Klapa - Zikva


BIOGRAFIJA:

Ženska klapa Zikva osnovana je krajem 2011. godine u Pašmanu na jedinstven način – dogovor između žena koje su svako jutro vodile djecu na autobus za školu i poslije toga pile kavu. Klapa je za vrijeme svoga postojanja doživjela mnoge promjene, ali unatoč brojnim obavezama članica (obiteljskim, majčinskim i drugim), Zikvice su ustrajale. Glazbena voditeljica klape je Stjepana Sikirić.

Uz pomoć Općine Pašman i TZO Pašman klapa Zikva svake godine tradicionalno 1. kolovoza organizira klapski susret na kojem sudjeluje do 10 klapa te na taj način značajno obogaćuje kulturnu i turističku ponudu Pašmana.

Iz godine u godinu klapa broji sve više nastupa, a od natjecateljskog dijela izdvaja se nastup na Festivalu klapa Školjka u Pakoštanima te u 2013. godini nastup na Večeri klapa debitanata u Bolu na otoku Braču u sklopu Omiškog Festivala.

Godina 2109-ta se pokazala kao najuzbudljivija za članice klape – nastupali su na 53. Festivalu Dalmatinskih klapa u Omišu, zatim na klapskim smotrama u Sukošanu, Dramlju, Čisti Velikoj koju organizira klapa Croatia iz Munchena, Bibinjama, Poličniku, Tkonu, te na otvaranju izložbe fotografija Maje Dešpoja i Milene Mašina u Preku.  

U istoj godini su počeli snimati svoj prvi CD pod nazivom More moje koji broji 11 pjesama, a osim tradicionalnih tu su i obrade Marine Tomašević i Marijana Bana. 

A od predsjednice klape Ivane Kulonja saznajemo kako je djelovanje udruge usmjereno i na promociju kulturne baštine i tradicije otoka Pašmana te predstavljanju ljepota i bogatstava klapskog izričaja kao priznate nematerijalne baštine kroz projekt „Iz zikve s pismom“ za koji je Odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u sklopu Programa poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2023. godini osigurala financijska sredstva.

SASTAV KLAPE:
1. sopran Ivana Kulonja
2. sopran Nina Magić
1. alt Karmen Kraljev Kovačić, Lucija Bašić
2. alt Marija Kovačić, Ljiljana Mađerić
Glazbena voditeljica Stjepana Sikirić 

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
53. FDK Omiš 2019. Izborna večer m/ž klapa  
47. FDK Omiš 2013. Večer klapa debitanata  
     
UKUPNO NASTUPA 2 2013., 2019.

NAGRADE NA FESTIVALU:

-----

KONTAKT PODACI:

Ivana Kulonja - 091 168 87 72

FOTO GALERIJA