Klapa - Tragos


BIOGRAFIJA:

Klapa Tragos dolazi iz jednog od najljepših gradova Dalmacije, "grada - muzeja", punog spomenika i umjetnina, što je prepoznao i UNESCO, ali i grada klapa i klapaša. Naravno , riječ je o gradu Trogiru ( Tragos starogrčko ime za Trogir ), gradu koji je klapama i klapskoj pjesmi dao sve. Pravi predstavnik iz kolijevke klapske pjesme je i klapa Tragos.

Klapa je osnovana 1996.godine od strane maestra Jakova Košćine i mladih muzikalnih srednjoškolaca pa tada nosi epitet najmlađe klape u Hrvatskoj. Uskoro se iskristalizirala i prva postava u kojoj su pjevali: Josip Harašić, prvi tenor, Vicko Rogulj, Zdravko Marić i Dominik Martinović, Tomislav Labor, Mario Markovina, baritoni, te Ante Baričević bas.

Klapa 1997.godine bilježi i prve uspijehe pjevajući na Marko Polo Festu gdje osvajaju treću nagradu publike.Redaju se značajniji nastupi,snimanja,gostovanja na radiju i televiziji te značajnije klapske smotre i festivali.Iste godine klapi se pridružuje prvi tenor Vedran Harašić,a nedugo zatim u klapu ulaze i bariton Josip Šmuketa i bas Milivoj Rilov. 2000.godine klapi se priključuju tenor Željko Demirović,bas Ante Jurić.Iz Klape Trogir dolaze,bariton Dragan Županović i bas-bariton Tomislav Jakus.Tenor Matko Pavković dolazi godinu kasnije.Klapu od 2000.do 2005. godine vodi maestro Jasminko Šetka koji je postavlja na novu razinu i ona kao takva staje uz bok tadašnjim najboljim klapama. 2001 .godine izdaju svoj prvi nosač zvuka snimanog u crkvi sv.Petra u Trogiru. 2005.godine voditelj klape postaje dugogodišnji pjevač klape Milivoj Rilov s čim dolazi novo plodno razdoblje klape Tragos. 2006.klapi se pridružuje tenor Andro Rivier, a od kraja 2009.u njoj pjeva i bas Luka Bogdanić. Klapa se uspijeva nametnuti na brojnim festivalima a najviše na "VDP Kaštela" gdje osvajaju pregršt nagrada "Kaštelanske trešnje" i "Kule Kambi". Postaju jedna od trenutno najnagrađivanijih ako ne i najnagrađivanija klapa na tom festivalu. Logičan slijed događaja je snimanje novog nosača zvuka pod nazivim "Nevera" kojeg izdaju 2008.godine. Klapa se sa svojim uspješnicama nalazi na različitim klapskim kopilacijama i ostalim kompilacijama dalmatinskog, mediteranskog ili etno sadržaja.

Inače se uvijek ističu svježim idejama, neobičnim obradama, još neobičnijim izborom pjesama,gdje u nekim od njih blago manipuliraju sa različitim glazbenim pravcima u simbiozi sa svojim prepoznatljivim timbrom,ponekad uz minimalnu,a ponekad uz veču upotrebu instrumenata pa ih takve svrstava u sam vrh klapskog miljea i priznatih klapskih pojava. Naravno, osnovni cilj je očuvanje izvorne klapske pjesme poglavito bazena Srednje Dalmacije i trogirskog kraja.Surađuju s mnogim estradnim i inim umjetnicima i klapama.Uvijek nazočni na mnogobrojnim kulturnim događanjima, smotrama i susretima klapa.
Česti su gosti u akcijama humanitarnog karaktera što im je donijelo članstvo , prvi među klapama u udruzi invalida TOMS iz Trogira.Snimaju za radio i Tv. Gostuju i van domovine: Španjolska, Mađarska, Italija,  Austrija, Slovenija, Švedska ......

Dobitnici su mnogih priznanja,diploma i nagrada - nagrada grada Trogira 1999. i 2005./06. za očuvanje kulturne baštine. Od festivalskih spomenit ćemo natjecanja na "VDP Kaštela" i "FDK Omiš". Prva nagrada publike na "Kaštelanskom điru" 2006 i druga nagrada publike na "Večeri evergreena" 2006.Zatim dvije apsolutne pobjede sa premoćnim brojem glasova 2007.godine na "Kaštelanskom điru" i "Večeri evergreena" -gdje osvajaju sve prve nagrade, žirija i publike te prve nagrade za obrade. Druge i treće nagrade 2008.te druge i treće nagrade 2009. na "Kaštelanskom điru" i iste godine druga nagrada publike na "Večeri evergreena" na festivalu u Kaštel Kambelovcu. 2010.godine III nagrada publike i III nagrada stručnog žirija - "Kaštelanski đir", te još bezbroj priznanja.

U klapi su još pjevali:  Andro Rivier - tenor, Vicko Rogulj - tenor, Zdravko Marić - tenor,  Josip Harašić - tenor, Mario Jadrić - tenor, Željko Demirović - tenor, Mario Markovina - bariton, Dominik Martinović - bariton,  Ante Baričević- bas i  Milivoj Rilov - bas

POSTAV KLAPE:
1. tenor Vedran Harašić
2. tenori Matko Paković i Edi Duplančić
Baritoni Dragan Županović, Tomislav Labor i Josip Šmuketa
Basovi Tomislav Jakus, Ante Jurić i Lukas Bogdanić
Glazbeni voditelj Lucija Tadić

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVALVEČERNAGRADE
32. FDK Omiš 1998.    
34. FDK Omiš 2000. Izborna večer muških klapa  
35. FDK Omiš 2001. Izborna večer muških klapa  
36. FDK Omiš 2002. Izborna večer muških klapa  
Večer izvornih napjeva  
37. FDK Omiš 2003. Izborna večer muških klapa  
38. FDK Omiš 2004. Izborna večer muških klapa  
41. FDK Omiš 2007. Završna večer muških klapa 3.NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
42. FDK Omiš 2008. Završna večer muških klapa 2.NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
Večer popularnih skladbi 1.NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
2.NAGRADA PUBLIKE
43. FDK Omiš 2009. Završna večer muških klapa  
Večer novih skladbi 1.NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
44. FDK Omiš 2010. Večer klapa uz gitaru  

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

Mobitel:  091 502 30 97

FOTO GALERIJA