Tiskovna konferencija Festivala dalmatinskih klapa Omiš

13.Lipanj.2018.

U centru Omiša u jedinstvenom ambijentu novootvorenog EolRooftop Bara u petak je održana konferencija za novinare Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Na konferenciji je svečano potpisan Ugovor kojim je tvrtka Tommy d.o.o. postala novi Generalni sponzor FDK Omiš u narednih pet godina, te je ukratko predstavljen program ovogodišnjeg 52. izdanja Festivala.

Tommy d.o.o. dalmatinska je tvrtka i stoga nam je izuzetna čast biti generalni sponzor Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Vrijednost klapskog pjevanja potvrdio je i sam UNESCO uvrstivši ga na popis nematerijalne kulturne baštine pa je trgovački lanac Tommy d.o.o. uistinu ponosan na ovu novu suradnju – kazao je Marin Kaštelančić, član Uprave Tommy d.o.o.

Ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa, prof. Mijo Stanić, iznio je nekoliko novosti vezanih za ovogodišnji Festival.

Za same sudionike Festivala najveća tehnička novost je što će klape pjevati na samo dva mikrofona u svim večerima, s izuzetkom Večeri novih skladbi. Namjera je pridonijeti prirodnijem zvuku, boljoj fuziji i jedinstvu klape te svesti utjecaj tehnike na što manju mjeru. Također, novost je da se od ove godine neće križati najmanja i najveća ocjena koju pojedina klapa dobije od stručnog povjerenstva već će u konačan zbroj bodova ulaziti ocjene svih članova žirija. Posebno zadovoljstvo istaknuto je uvođenjem nove nagrade Plakete Ljubo Stipišić Delmata namijenjene autoru najbolje nove obrade tradicijskog napjeva. Cilj nagradedavanje je poticaja obrađivačima da s još većim žarom pronalaze stare napjeve i stvaraju im nova ruha – kazao je Stanić, zahvalivši se novom generalnom sponzoru na prepoznavanju vrijednosti Festivala, kao i svim pokroviteljima i sponzorima na potpori.

Nakon što se prisutnima kratko obratio i gradonačelnik Grada Omiša, Ivo Tomasović, uslijedio je i najsvečaniji trenutak press konferencije, potpisivanje petogodišnjeg ugovora o suradnji između Festivala i trgovačkog lanca Tommy d.o.o.

 

Fotogalerija sa potpisivanja ugovora

Ovogodišnji centralni dio festivalskih događanja u Omišu počinje 29. lipnja kada je na rasporedu svečano otvorenje i Večer izvornih napjeva dok je posljednje događanje, završna večer muških klapa, na rasporedu 21. srpnja.

Tekst: Ružana Kovač