Klapa - Vinčace


BIOGRAFIJA:

Klapa Vinčace osnovana je u rujnu 1999. s težnjom očuvanja i njegovanja višeglasnog pjevanja, kako dalmatinskih napjeva, tako i novouglazbljenih pjesama. Od osnutka klape u njoj je pjevao niz pjevača iz Novog Vinodolskog i okolice. Naziv „Vinčace“ predstavlja vijenac od bilja koji je davnih godina na glavi nosila djevojka uoči svog vjenčanja.

Repertoar klape je u osnovi sastavljen od dalmatinskih tradicijskih napjeva i skladbi, pretežno u obradi LJ. Stipišića, M. Čačije, D. Tambače itd., sa željom da se pjevaju „zaboravljene“ pjesme. Osim izvornih pjesama imaju vrlo širok i raznovrstan domaći i strani repertoar uz pratnju instrumenata (mandolina, gitara, harmonika).

Osim festivalskih nastupa (Festival dalmatinskih klapa u Omišu, Festival sjevernojadranskih klapa u Senju, Melodije Kvarnera), klapa broji i nastupe na mnogim koncertima, smotrama i humanitarnim akcijama diljem Hrvatske i u inozemstvu. Valja spomenuti Bašćinske glase (Rijeka), Blagdan sv. Duje – Sudamja (Split), smotre klapa u Crikvenici, Driveniku, Krku, Buzetu, Grobniku, Jadranovu, Puli, Umagu, Slimenu, nastupe u TV emisijama (Lijepom našom i Svirci moji), nastup u Austriji za Gradišćanske Hrvate te u Sloveniji kao gosti na Susretima pjevačkih zborova Slovenije.

Klapa Vinčace je osvojila brojna priznanja i nagrade, od Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, Međunarodnog festivala zborova u Veroni, Festivala klapa u Senju, festivala Melodije Kvarnera do Festivala istarskih klapa u Buzetu.

2015. godine dobila je najviše ocjene stručnog povjerenstva i osvojila Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, što se ponovilo na jubilarnom 50. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2016., kao i na 51. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2017. Dakle, trostruki uzastopni pobjednici Festivala dalmatinskih klapa Omiš po ocjenama struke!

POSTAV KLAPE:
1. tenor Radovan Baričević
2. tenori Damir Stošić, Stefan Krošnjak
Baritoni Mateo Doričić i Mario Butorac
Basovi Boris Radić, Tomislav Vičević i Siniša-Aldo Gradišer
Glazbeni voditelj Sveto Popović

U klapi su pjevali još:  Vladimir Mitić, Darko Cerniar, Albino Balas  i Jurica Žunić.

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
51. FDK Omiš 2017. Završna večer muških klapa 1.NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
50. FDK Omiš 2016. Završna večer muških klapa 1.NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
49. FDK Omiš 2015. Završna večer muških klapa 1.NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
48. FDK Omiš 2014. Završna večer muških klapa  
44. FDK Omiš 2010. Završna večer muških klapa  
43. FDK Omiš 2009. Završna večer muških klapa  
42. FDK Omiš 2008. Izborna večer m/ž klapa  
36. FDK Omiš 2002. Završna večer muških klapa  
35. FDK Omiš 2001. Završna večer muških klapa  
34. FDK Omiš 2000. Večer debitanata 1.NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA

KONTAKT PODACI:

Adresa:

Korzo Vinodolskog zakona b.b.
51250 Novi Vinodolski

Radovan Baričević -  091 565 99 46

FOTO GALERIJA