Večer klapa iz iseljeništva  
UKUPNO NASTUPA

3

2006., 2019., 2023.

NAGRADE NA FESTIVALU:

-----

KONTAKT PODACI:

Teodora Festini - 091 335 63 35

HKM Croatia - Schwanthalerstrasse 98, 80336 Munich, Deutschland

+4915158253224

FOTO GALERIJA