Klapa - Vokalisti Salone


BIOGRAFIJA:

Kao jedinstvena pjevačka skupina koja njeguje bašćinske muzikološke korijene i posebnosti ovog mediteranskog podneblja osnivaju se “Vokalisti Salone” davne 1974. godine spašavajući od zaborava i bilježeći niz dragocjenih pučkih napjeva i crkvenih popijevki. Njihov koncertni program obuhvaća i kompozicije suvremenih skladatelja duhovnog i svjetovnog karaktera skladane na autohtonim melosnim korijenima i tradiciji iz gotovo svih razdoblja.
U svom kontinuiranom trajanju duljem od četiri desetljeća, ovaj je sastav doživljavao transformacije i promjene htijući utrti jedan osoben i put prepoznatljiv svim ljubiteljima lijepih umjetnosti pomno birajući umjetničke voditelje i pjevače.  Sukladno visoko postavljenim zahtjevima u perfekcionističkom smislu 1985. godine “Vokalisti Salone” prelaze na nov način rada, mijenjajući pristup pjevanju, šireći interese u programskom dijelu, a sve pod vođenjem maestra Ljube Stipišića – koji je ovim sastavom ravnao ravnih 14 godina i u sastav usadio osnovne težnje i smjernice u smislu u kojem sastav danas i egzistira. S “Vokalistima Salone” rad je započeo maestro Duško Tambača koji je i ustrojio prvi sastav, a svakako je potrebno naglasiti da su “Vokaliste” osim ova dva maestra vodili i sljedeći priznati stručnjaci i vrijedni ljudi: pok. Petar Cvitanović, Nikola Buble, Rajmir Kraljević, Ivo Lipanović, Grgo Grubišić, Tonči Ćićerić, Blaženko Juračić.  Maestro dr. Vladan Vuletin  “Vokalistima” je dodao novu dimenziju u njihovom cjelokupnom radu na radost svih zaljubljenika i štovalaca lijepog pjevanja. Danas Vokaliste Salone vodi prof. Mirko Jankov.

Od njihovih pet nastupa u natjecateljskoj konkurenciji na “Omišu” u razdoblju  od 1991. do 2006. godine najveći uspjeh postigli su 2005. godine pobjedom u objema kategorijama na Večeri izvornih napjeva i osvajanjem Zlatnog leuta i Srebrnog štita na muškoj Finalnoj večeri. Godine 2006. osvojili su Brončani leut publike, a potom su nastupili 2007. godine kao gosti Festivala i 2011. na Večeri otvorenja.

O klapi više u nastavku ...

Na takvom je razvojnom putu ovaj sastav u početku svog rada zabilježio velik broj uspješnih nastupa okrunjenih pripadajućim priznanjima i nagradama, prije svega nastupima na “Festivalu dalmatinskih klapa” osvajajući niz nagrada, uključujući i nagrade za najbolju izvedbu.
Sastav je također predstavljao Republiku Hrvatsku na mnogim kulturnim manifestacijama te na Prvom međunarodnom festivalu Međugorje 1994. pokazuju vrijednost natjecajući se s eminentnim svjetskim izvođačima.
“Vokalisti” također prezentiraju svoj rad koncetriranim turnejama po Hrvatskoj. Gostovanja po Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Francuskoj te po Kanadi i SAD-u dovoljno govore i o interesu za ovakvu vrst glazbe kod nas i u svijetu.
U ožujku 1998. godine na natjecanju zborova Zagreb osvajaju važnu “Srebrnu plaketu” u vrlo jakoj konkurenciji, stavljajući se tako uz bok najkompetentnijim sastavima zemlje.
Godine 1994. u svibnju “Vokalisti Salone” gostuju na sjevernoameričkom kontinentu, prezentirajući svoj rad koncertima održanim u Torontu, te okolnim gradovima Ontaria, a u organizaciji “Canadian Croatian Artists Society” i s glavnim koncertom održanim u “Metro Toronto Convention Centre” u prestižnom “John W.H. Bassett Theatre”.
Svoju turneju nastavljaju u Chicagu, Clevelandu i New Yorku u organizaciji “Croatian American Association” gdje postaju i počasni članovi iste Asocijacije.
U prosincu 1995. “Vokalisti Salone” ponovno dobivaju poziv za turneju po američkom kontinentu održavajući ovaj put božićne koncerte po kanadskim i američkim gradovima, prikupljajući tako sjajne kritike i prezentirajući hrvatsku kulturnu baštinu u najboljem smislu te riječi.
U međuvremenu “Vokalisti” bilježe i produkcije dvije LP ploče, dvije kazete, dvostruki nosač zvuka u 1998. god. te 1998. završavaju s produkcijom kazete “Čestit Božić”, a u 1999. godina će biti obilježena također s produkcijom prigodnog nosača zvuka i planiranim koncertima po zemlji i svijetu.

SASTAV KLAPE:

Postava klape iz 2019.

1. tenor Špiro Jurić
2. tenori Tomislav Barišić, Marko Čagalj
Baritoni Goran Listeš, Gordan Bezer, Darko Kusanović
Basovi Mate Jurić, Zdenko Burnač
Glazbeni voditelj prof. Mirko Jankov

~~~~~

Postava klape iz 2005.

1. tenor Špiro Jurić
2. tenori Miljenko Barišić, Teo Bikić, Igor Grubišić i Damir Podrug
Baritoni  Goran Listeš i Zvonimir Kovačić
Basovi  Karmelo Bedalov, Emil Kožul i Zdenko Burnač
Glazbeni voditelj mo. Ljubo Stipišić Delmata

 

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
53. FDK Omiš 2019. Završna večer muških klapa  
45. FDK Omiš 2011. Večer "Splićana" - otvorenje  
41. FDK Omiš 2007. Melografska večer Delmate - otvorenje  
40. FDK Omiš 2006. Završna večer muških klapa 3. NAGRADA PUBLIKE
   
Večer izvornih napjeva  
   
Večer novih skladbi Iz daljine - glazba i tekst Davorin Rudolf, obrada Eduard Tudor
   
39. FDK Omiš 2005. Završna večer muških klapa 3. NAGRADA ŽIRI
1. NAGRADA PUBLIKE
Večer popularnih skladbi 3. NAGRADA PUBLIKE
Bodulska balada - glazba i tekst Ivica Bašić, obrada dr. Nikola Buble
Mi smo prvaci - glazba i tekst Zlatan Stipišić Gibonni, obrada Rajmir Kraljević
Večer izvornih napjeva 1. NAGRADA ŽIRI
  1. NAGRADA PUBLIKE
38. FDK Omiš 2004. Autorska večer Krešimira Magdića  
33. FDK Omiš 1999. Autorska večer Igora Brešana  
26. FDK Omiš 1992. Završna večer muških klapa  
25. FDK Omiš 1991. Završna večer muških klapa  
     
UKUPNO NASTUPA 9 1991., 1992., 1999., 2004., 2005., 2006., 2007., 2011., 2019.

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 9  
Ukupno nagrada 6  
Ukupno natjecat. nagrada 6  
     
Završna večr klapa 3  
1. nagrada žiri    
2. nagrada žiri    
3. nagrada žiri 1 2005.
     
1. nagrada publike 1 2005.
2. nagrada publike    
3. nagrada publike 1 2006.
     
Večr izornih napjeva 2  
1. nagrada žiri 1 2005.
1. nagrada publike 1 2005.
     
Večr popularnih skladbi 1  
3. nagrada publike 1 2005.
     

KONTAKT PODACI:

Tomislav Barišić - 098 92 45 315

FOTO GALERIJA