Klapa - Žurnata


BIOGRAFIJA:

Klapa Žurnata započela je s radom u proljeće 2020. godine. Osnovana spontano, međusobnim poznanstvom članova iz nekoliko klapa Zadarske županije (Kaleta, Kalelarga, Cantus), koje je vezala dugogodišnja ljubav prema dalmatinskoj klapskoj pjesmi, pa se tako klapa tokom 2021. i 2022. aktivno pripremala za sudjelovanje na 56. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Klapa Žurnata njeguje tradicionalno klapsko a cappella pjevanje, kao i izvođenje skladbi sakralne naravi, sa ciljem nastupa na smotrama i susretima klapa, te klapskim festivalima.

"Žurnata" označava dnevnicu, nadnicu, odnosno naknadu za težak fizički rad, koji je obilježio čitavu Dalmaciju i njezine stanovnike u prošlosti, a ujedno predstavlja današnji rad i predanost klape u izvođenju klapskih skladbi i tradicionalnih napjeva, u svrhu očuvanja naše UNESCO-m zaštićene baštine. Pojam se pojavljuje i kao motiv u dvije legendarne, ujedno i najpoznatije klapske skladbe, Dalmatino, povišću pritrujena, i Sutra će te ponit, koje skladbe klapa rado izvodi u raznim prilikama, a što je također bio jedan od motiva upravo za odabir označenog naziva.
Voditelj klape od listopada 2021. godine bio je Mario Petani. Sada (2023.) klapu vodi prvi tenor Zvonimir Dražović.

Na 56. i 57. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu sudjelovali su u završnoj večeri muških klapa.

SASTAV KLAPE:
1. tenor Zvonimir Dražović
2. tenor Ante Marvičić
Bariton Ivan Keran
Basovi Josip Ivanković, Petar Markić
Glazbeni voditelj Zvonimir Dražović

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
57. FDK Omiš 2023. Završna večer muških klapa  
56. FDK Omiš 2022. Završna večer muških klapa  
     
UKUPNO NASTUPA 2 2022., 2023.

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

Zvonimir Dražović - 098 844 188

FOTO GALERIJA

~~~~~

Klapa Žurnata sudionica završne večeri 57. FDK Omiš 2023.