Autorska večer mo. Joška Ćalete

02.Srpanj.2024.

Ovogodišnja Autorska večer Festival dalmatinskih klapa posvećena trogirskom etnomuzikologu i znanstveniku maestru Jošku Ćaleti. Puno je uloga koje njegovo ime  vežu za Omiš i općenito klapski svijet. Za klapsku je publiku on prije svega prepoznatljiv glazbenik, energični klapski voditelj, utjecajni aranžer i inspirirani skladatelj, predani melograf, prizemljeni znanstvenik, dapače doktor etnomuzikologije širokog terenskog iskustva, nekima nezamjenjivi mentor, a mnogima uzor.
Višegodišnjim radom na mjestu znanstvenog suradnika pri Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, međunarodnoj je znanstvenoj zajednici postao inspirativnim primjerom spoja teorije i prakse, primijenjeni etnomuzikolog koji svoje znanje i iskustvo crpi iz zajednice, vraćajući joj ga rafinirano, strukturirano, promišljeno i usmjereno, bilo kroz glazbu, bilo kroz riječi. Svoje je znanje 2012. upotrijebio i prilikom raspisivanja prijedloga za UNESCO-ovu zaštitu klapskog pjevanja kao nematerijalne baštine čovječanstva. 

~~~~~

~~~~~

Programom večeri sažete su najvažnije crte njegova plodnog klapskog djelovanja kojim već punih 45 godina nadopunjuje i bodri našu klapsku priču u domovini i izvan nje. A u tome su mu pomogli trogirska muška klapa klapa Tragos, muška klapa Croatia iz Münchena, zatim zagrebačke ženske klapa Ćakulone, Armorin i Dišpet, muška klapa Bošket iz Zagreba, muška klapa Braciera iz Bola, te pjevačka skupina Kantaduri koja će za ovu priliku izvesti će dva bisera pobožnog pučkog glazbenog izričaja.

~~~~~

Još o maestru Ćaleti pročitajte ovdje!

~~~~~

FOTOGALERIJA VEČERI