Autorskom večeri dr. sc. Nikole Buble svečano počinje 56. FDK Omiš 2022.

23.Lipanj.2022.

Muzikolog, dirigent, orguljaš, skladatelj i glazbeni pedagog dr. sc. Nikola Buble (1950 – 2015) bio je dugogodišnji stručni suradnik, izbornik i član ocjenjivačkog suda, te umjetnički ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš od 1992. do 1996. godine. Autorskom večeri u njegovu čast u petak 24. lipnja u 21.00 sat na Trgu sv. Mihovila svečano otvaramo 56. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2022. Njemu u spomen zapjevat će klape: Okruk iz Okruga Gornjeg, Sinj, Luka iz Rijeke, Tragos iz Trogira, Pinguentum iz Buzeta i klapa Trogir.

Dr. sc. Nikola Buble bio je neprikosnoven etnomuzikološki autoritet, ali i iskusan menadžer i lider, koji je svježim idejama i poimanjem tradicije kao dinamične kategorije unio brojne programske promjene i odigrao središnju ulogu u modernizaciji klapske pisme.

Doktorat iz muzikoloških znanosti stekao je 1986. godine. Bio je redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, ali i na poslijediplomskim studijima na Sveučilištima u Zadru, Mostaru, gdje je utemeljio Odsjek za etnomuzikologiju, te u Ljubljani. Predavao je brojne kolegije, a njegova predavanja, znanstveni i umjetnički skupovi i seminari bavili su se gotovo uvijek glazbenom kulturom južne Hrvatske. Svoju životnu misiju zaokružio je osnivanjem doktorskog studija etnomuzikologije 2012. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Kao dirigent brojnih pjevačkih zborova i manjih vokalnih ansambala održao je preko 300 koncerata diljem Hrvatske i Europe i zavrijedio najviša priznanja i nagrade. Osobite rezultate postigao je kao zborovođa Djevojačkog zbora Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita te kao dugogodišnji umjetnički voditelj jedne od, prema mnogima, najboljih klapa svih vremena – klape Trogir s kojom je proputovao svijet.

Posebno mjesto u Bublinom opusu pripada melografskim zapisima, brojnih napjeva koje je 35 godina prikupljao i revitalizirao. Snimio je preko stotinu sati glazbe i oko 2000 napjeva. Među njima spomenimo: “Jo, lipa Marijo”, “Da bi udrile sve fortune”, “Tvoji meni pritu”,“Murtilica lipo cviće”, “Ja san majko cura fina”, “Švet Ivane o’ moga Trogira”, “Dojdi u krilo moje”, “Spomeni se jedno vrime”, “Bila golubice“…

Nemjerljiva vrijednost koju baštinimo od dr. sc. Nikole Buble njegova je pisana ostavština koju je podario svim sadašnjim i budućim muzikolozima, voditeljima i štovateljima tradicijske kulture i glazbe. Svjestan važnosti zapisanih nota, tekstova i spoznaja te njihova objavljivanja, Buble je prikupio rasutu baštinu i stručnom joj rukom udahnuo vječni život. Kao dirigent, skladatelj i producent objavio je 29 diskografskih izdanja, a kao autor, urednik, melograf, obrađivač i harmonizator objavio je niz znanstvenih i stručnih članaka, te 48 knjiga. Među njima su za opstojnost klapske pjesme osobito vrijedne: “Trogirski narodni napjevi”, “Vokalna folklorna glazba Trogira i Donjih Kaštela” te II i III. “Zbornik dalmatinskih klapskih pjesama“ u izdanju omiškog Festivala. Pokretač je i glavni urednik znanstvenog časopisa Južnohrvatski etnomuzikološki godišnjak “Bašćinski glasi” koji Festival u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu počinje objavljivati 1992. godine.

U “Omišu” je Buble prisutan od početka svoje glazbene karijere. Već 1979. prvi put sudjeluje u radu žirija kao ocjenjivač klapa. Od 1982. godine redovni je izbornik i ocjenjivač klapa i izbornik novih skladbi. Godine 1992. dolazi na čelnu umjetničku funkciju Festivala kojem u kratkom vremenu daje novi imidž. Budućnost Festivala vidio je u njegovoj kulturološkoj ulozi i znanstvenoj utemeljenosti. Svojom je vedrom i plemenitom dušom i dalmatinskim humorom, ali i silnom energijom, stručnošću i pedantnošću ostao u sjećanju kao nezamjenjiva veličina koja je ostavila dubok trag u povijesti Festivala.

Među brojim priznanjima odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi; Poveljom Republike Hrvatske za osobite zasluge na promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture klapskih pjesama u Hrvata, te Nagradom za životno djelo “za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenju umjetnosti, kulture i znanosti”.

~~~~~

Voditeljica večeri Edita Lučić Jelić.

~~~~~

Kliknite ovdje i preuzmite Program večeri!

~~~~~

Pokrovitelj večeri: Splitsko dalmatinska županija